spot_imgspot_img
spot_img

Szlávik János a biztonságos és hatékony oltásokról beszélt

-

Article Top Ad (AdSense)

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 Ma este című műsorában november 29-én, vasárnap a koronavírus-oltásokról, a vakcinák hatékonyságáról beszélt. Ezeket tudhattuk meg tőle.

 

Azt nem tudjuk megmondani, hogy az Európai Unió által eddig lekötött négyféle koronavírus-oltás közül melyiket kapják meg a magyar emberek, de amit végül Magyarországon engedélyeztetni fognak, és megkapja a védőoltási engedélyt, az mindegyik biztonságos és hatékony lesz

mondta Szlávik János az M1 Ma este című műsorában november 29-én.

Szlávik János kifejtette továbbá azt is, hogy számos országban kísérleteznek olyan vakcinával, amely az influenzaoltáshoz hasonlóan legyengíti, inaktiválja a vírust, de ezek nem érik el a megfelelő hatást. Megnyugtatásul Szlávik elmondta, hogy: „Az a jó oltás, ami már rendelkezésünkre áll, és minél hamarabb megkapja az ország, annál jobb lesz mindenkinek.”

A világ elindult az innovatív fejlesztések útján

„A világ elindult az innovatív fejlesztések útján, és különleges úgynevezett hírvivő vakcinákat, illetve teljesen ártalmatlan nátha- vagy felső légúti vakcinák módosított változatait adják be az embereknek” – fogalmazott Szlávik.

A szakember leszögezte azt is, hogy úgy tűnik, mindegyik ilyen innovatív módszer hatékony. Nem szabad kételkedni bennük, hiszen ezeket az új koronavírus-oltóanyagokat nem csak most, 2020 január elején kezdték el fejleszteni, hanem jóval korábban, például az ebola ellen is már hatékonyan alkalmazták.

Az új típusú koronavírus állandóan változik

A szakember kifejtette a műsorban, hogy az új típusú koronavírus állandóan változik, ezért többször is el lehet kapni.

„A tudomány jelenlegi állása szerint egy genetikai állományában módosított vírust el lehet kapni körülbelül öt-hat hónappal az első fertőzés után. Azonban a második fertőzés általában sokkal enyhébb, mint az első, és nem befolyásolja a vakcinák által kiváltott ellenválaszt” – mondta.

Szlávik János rámutatott arra, hogy az influenza esetében is megfigyelhető, hogy minden évben más és másfajta vírusok támadnak. Hozzá hasonlóan a koronavírus is képes kijátszani ezt a védelmet. Ennek egyelőre nincs jele, de az esetleges genetikai változásokra, mutációkra figyelni kell.

„A kutatások jelentős része arra irányul, hogy az ilyen és hasonló világjárványokat már a kezdeti mutációk során meg tudjuk akadályozni.”

A koronavírus nemcsak a tüdőt és a különböző szervrendszereket támadja meg, hanem az immunrendszert is

„Látjuk, hogy sokszor teljesen egészséges, középkorú vagy fiatalabb embereknél is képes akár halált is okozni. Az idős, krónikus betegséggel rendelkező emberek is korábban halnak meg, mint kellett volna. Mindez azt mutatja, hogy egy nagyon-nagyon veszélyes vírusról beszélünk, ezért a vírustagadókat meg kell győzni arról: ne mondják azt, hogy a koronavírus egy ‘közönséges nátha’, amikor ennek következtében sokkal többen halnak meg Európában, mint az egyszerű influenzában” – mondta Szlávik János az M1 műsorában.

Forrás: https://mediaklikk.hu/video/ma-este-2020-11-29-i-adas-3/

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!