spot_imgspot_img
spot_img

Szívmelengető és fontos könyv a Bethesda Gyermekkórház kis betegeinek

-

Article Top Ad (AdSense)

A Bethesda Gyermekkórház Alapítványa adta ki Z. Kiss Adrienn Mi FOG történni? című hiánypótló mesekönyvét. A képekben gazdag kiadvány célja a sajátos nevelési igényű gyermekek felkészítése az altatásra, műtétekre, fogászati beavatkozásokraAz érintett családok ajándéka kapnak egyet a szorongásoldó, felkészülést segítő könyvből.

Sokan félnek a fogászati kezelésektől még felnőttként is, a gyermekek pedig még inkább ismeretlen terepnek érzik. A sajátos nevelési igényű autizmussal élő, nehezen kooperáló gyermekek esetében különösen hangsúlyos feladat a szorongásoldás és várható kezelésekre, műtétre való felkészítés. A megfelelő kommunikációs forma megtalálása sokat segíthet a kis pácienseknek.  A Bethesda Gyermekkórház kiemelten fontosnak tartja a családokkal való kommunikációt, s annak minden eszközét, ezért szívügyének tartotta Z. Kiss Adrienn Mi FOG történni? című könyvének kiadását. A speciális kötet segítségével a szülők felkészíthetik gyermeküket az ismeretlen kalandra.

 

Mi FOG történni?

A sajátos nevelési igényű gyermekek egyszerű folyamatábrákkal, a kórház bemutatásával készíthetők fel a vizsgálatokra, altatásra, műtétre. Z. Kiss Adrienn, érintett szülőként tudja, hogy a szülők felvértezése is kulcsfontosságú. Ő álmodta és valósította meg a Bethesda  kiváló szakemberei segítségével a Mi FOG történni? könyvet. Kötete egy valóságot tükröző grafikai világot teremt meg, amelyben minden felmerülő kérdésre igyekszik megadni a választ.

Bethesda Gyermekkórház könyv
kép: Bethesda Gyermekkórház honlapja

Egy édesanya személyes tapasztalatai

Z. Kiss Adrienn személyes tapasztalataiból merített, s sorstárainak igyekszik segíteni a könyvvel: „2018-ban jártunk először a Bethesda Gyermekkórház SNI fogászatán autista kisfiammal. Végtelen hálát éreztem a kórházi ellátás után, nem csupán azért, mert meggyógyították a fiam fogát, hanem azért is, mert olyan környezetben történt mindez, ahol én is biztonságban éreztem magam. Kórtermi történetünk az első könyvembe is belekerült, ami miatt sorstárs anyukák szinte minden hónapban megkerestek és kérdéseket tettek fel nekem: Mi fog történni? Mire kell/lehet otthon felkészülni? Ugyanazt a bizonytalanságot, félelmet éreztem rajtuk, amit magam is tapasztaltam az első kezelés előtt. Innen jött az ötlet, hogy szülessen meg egy könyv, amiben benne van minden információ és vizuális segítség gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Hatalmas összefogással, szakemberekkel egyeztetve egy olyan könyvet készítettünk, amiben mesés történettel, rajzos napirenddel és QR-kódokon keresztül fényképekkel és videóval is kiszámíthatóvá és -reményeim szerint- barátságosabbá tudjuk tenni a kórházi kezelést autista és más SNI-s gyermekeknek és szüleiknek”- olvasható a Bethesda honlapján.

bethesda Gyermekkórház könyv
Z. Kiss Adrienn személyes tapasztalataiból merített, s sorstárainak igyekszik segíteni a könyvvel, aminek megírásában a kórház szakemberei is segítségére voltak. kép: Bethesda Gyermekkórház honlapja

 

A magyarul nem beszélő gyermekeknek is hasznos

A könyv a nyelvi kompetenciákat kevéssé igénylő vizuális világa miatt hatékony segítség a magyarul nem beszélő gyerekek, a más kulturális környezetből érkezők kezelése és ellátása során is. Ahogyan az a Bethesda honlapjáról is kiderül, az intézménybe kerülő ukrán gyermek páciensek szorongásainak, bizonytalanságainak oldására is felhasználjak a speciális könyvet.

A Kórház honlapján olvashatsz még a könyvről: Sni-mesekonyv

Kapcsolódó cikkeink:

Ingyenes állatorvosi ellátás a Máltai Szeretetszolgálat programjában

Állatvédelem és környezeti nevelés szívvel-lélekkel

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!