spot_imgspot_img
spot_img

A szív világnapja

-

Article Top Ad (AdSense)

Hány szívnek kell segítség? Lehet ezt biológia nézőpontból mérlegelni, és megtenni mindent, főleg a mai nap az egészség zászlajára tűzve célunkat. Sok betegség sújtja az embereket, mert nem vigyáznak eléggé. Fizikai síkon és a szív meditatív értelmében is a legfontosabb az egész életünkben.

Fotó: Pixabay

A szív világnapja hivatalos

A Szív Világszövetség (World Heart Federation) 1998-ban alakult az 1946-ban alapított Nemzetközi Kardiológiai Társaság tagjaiból. A 2001-ben kiadott missziós nyilatkozat szerint egy hosszabb és jobb minőségű élet eléréséhez segítik az embereket a szívbetegségek és a stroke megelőzése és gondozása által. Az Egyesület a WHO-val szoros együttműködésben dolgozik. Legismertebb kezdeményezésük A SZÍV VILÁGNAPJA, amelyet 2000. óta tartanak meg, mindig szeptember hónap utolsó vasárnapján.

Fotó: Pixabay

Miért kell odafigyelni a szívre

A szív- és érrendszeri betegségek sajnos vezető haláloknak számítanak Magyarországon és az egész világon. Az ilyen jellegű megbetegedések évente több, mint 17 millió ember halálát okozzák a Földön. A legtöbb esetben ezt meg lehetne előzni, a már a szakemberek által agyon szajkózott megoldásokkal. Egészségesebb táplálkozás, több testmozgás, a káros szenvedélyek mellőzése által szívünk egészsége könnyebben megőrizhető. A keringési rendszer egészsége, az egész testünket befolyásolja, ez által az életünket és az életvitelünket is. Ha valami nem működik jól, jönnek a szív- és érrendszeri betegség. A WHO felmérése alapján évente közel 18 millió halálozásért felelős az életmódunk, legfőképp a keringési rendszer betegségei. Sokan nem is tudják, hogy ez dupla annyi ember életét veszélyezteti, mint korunk népbetegsége, a rák.

A kardiológia tudománya, amely a szív és az erek betegségeivel foglalkozik, speciális szakmai tapasztalatot és műszereket igénylő terület. Ezen a napon mindazokat is ünnepeljük, akik a nehézségek ellenére töretlenül tesznek az emberek egészségéért.

Fotó: Pixabay

Tegyük a szívünkre a kezünket

A szív napja arra is alkalmas, hogy számot adjunk magunkkal. Átgondoljuk azt, mi mindent nem teszünk meg azért, hogy az éltetőnk teljes biztonságban tudjon dolgozni értünk. A mindennapi rohanás, a stressz, a mozgásszegény életmód, az átgondolatlan táplálkozás, mind olyanok, amivel megnehezítjük a munkáját. Ezen a napon értékeljünk át mindent, és gondoljuk végig azt, hogy az unokáinknak is szükségünk van ránk. A szívünk a mindenünk, mely által teljes életet biztosíthatunk magunknak, mely a szervezetünket ellátja táplálékkal, energiával, és tettrekésszé, energikussá teheti mindennapjainkat. Ne herdáljuk el mindazt, mit eredendőleg kaptunk, és tegyük meg azokat az szervezetünk számára fontos óvintézkedéseket, amik biztosítják életünk tökéletes működését.

Fotó: Pixabay

A szív szava mindig az igazi

Ezen a napon gondolkodjunk el azon is, hogy a szív nem csak fizikai tényező. Nem csak egészségünk egyik záloga, hanem ez tesz minket emberré. Szokták mondani: „hallgass a szívedre”. Ez nem véletlen. Tisztán,  becsületben, csakis úgy lehet végigcsinálni az életnek nevezett furcsa játékot, mely minduntalan megújuló szerkezetével, feladatok tömegével lát el minket, ha szívvel csináljuk végig. Máskülönben eltévelyedett individuumként rekedhetünk a saját vélt valóságunk tükörképébe. A szív fizikai, és mentális tényezőként meghatározza életünk minden pillanatát, minden mozdulatát, és minden gondolatát. Figyeljük, őrizzük egészségét, halljuk tiszta szavát! Ha ezt ma megteszi valaki, átgondolja mélységének tökéletességében megalkotott lényegét, akkor a mai napnak volt értelme.

Fotó: Pixabay
Szívvel élve
Egy dobbanásban benne van az egész élet.
Múlt, jelen, jövő, és minden ígéret
Látva látjuk lüktetése reményét
Általa halljuk meg a magunk fényét.
 
Szívvel élni nehéz s az is volt minduntalan
Halmozva hasztalan húrjába vájt hangokkal
Megtelített valós valótlanság mámorában
Nem lehet dicső létet élni.
 
Amit kell! az a szív hangját remélni
Tudni, érezni mi jó s mi sekélyes gyötrelem
Hallgatni kell rá, mindig szól értünk
Csak mondja, mondja ütemesen.
 
Szívvel látni könnyű ha rá hangolod magad
Áthidalhatsz fertőt, hegyet, völgyet s falakat
Ez a nehezebb út, hát légy résen magadban
Ott van, ott dolgozik érted, minden magadban.
 
(Thomas Braun)

Szívbetegségek – az alvászavar is kockázatot jelent

Közel nyolcszázezer már felismert szívbeteg országa vagyunk

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!