Sztárok, akik a képernyőt regényírásra cserélték

-

Nagyon sok közismert ember veti papírra karrierje vagy élete történetét, de nem sokan vannak, akik a sikeres televíziós munkájukat lecserélik egy íróasztalra. Három olyan sztárt mutatunk be, akik belefogtak az írásba és ezen a területen is befutottak.

FREI TAMÁS

Az 1966-os születésű Frei Tamás a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legfontosabb médiaszemélyiségévé nőtte ki magát, köszönhetően a Frei dosszié című riportműsorának.

A riporter Moszkvában, az Amerikai Egyesült Államokban tanult. 1988-tól készített itthon interjúkat, hírt szerkesztett,  számtalan háborús helyszínen járt tudósítóként, műsort vezetett. A kilencvenes évek közepén az Esti Egyenleg című műsor vezetőjeként  vált  arca közismertté. 1996-ban indította útjának a Magyarországon újdonságnak számító Frei Dosszié című műsort a Magyar Televízióban, ahonnan az RTL Klubhoz igazolt, és A riporter: Frei Tamás címmel készített műsort. A kereskedelmi csatorna 2001 május közepén határozatlan időre felfüggesztette  a műsorát egy félresikerült riport miatt. Egy orosz bérgyilkost kérdezett meg, mennyiért vállalná el a magyar miniszterelnök meggyilkolását. Egy évvel később 2002-ben a TV2-n folytatta a műsort, ami hosszú éveken át az egyik legnépszerűbb riportsorozatnak számított, 13 évig sugározták. Elkészítéséhez  a világ több mint 100 országában járt, számos válságövezetben, a délszláv válságról, a szomáliai polgárháborúról és a kolumbiai drogháborúról adott helyszíni tudósításokat, és készített interjúkat  államfőkkel, sztárokkal is. Ezek a tapasztalatok jó alapot szolgáltattak későbbi  regényeinek. 2001-ben Egy riporter dossziéja címmel tette közzé nyomtatásban kalandjait. 2008-ban intett búcsút a televíziózásnak, ekkorra ráunt, és inkább regényt szeretett volna írni, emellett kávébizniszbe fogott. A hármat egyszerre  viszont nem tudta csinálni. Úgy véli, hogy a regényírással ugyanazt az infotainment műfajt műveli, mint a televíziózással.  Regényeit alapos kutatómunka előzi meg, minden egyes helyszínt gondosan bejár, hogy amikor arról ír, hogy valamelyik kávéház sarkáról hova látni, az megfeleljen a valóságnak.

„Most már nem 50 perces műsort készítek, amiben két reklámblokk van, hanem több mint 500 oldalt írok, amit 15 estés olvasás után még mindig  kézbe kell venni”- nyilatkozta korábban.

 A  nemzetközi politikai eseményekből táplálkozó politikai thrillerjeinek témái mindig aktuálisak, és olyannyira összemosódik benne a valóság és a fikció, hogy szereplőiről minden regény után többen is úgy gondolják, hogy róluk formázta  a karaktert.  Többször kapott a magyar gazdasági-politikai elitből származó fenyegetést.

„Mulatságos, amikor egy fiktív politikus alakjában 5-6 ember is magára ismer, s követeli, hogy többet ne írjak róla. Közben persze nem személyesen róluk mintáztam pl. A Bankár valamelyik szereplőjét, hanem egy jellemző viselkedésformáról. Az ilyen tiltakozások nem érdekelnek túlságosan-nyilatkozta a Blikknek 2011-ben.

Könyvei:

 • 2001 Egy riporter dossziéja

 • 2010 A megmentő – André-sorozat

 • 2012 A bankár – André-sorozat

 • 2013 A káosz éve és a magyar elit háborúja – André-sorozat

 • 2015 Agrárbárók – Magyarország az oroszok csapdájában – André-sorozat

 • 2019 Bábel a modern kori népvándorlás mozgatórúgóit feltáró

PALOTÁS PETRA

Palotás Petrát az RTL Klub műsoraiban ismerte meg a nézőközönség, 16 évig dolgozott a csatornánál, vezette a Reggelit, otthon- és utazási magazint is. Televíziós karrierjének a szerelem vetett véget, Németországban alapított családot. Bora  lánya már ott született  2009 januárjában.

Nem lett főállású háziasszony belőle, viszont új pályára sodorta az élet és a lehetőségek. Írással kezdett el foglalkozni, egymás után születtek a regényei, magyar nyelven. Főállású író lett, ami azt jelenti, hogy nem a szabadidejében írogat egy kávézóban vagy egy jó pohár bor mellett a kertjében, hanem szigorú időbeosztás szerint veti papírra a betűket, és persze ehhez az ihletnek is jönnie kell. Aktívan alszik, álmában szövögeti a történeteket, ezért sok alvásra van szüksége.

„Talán érettebb közönségnek szól a családregény kategória, ahol a romantikus szál mellett mindig van egy nagyon hiteles történelmi kulissza is” – nyilatkozta korábban. 2013-as regénye után öt évig nem jelentetett meg semmit, de aztán 2018 őszén folytatta.

„Különböző okok miatt volt egy nagyobb szünet, de az elmúlt három évben belehúztam, két-három könyv egészen biztosan megjelenik egy évben. Boldog vagyok, mert amíg van rá igény, miért ne írnám a történeteket, novellákat, regényeket – mesélte a Reggeliben.

Foró:Facebook/Palotás Petra

Könyvei:

 • 2001 Bangkok titkai

 • 2010 Papás, mamás

 • 2011 Bécsi kávé, pesti lány

 • 2012 Túl az Óperencián

 • 2013 Előbb-utóbb szerelem

 • 2018 Vénasszonyok nyara

 • 2019   A 2001-es Bangkok titkai teljesen átdolgozott kiadása Szárnyaszegett pillangók 1

 • Szárnyaszegett pillangók 2. – Mámor, múlt, Málta

 • 2020-ban a Circus Monte-Carlo első kötete, a Kötéltánc;    Circus Monte-Carlo 2. kötete  –  Szemfényvesztés,   a Lélekszirmok című novelláskötet

 • 2021 Recepciós kisasszonyok -( megjelenés előtt)

Szereti személyesen népszerűsíteni a könyveit, szívesen utazik haza közönségtalálkozókra.

LIPTAI CLAUDIA

Liptai Claudia  képernyős karrierje mellett fogott bele a regényírásba, alaposan meglepve ezzel rajongóit. Igaz, előtte már megcsillogtatta írói vénáját, ugyanis két éven keresztül sikeresen publikálta gondolatait egy hetilapba naplószerűen. Ekkor gondolt rá, hogy  írna egy könnyed regényt, olyat, amit ő maga is szívesen olvasna, amiben van szerelem és gyilkosság, amit  kifejezetten kedvel.  Három hónap alatt elkészült a mű, ami 2012-ben jelent meg  Az álomnő címmel. Büszke rá, hogy az  első betűtől az utolsóig ő írta, ami nem volt olyan egyszerű, ugyanis az otthonában  ez lehetetlen vállalkozásnak tűnt,  mert mindig elvonta valami a figyelmét, a család, a háztartás. Így kénytelen volt olyan nyugodt helyszíneket választani az alkotáshoz, ahol semmi sem zavarhatta, kávéházakat, vagy szabad levegőn parkokat, strandot.

Fotó,címlapfotó:Facebook/Liptai Claudia

Ebben a csajos kalandregényben mintha róla olvasnánk, a fikció és a személyes rész teljesen összekeveredik.  Claudia bevallotta, hogy beleírta a vágyait, gondolatait, de hogy mennyi benne a fikció, azt soha nem árulta el. Annyi biztos, hogy a helyszínen, Afrikában egy hónapot töltött.

Liptai ezután sokáig nem adott ki könyvet, majd második férjével, Pataki Ádám cukrászmesterrel közösen 2016-ban Édes Kettes címmel egy egyedi hangvételű, személyes történetekkel fűszerezett süteményeskönyvet  dobtak piacra.  Ebben   családi és közeli barátaikkal készült beszélgetések mellett írnak le recepteket. Olyan sikeres lett, hogy már tervezik a második részét. Sőt, Claudia nemrég elárulta, hogy a második regénye is születőben van, ez egy krimi lesz, de hogy mikor készül el vele, még nem tudja ő sem.

Könyvei:

2012 Az álomnő

2016  Édes Kettes

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!