spot_imgspot_img
spot_img

Szujó Zoltán kiteregeti a Forma-1 világát

-

Article Top Ad (AdSense)

Szujó Zoltán neve és élete szinte összefonódott a F1-gyel. 11 évet töltött utazó riporterként a Forma-1 világában és további közel 8 éven át kommentálta a futamokat. Megszámlálhatatlan személyes emlék, és megannyi szédületes utazás köti a „Száguldó Cirkuszhoz”, amit most megoszt a nagyközönséggel is. Könyvet írt Öveket bekapcsolni! címmel, amelyben a boxutca történeteit meséli el.

Olyan bulikon láthatta a pilótákat, amelyekről később nem szoktak beszélni a résztvevők, most mégis megírt számos történetet.

– Egy józanság vezett végig a könyv írásakor. Az írói és újságírói korrektség megkívánja, hogy mindent azért ne teregessünk ki. Fontos volt, hogy a hitelességem fennmaradjon. Van egy egyezség, hogy mindent azért nem írok meg, amit láttam. A bulikon elhangzanak baráti beszélgetések, és sok érdekes történet, ami elbírja a nyomdafestéket. Az is számít, hogy némelyik történet óta nagyon sok idő eltelt már. Például, amikor megtudtuk, hogy Michael Schumacher a sokadik bajnoki cím megszerzése után egy Toyotás ingben dobált ki hütőket és televíziókat széles jókedvében a szállodaszoba ablakán. Amikor megkapta a számlát még egy targonca javítás is szerepelt benne. Ám hogy ez kiderüljön 10 évet kellett várni, végül egy tv műsorban mesélt róla.

A könyvben rengeteg személyes kép is bekerült, ezeket egykor Zoli készítette.

Már a Forma-1-es utazásaim során is folyamatosan sztorizgattunk a barátaimmal, akik már akkor mondogatták, hogy írnom kellene egy könyvet. 2003-ban valami átkapcsolt az agyamban és ösztönösen elkezdtem emlékeket gyűjteni. Akkor még nem tudtam, hogy ennek mi lesz a vége, csak éreztem, hogy meg kell örökíteni a pillanatokat. A kis régi automata gépemmel készítettem pár képet, amelyekből bekerül egy válogatás, és persze az ezekhez kapcsolódó történetek. Jó volt újra átélni és most visszaadni azt, amikor Japánban a boxutcában 150 újságíró vastapssal búcsúztatta a visszavonuló hétszeres világbajnokot, Michael Schumachert, vagy amikor a monacoi mélygarázsban készíthettem interjút egy akkor még feltörekvő pilótával, aki Lewis Hamilton volt. Vagy amikor Schumi ellen strandröplabdázhattam Barrichello csapattársaként és nyertünk. Számtalan vicces sztori, és még ennyi megindító emberi történet kapott helyet.

A Forma-1 nagyhatalmú ura, Bernie Ecclestone írt a könyvhöz személyes hangvételű előszót. Zoli hatalmas megtiszteltetésnek érezte, hogy elvállalta.

-Amikor felkértem Bernie-t, hogy írjon egy előszót a könyvemhez, nem fűztem hozzá nagy reményeket, de egyszer csak felhívott és csak annyit mondott: „Tetszik, csináljuk! Emlékszem megcsörent a telefonom plusz 44-es telefonszámmal, ami furcsa volt, mert nagyon szabályos számsort láttam a kijelzőn. Berni volt, és megerősített a támogatásában. Miután nagyon hiú férfi kérte, hogy küldjem el azt a három képet, amit beteszek róla. Természetesen azt választotta, amin a legvagányabb, és kínosan ügyelt arra, hogy ne a Forma 1 régi logója legyen a képen.

A sportriporter mindig is szeretett volna egy jellegzetese mondatot, ami a szájából hangzik el a a rajt előtt, amit hozzá kötnek a nézők, amit vele azonosítanak, ami tőle származik. Így született meg az Öveket bekapcsolni, amely végül a könyv címe is lett.

Fotó:JustCreatív

-Szerettem volna, ha van valami, amivel azonosítanak a nézők néhány másodperccel a rajt előtt. Tisztában voltam vele, hogy bármit is mondok, összehasonlítanak a neves elődjeimmel. Végül megszületett a mondat, ami nem eredeti gondolat és nem is tudatosan készült, egyszer csak kibukott a számon. Tudom, hogy ez egy közhely, ám elkezdtem tudatosan építeni, hogy hozzám köthető legyen és általa beazonosíthatóvá váljak.

Sebestyén Balázs mutatta be a könyvet

Amikor 2019-ben az egyik napról a másikra eljött a köztévétől valami mást szeretett volna csinálni, olyan terápiára vágyott, ami segít feldolgozni a történteket. Ekkor kezdett a könyvírásba, és 2 év kellett hozzá.

– Jól esett újraélni a legszebb F1-es pillanataimat és a legfőbb támaszom, a feleségem is folyamatosan biztatott. Mindig volt rajta valamit a művön csiszolgatni, végül a nyomda azt mondta, ha 72 órán belül nem lesz itt a kézirat nem tudják kinyomtatni, így le kellett adni. Ezért néhány történet ki is maradt, talán majd a következőbe belekerül.

Zoli két lánya közül a kisebbik Zsófi vonzódik a sportriporteri világhoz, talán egy nap követi édesapját.

A 18 éves lányom Dorka introvertáltabb és inkább az anyukájára hasonlít ellentétben a kisebbikkel. Zsófi vonzódik eziránt a világ iránt, karakteres hangja van, amit 70 km-ről meghallok ha beszél. Nem tudom, hogy ebbe az irányba terelgessem vagy másfelé.

Fotók:Just Creatíve

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!