spot_imgspot_img
spot_img

Szülőknek nyújt ingyenes mentális segítséget az UNICEF

-

Article Top Ad (AdSense)

Az UNICEF Magyarország október 10-ére, a mentális egészség világnapjára időzítve indítja el legújabb ingyenes online kurzusát gyakorlati támogatást nyújtó Lélekemelő Programjának keretében. Az öt részes, videókkal kiegészített e-learning anyag abban segíti a szülőket, hogy képesek legyenek felismerni és lehetőség szerint meg is előzni gyermekük komolyabb mentális problémáit – valamint megőrizni, adott esetben helyreállítani saját lelki egészségüket is. Hiszen csak az a felnőtt tudja megfelelően segíteni a gyermekeket, aki maga is jól van.

Mit jelent a lelki egészség? Mit érdemes tenni a mentális egészségünk megőrzéséért szülőként? Hogyan vehetjük észre a romló mentális egészség jeleit magunkon és miként tehetünk ellene? Hogyan vegyük észre a romló mentális egészség jeleit a gyermekünkön és miként tudjuk őt segíteni? Hogyan neveljünk egyszerre szeretettel és fegyelmezéssel? Hogyan kezeljük a különböző tabutémákat szülőként? Többek között ezekre a szülőket gyakran foglalkoztató kérdésekre segít megtalálni a választ az UNICEF Magyarország új ingyenes online kurzusa. Ezt a szervezet a Lélekkel az Egészségért Alapítvánnyal (Sulinyugi szakmai csoporttal) együttműködésben kidolgozott ki. A Lélekemelő program szülőknek címet viselő 5 részes, videókkal kiegészített e-learning anyag ingyenesen letölthető a szervezet honlapjáról.  

„Az UNICEF Magyarország komoly erőfeszítéseket tesz a gyerekek és az értük dolgozó felnőttek lelki egészségének megőrzése céljából. A tavalyi évben indított nagysikerű Lélekemelő Programunk keretén belül segítséget tudtunk nyújtani maguknak a fiataloknak, az őket tanító pedagógusoknak és a gyermekvédelemben dolgozó szakembereknek is. A szülőket pedig eddig szakemberek által vezetett, ingyenes csoportos foglalkozásokkal támogattuk. Eljött az ideje, hogy a program iránti nagy érdeklődésnek köszönhetően elkészüljön a szülőket támogató online kurzusunk is, amely kifejezetten abban nyújt segítséget, hogyan őrizzék meg saját és gyermekeik mentális egészségét. Illetve hogyan ismerjék fel a lelki egészség romlásának jeleit.” – mondja Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.  

Egy tavaly kiadott UNICEF-jelentés becslése szerint 7-ből 1 serdülő szenved valamilyen mentális betegségben a világon. Ez azt jelenti, hogy mintegy 89 millió fiú és 77 millió lány él mentális zavarral a 10-19 éves korosztályban. Globálisan a diagnosztizált mentális zavarok mintegy 40 százaléka köthető szorongáshoz és depresszióhoz. Európában ez az arány 55%-os. Gyakran előfordul még figyelemhiányos/hiperaktivitási zavar, magatartászavar, értelmi fogyatékosság, bipoláris zavar, evészavar, autizmus, skizofrénia és más személyiségzavarok.  

Az öngyilkosság a világon a negyedik, Európában pedig a második leggyakoribb halálok a 15-19 évesek körében. Több mint kétszer annyi fiú követ el öngyilkosságot, mint lány. Kontinensünkön a 10-19 éves korosztályban csaknem 1200-an vetnek véget az életüknek minden évben, naponta átlagosan 3 fiatal hal meg így.  

UNICEF

Erre a „csendes pandémiára”, illetve a COVID-19 vírus által okozott helyzet mentális kihívásaira reagálva az UNICEF Magyarország tavaly ősszel elindította Lélekemelő Programját. Középpontjában a gyermekek és fiatalok, a családok, szülők, pedagógusok és gyermekekkel foglalkozó szakemberek lelki egészsége áll. 

A program keretén belül az UNICEF Magyarország a Lélekkel az Egészségért Alapítvánnyal (Sulinyugi szakmai csapattal) együttműködve kidolgozott egy ingyenes, interaktív foglalkozást, amely kifejezetten a gyerekek mentális egészségére fókuszál. A Lelki egészségórák óratematikája többek között foglalkozik a gyermekek pszichés jólléthez való jogával, a lelki egészség megőrzésének fontosságával, a nehézségek korai felismerésével és egyes stresszlevezető technikák elsajátításával. Az előadásokat pszichológusok, egészségfejlesztő szakemberek tartják, 4-12. osztályos gyermekek számára. Mindez szervesen illeszkedik az UNICEF Magyarország évek óta sikeresen futó Ébresztő-óra programjához is. Célja, hogy érdekesen, játékosan adjon át fontos gyerekjogi ismereteket, csoportos foglalkozások keretein belül. A lelki egészségóra foglalkozásokra, mint iskolán kívüli tevékenységre, a lelkiegeszsegora@unicef.hu email címen lehet jelentkezni. 

A lelki egészségórákat tartó szakemberek képzése jelenleg 3 helyszínen zajlik. Budapesten, Veszprémben és Debrecenben.  

A tavaly év végén indított Lélekemelő Program Pedagógusoknak kurzus is nagy népszerűségnek örvend. Az UNICEF Magyarország ingyenes, online kurzusa azért készült, hogy segítsen a pedagógusoknak felismerni és lehetőség szerint meg is előzni a gondjaikra bízott diákok komolyabb mentális problémáit. Ugyanakkor segít megőrizni saját lelki egészségüket is.  

Legújabb online kurzusuk abban segíti a szülőket, hogy a mentális problémákra utaló jeleket időben észrevegyék és a fiatalok ne maradjanak egyedül lelki terheikkel.  

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!