spot_imgspot_img
spot_img

Szülei válása után kezdte el önpusztító életmódját a Nirvana legendás énekese

-

Article Top Ad (AdSense)

„Nincs már bennem szenvedély, és úgy emlékszem, jobb kiégni, mint elenyészni.”- írta Kurt Cobain búcsúlevelében a végzetes lövés előtt. Tragikusan korán, mindössze 27 évesen vetett véget az életének. Ezzel a valaha volt egyik legnépszerűbb banda, a Nirvana elvesztette a frontemberét – a világunk pedig egy nagyszerű zenészt. 

Megtörte szülei válása

Pincérnő és autószerelő gyerekeként született 1967-ben. Édesapja sok olyan dolgot erőltetett rá, ami egyáltalán nem érdekelte. Amikor Cobain középiskolás volt, csakis apja unszolása miatt csatlakozott iskolája birkózócsapatához. A People szerint Cobain utálta a sportot. Gyűlölte a vadászatot, az iskolát, az életét és szülővárosát, a washingtoni Aberdeen-t is. Édesapja pedig nehezen fogadta el, hogy fia nem leli örömét a neki tetsző dolgokban.

Cobain makacsabb oldala 8 éves korában került előtérbe, nem véletlenül: ekkor váltak el a szülei. Azelőtt vidám gyerek volt, aki Beatles dallamokat énekelt és nagy örömét lelte a festésben. Az időszakról azt nyilatkozta, hogy mérhetetlenül szeretett volna normális családban élni, mint mindenki más, ahol otthon van anya és apa is. A válás annyira megingatta a stabilitását, hogy teljesen megvadult, éveken át nem volt hajlandó együttműködni a környezetével. Szakemberhez is elvitték emiatt, aki hiperaktivitást diagnosztizált nála. Erre különböző gyógyszereket kapott – ritalint és nyugtatókat is. Még 10 éves sem volt ekkor.

Kurt Cobain tovább cipelte a dühöt

Az iskolai környezetbe is tovább vitte az boldogtalan otthon miatti dühét. Egy barátja később azt mondta, hogy Cobain folyamatosan kereste a bajt. A haját vad színekre festette, előfordult, hogy leköpte a suli sportolóit, akik viszonzásul jól megverték. Sok iskolatársa melegnek tartotta, mert lányokkal és meleg fiúkkal lógott, nehezen talált férfi barátokat. Cobain elmondása szerint nem volt meleg, de azt kívánta, bárcsak az lenne, csak hogy feldühítse a homofóbokat.

Tinédzser éveiben a család úgy adogatta egymás között a problémás és zavarodott kamaszt, mint egy pingponglabdát. Apjánál, anyjánál, de más rokonainál is élt: senki nem tudta, hogyan bánjon vele. Dühörései voltak, állandóan kiabált, rászokott a cigire, végül az iskolát is otthagyta, Anyja ekkor választás elé állította: vagy munkát vállal, vagy kirakja a házból. Cobain nem talált munkát, tehát 18 évesen gyakorlatilag hajléktalanná vált, anyja kidobta otthonról.

Barátai segítségével tengődött tovább: kanapékon és furgonok hátsó ülésén aludt. Állásait hamar elvesztette, nem találta a helyét a világban. Egyes pletykák szerint néhány hónapig egy híd alatt húzta meg magát ebben az időszakban.

A zenében megtalálta a helyét

1985-ben megalapította első punk zenekarát, a Fecal Mattert és elkezdte élete tragédiáit a zenében kifejezni. A zenekart azután hozta létre, hogy egy nagynénjéhez költözött, akinek otthona zenei stúdióként működött. Körülményei javulni kezdtek, viharos érzelmeit tolmácsolta művészetében és közben csiszolta dalszerzői képességeit. A Fecal Matter egyik fellépésén találkozott Krist Novoseliccel, akivel később megalapították a legendás Nirvana együttest. A többi pedig már történelem.

A bandát a „Smells Like Teen Spirit” c. sláger tette világhírűvé. Kurt Cobain maga írta a legtöbb dalszöveget, melyek betekintést nyújtottak élményeibe és belső zűrzavaraiba. A fegyverek előkelő helyen szerepeltek életében, legnagyobb slágerükben is említést tesz róla, de több Nirvana dalban is szerepet kap a fegyverekhez fűződő viszonya, mely előrevetíthette életének végkimenetelét is.

Tényleg utálta a hírnevet?

Sokan törékeny szívű költőnek tekintették, aki összetört a nem kívánt hírnév nyomása alatt. Ezt később a Nirvana volt menedzsere, Danny Goldberg megcáfolta: elmondása szerint Cobain határozottan híres akart lenni és szorgalmasan dolgozott a Nirvana népszerűségének növelésén.

Cobain érzelmi repedései évekkel azelőtt kezdtek megmutatkozni, hogy a Nirvana 1991-es „Nevermind” című albumával szupersztárrá emelkedett. A „Montage of Heck” című dokumentumfilm szerint az énekes tinédzserként is megkísértelt már öngyilkosságot: vasúti sínre feküdt. A tények tehát azt sugallják, hogy Cobain már jóval azelőtt öngyilkossági gondolatokkal küszködött, hogy reflektorfény túl égetővé vált volna számára.

A nagy szerelem és ami utána jön

Kurt Cobain és Courtney Love viharos kapcsolata mindig adott témát a bulvársajtónak. Az énekes szerint ez szerelem volt első látásra. Love azután lett elragadtatva, hogy meghallgatta a Nirvana zenéjét. Mindketten erősen kötődnek a gyógyszerekhez és a drogokhoz, nem voltak jó hatással egymásra. 1992 februárjában összeházasodtak egy waikiki sziklán. Néhány hónappal később Love megszülte a lányukat.

A sajtó nem kímélte a párost. Ahogy a Los Angeles Times leírja, 1992-ben pletykák bukkantak fel arról, hogy Cobain a halál ajtaja előtt állt, miután felesége társaságában túladagolta a kábítószert. Nem sokkal később a Vanity Fair közzétett egy cikket, amelyben arra utalt, hogy Love a férjével együtt használta a heroint, miközben várandós volt kislányukkal, Frances-szal. Ennek eredményeként a kislányt rövid időre elvették a pártól. (Love végül beismerte, hogy valóban heroinozott, de csak azelőtt, hogy rájött, hogy terhes. Cobain a Nirvana hírnevét hibáztatta és ekkor megfogalmazta, hogy nagyon örülne neki, ha a lapok nem foglalkoznának a magánéletével.

Viharos házasság

A lőfegyverek viszályt is okoztak Cobain házasságában, mivel Courtney Love nem akart fegyvert az otthonukban. 1993-ban ez a nézeteltérés csúnya eszmecserét váltott ki, aminek a vége az lett, hogy a Nirvana énekese börtönbe került. A rendőrség letartóztatta Cobaint, mert állítólag a padlóra lökte Love-ot, és fojtotta is a lányt. Love később tagadta, hogy bántalmazták, de a helyszínen azt mondta a rendőröknek, hogy Cobain megtámadta. Ráadásul karcolások is voltak a testén, ez is támadásra utalt.

A függőség rabjává vált

A heroinhasználók gyakran mondják, hogy a kábítószer intenzív örömet okoz számukra. De Kurt Cobain azt állította, hogy egy másik ismert hatása – a fájdalomcsillapítás – miatt fordult a droghoz. Egy 1992-es naplóbejegyzésében a heroinnal való visszaélést egy „kényelmetlen gyomorbetegségnek” tulajdonította, amelyet az orvosok nem tudtak diagnosztizálni. Később ismerősei nyilatkozták, hogy ez csak egy ürügy volt, valójában nem ezért szokott rá a kábítószerre. Érdemes megjegyezni, hogy Cobain soha nem beszélt nyilvánosan a függőségéről, mert félt a rajongói megvetésétől, és attól, hogy a lánya utánozhatja őt.

Lefelé a lejtőn

Kurt Cobain barátai és családja évekig nézték, ahogy egyre mélyebbre süllyed a heroinfüggőségben és a depresszióban. Minden erejükkel megpróbálták kirántani a partra, de ő nem volt hajlandó megmenteni saját magát.

1992 és 1994 között az énekes számos saját maga okozta csapással szembesült. Amikor a lányát rövid időre elvették tőle az ő és felesége heroinhasználata miatt, abbahagyta a drogozást. Amikor visszakapták a kislányt, csak pár hét kellett, hogy újra a tűhöz nyúljon. Az ezt követő hónapok során számos otthoni vitája volt, amelyeket túladagolás és öngyilkossági fenyegetés tarkított.

A Nirvana basszusgitárosa, Krist Novoselic szerint Cobainnek élete utolsó napjaiban már nem volt magánál a herointól. A Nirvana európai turnéja során állapota miatt már lemondtak pár koncertet. Ahelyett, hogy hazaindult volna, Cobain bejelentkezett egy ötcsillagos szállodába, és sok nyugtatót vett be. Élt, de nem sokkal azután, hogy visszatért seattle-i otthonába, egy revolverrel bezárkózott egy szobába, és azt mondta, megnyomja a ravaszt. A hatóságok eltávolították a lőfegyvereket Cobain otthonából, de két héttel később meggyőzte egy barátját, hogy segítsen neki puskát vásárolni, azt állítva, hogy az otthoni biztonság érdekében szüksége van rá.

Sokan próbálták megmenteni

Kurt Cobainhez közel állók kétségbeesetten küzdöttek, hogy megmentsék őt önmagától. A Nirvana ex-menedzsere, Danny Goldberg számtalan orvoshoz és terapeutához elküldte, ahogy felesége és a Nirvana tagjai is kezeléseket javasoltak neki. Egy utolsó próbálkozásként Love meghívta Cobaint, hogy csatlakozzon hozzá Los Angelesbe egy rehabilitációra. Egy pillanatra felcsillant a remény, amikor odautazott, és belépett egy kezelőintézetbe. Két nappal később viszont megszökött – egy 6 méteres falon kellett átugrania ehhez. Néhány nappal később sajnos pontot tett önpusztítása végére, és egy puskával megölte magát.

Egy villanyszerelő április 8-án találta meg a holttestét. A testén az a vadászpuska hevert, amit pár héttel korábban barátjával együtt vettek. A helyszínen felfedezett tárgyak között volt egy búcsúlevél, amelyben az énekes elárulta, hogy a zene iránti szenvedélye elpárolgott, és hozzátette, nem tudja eljátszani tovább, hogy minden rendben van. Cobain utolsó szavait feleségének és kislányának szánta:

„Szeretlek titeket.” – búcsúzott tőlük.

A legendás művész életútját a mai napig szenvedélyesen vizsgálják és halálának körülményeiről még mindig vita folyik. Egy amerikai újságíró mai napig állítja, hogy gyilkosság történt és életét arra áldozta, hogy ezt bebizonyítsa. Azóta fotókat is láthattunk a helyszínelés utánról, ami megcáfolta ezt az elméletet. Mindenesetre a rockzene egyik legnagyobb legendájának tragédiája ma is sokakat megdöbbent, pedig ha tüzetesebben megvizsgáljuk életét – főként gyerekkorát – nem meglepő, hogy ilyen rettenetes véget ért a története.

Kurt Cobain
A legendás zenész gitárjával | Fotó: Flickr

Forrás: Gruge

77 éves lett Eric Clapton

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!