Szórakoztató, szívmelengető, megható kutyás könyvek

-

A kutyák olyan kis szőrös lények, akik boldogabbá, vidámabbá teszik az életünket. A feltétlen szeretetre képes kutyák mély érzéseit, kedves kis akcióit, mókás viselkedését sokan kutatják tudományosan is.

Olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek közt a „szőrös gyerekekről” megható, szívfacsaró történeteket és szórakoztató ismeretterjesztő köteteket is találsz. Könnyezni és nevetni is fogsz, hisz az érzelmek széles skáláján mozoghatsz e könyvek elolvasása közben.

 

A kutya szerint a világ

Kezdjük a válogatásunkat a New York Times egyik bestsellerével, amelyben Alexandra Horowitz tudományos kutatásainak eredményeiről olvashatsz. A szerző kutyaimádó etológus, aki Dog Cognition Lab nevű kutatóműhelyében a házi kedvencek viselkedését vizsgálja. Ő nem antropomorfizálja az ebeket, azaz úgy véli, hogy amikor a kutya viselkedést emberi szemszögből figyeljük meg és képzeljük el, a saját érzelmeinket és gondolatainkat erőszakoljuk rá a bundás lényekre. Horowitz a saját kutyáját is ilyen szemmel nézi. Könyvéből megtudhatod például, hogy a kutyának kétféle szaglószerve van, és képes kiszagolni az ember félelmét és a rákos betegséget is, valamint előre tudja jelezni az epilepsziás rohamot. Azt is elmeséli könyvében, hogy miért és hogyan teszi ezt. A kutya szerint a világ könyv után te is másként tekintesz majd a kis barátodra, ebedre.

kutyás könyv
Kutyás könyv. A kutya szerint a világ kép: R.Szabó Zsuzsa

A könyvet a Tericum Kiadó adta ki: A kutya szerint a világ  és e-könyvben: e-könyv formátum

 

Mi jár a kutyám fejében?

Ha van kutyusod azért, ha pedig éppen tervezed megosztani az élettered és az életed eggyel, akkor azért olvasd el Hannah Molloy gazdag képanyagú, mókás, ugyanakkor nagyon informatív könyvét, melyben a kedvenceink kommunikációjáról, testbeszédéről ír. A Mi jár a kutyám fejében? könyvhöz Csányi Vilmos írt előszót. Ő is lelkesen ajánlja Molloy kutyaetológus legújabb kutyapszichológiai kutatásokon alapuló színes kötetét. Megtudhatod, hogy mit fejez ki a bundás barátod, amikor arcon nyal, arcba ásít, vagy Elvis mosolyára emlékeztető módon néz rád, és ha különféle módokon pörög, forog. Mélyebben megismerheted a tárgyrágás, tárgyelásás mögött húzódó okokat is. Nagyon mulatságos, ugyanakkor tanulságokkal teli is, ahogy mindezeket a szerző bemutatja.

Az etológus kitér a kötetében arra is, hogy hogyan válasszunk hozzánk és életmódunkhoz illő kutyafajt, hogyan szoktassunk össze két különféle habitusú ebet, és miként szoktassuk le a rossz szokásokról a kis barátunkat.

kutyás könyv
Kutyás könyv. Mi jár a kutyám fejében? kép. R.Szabó Zsuzsa

A könyvet a HVG Könyvek adta ki: Mi jár a kutyám fejében? 

 

 

Lily és a polip

A Lily és a polip könyv alatt egészen biztosan pityeregni, néha pedig talán hangosan sírni is fogsz. Különösen akkor, ha van olyan kutyád, háziállatod, aki nagyon a szívedhez nőtt és rettegsz az elvesztésétől. A kutyák olyan barátok, akiktől el kell búcsúzni, s haláluk szívszaggató és nagy űrt hagy. Steven Rowley kis tacskójának, Lilynek állít emléket a könyvben.  Az érzékeny, finomhangú, szimbólumokkal teli regényt egy mély gyász ihlette. Rowley számára Lily társ volt, barát, cinkos, örök kapocs. A polip a betegség szimbóluma, aki fokozatosan beépül a szerző és kutyája életébe, gonosz és kikerülhetetlen. Kettejük harca a betegség, a polip ellen szívszorító. Rowley identitásának, útkeresésének folyamataiban fontos társ Lily, aki halála után is vigyázza gazdája életét.

kutyás könyv
Kutyás könyv Lily és a polip kép: Agave Kiadó

A könyvet az Agave Kiadó adta ki: Lily és a polip

 

 

Pitypang és Lili

Cikkünk utolsó darabja voltaképp egy teljes sorozatra hívja fel a figyelmet. A Pagony Kiadó kutyaszerető ovisoknak, kisiskolásoknak kedveskedik Pásztohy Panka Pitypang és Lili sorozatával. A kicsik a történeteken keresztül megismerhetik és megtanulhatják a felelős állattartás kérdéseit. A Pitypang és testvérei kötetben Lilinek nemsokára kistestvére születik. A lelkes kislány már nagyon várja a testvéréjét. Lili kiskutyájának, Pitypangnak is vannak testvérei, azaz sorstársa, őket akarja megismerni, felkutatni. Pitypang ugyanis menhelyről örökbefogadott kutyus. A színes, hatalmas rajzokkal teli könyv a szeretet erejéről is mesél.

kutyás történet
Kutyás könyv Pitypang és Lili Pitypang testvérei kép: R.Szabó Zsuzsa

A Pagony Kiadó honlapján megnézheted a teljes sorozatot: Pitypang és Lili

 

Ezeket a cikkeinket is nézd meg:

Őrült cicás és kutyás holmik a netről- vicces cuccok a kedvenceknek és a gazdiknak

Macskával az élet – szívmelengető cicaszokások

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!