Szívják vagy ne szívják a fiatalok a vízpárás cigit?

-

Lehet, hogy egy okos marketing, a kíváncsiság vagy a beilleszkedési vágy miatt van, de a vízpárás cigaretták egyre népszerűbbek a fiatalok körében. De vajon mennyire veszélyes?

Elfbar, Becobar… mindegy is, hogy éppen milyen néven fut, a lényeg és a hatás ugyanaz: nem biztonságos a fiatalok számára, annak ellenére, hogy egyre növekvő számban használják.

A közösségi médiában megjelenő e-cigarettákat ábrázoló videókban általában nagyon menő és vicces dologként jelenik meg, amelyhez ráadásul “finom” ízekkel párosítanak, hogy még vonzóbbá tegyék és minél több tizenéves kipróbálja. Egy rákkal kapcsolatos ausztrál kutatás megállapította, hogy a 12-17 éves korúak 14 százaléka legalább egyszer használt már  e-cigarettát, és vannak olyan jelentések, amelyek szerint ez a tendencia még az általános iskolákat is eléri.

fiatalok-vízpárás-cigaretta
Fotó: envato.elements.com

Mi az a vízpárás cigaretta?

Valójában ez egy olyan elektronikus eszköz, amely különböző formákban, színekben és néven kapható. A legtöbbször tollra, szövegkiemelőre vagy USB stickre hasonlító kis készülék folyadékokat melegít fel, amelynek következtében gőzt termel, majd a cigarettázó ezt a gőzt lélegzi be.
Ez elsőre nagyon ártatlanul hangzik, de azt jó tudni, hogy nem csak az aromaanyagokkal vannak belekeverve (amelyek nyilván nem természetes aromák), hanem számos vegyi anyagot is tartalmaznak, amelyek komoly tüdőbetegséghez vezethetnek.
Ezekben a folyadékokban olyan rejtett vegyületek vannak, amelyek a festék és a tisztítószerekben taláhatók, és olyan ultrafinom rákkeltő részecskék, amelyek károsítják a tüdőt, mint a különböző fémek, például nikkel, ón és ólom.
A patronok töltésére használt folyadékokban több káros anyag is megtalálható, például a propilén-glikol, amely rövid távon szem-, légcső- és torokirritációt okoz, hosszabb távon pedig fokozza az asztma kialakulásának kockázatát, illetve legtöbbször glicerin is, amelynek a belégzése a tüdőben gyulladásos állapot kialakulásához vezethet.

De mégis mitől olyan népszerű?

Természetesen a sok száz és ezer féle különböző gyümölcsös és édes ízvilág miatt, illetve azért, mert a fiatalok körében oly népszerű közösségi platformokon is támogatják, mint például a Tiktok. Ráadásul olcsóbb, mint a hagyományos cigaretta, és lehet ömlesztve vásárolni, amely így még csábítóbb a tizenévesek számára, akik egymás között adják-veszik.
Szülőként érdemes tehát minél többet beszélgetni a gyerekekkel arról, hogy:
  • milyen veszélyeket rejt magában,
  • miért szerette volna kipróbálni,
  • és hogyan érzi magát tőle?

És ami a legfontosabb, mindig tartsunk lépést a fiatalokkal, hogy fel tudjunk készülni az őket fenyegető káros eszközökre.

 

Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

Az agresszív viselkedés az utakon egyáltalán nem menő

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!