Szinglik napja – tuti nem tudtad

-

A szinglik napja egy nem hivatalos kínai ünnepként indult, amit minden évben, november 11‑én tartanak. Eredetileg az egyedülálló emberek tiszteletére rendezték meg. Ez a nap a társadalmi változások hatására kissé átalakult, viszont mára a világ legnagyobb vásárlást gerjesztő napjaként került a köztudatba.

Fotó: Pixabay

A szinglik napja

Az ünnepnap ötlete 1993‑ban született meg egy kínai egyetemen. Négy egyedülálló diák úgy döntött, hogy saját helyzetük akár megérhet egy aktivitást, mely esetleg másokat is érdekelhet. Így is lett, hiszen a rendezvény alapvetően remek alkalmat kínált az ismerkedésre. Azért november 11‑et választották, mert a 11. hó 11. napjának egyesei hasonlítanak egy csupasz faágra, és a kínai szlengben ilyen “csupasz bot”-nak nevezik azokat a nőtlen férfiakat, akik nem növesztenek további ágakat a család fájára. Nem is csoda, hogy gyorsan népszerű lett az egyetemen, majd egyre inkább elterjedt. Ahogy rengeteg minden felívelésére, a szingli nap elterjedésére is rendkívül alkalmas volt a közösségi média. Így ennek köszönhetően széles körben ismertté vált.

Az ünnepnap neve angolul Singles’ Day (= szinglik napja) vagy Double 11 (= dupa 11), de eredetileg Bachelors’ Day‑nek (= agglegények napja) hívták.

Fotó: Pixabay

Gyakorlatilag mit is jelent

Ez a viszonylag új ünnep kizárólag azok számára szól, akik még mindig egyedülálló életet élnek. Felhívja a figyelmet azokra a „boldogtalanabb” szinglik sorsára, akikre még nem talált rá a szerelem. Szól arról a negatív diszkriminációról, mely ezt az embercsoportot érinti, és hogy a szerelemes párokkal szemben hátrányos helyzetbe kerültek. Viszont ennek ellentételezése is benne van, mely a szingli lét tökéletességére hívja fel a figyelmet. Ez is – mint minden más – morális kérdés, szociológiai boncolgatás, és leginkább nézőpont kérdése.

Fotó: Pixabay

Ma az egyedülállóké a főszerep

A szinglik napjának megünneplésének módja, ellentmondva az ünneppel az, hogy társaságban éljük meg ezt a napot. Az emberek összejöveteleket, randevúkat, partikat rendeznek, legyőzendőleg az egyedüllét tényét, és a fő cél egyszerűen megváltoztatni a szingli létet. Ezen a napon sokan abban reménykednek, hogy rájuk mosolyog a szerencse csillaga, bevilágítva egy párral életüket, és megoldódik az a helyzet, melyben belekényszerítették magukat, vagy az élet által adódott.

Fotó: Pixabay

Az ünnep kettőssége

A szinglik napján fontos a számmisztikai tényező a “11.11”. Akár hiszünk benne, akár nem, teljesen nyilvánvaló, hogy sok mindent befolyásol. Van, aki úgy dönt, hogy ezen a napon már ‘csak azért is’ búcsút int egyedülálló életének. Vannak, akik örömmel vetik bele magukat a pártalanság könnyed világába. Előfordul az is, hogy ezt a dátumot választják a szakításra és olyan is, hogy elmondják a párjuknak, hogy ő jelenti számukra a mindent. A szinglik napját tehát mindenki máshogy ünnepli. Valójában semmi mástól nem függ, csak az élethelyzettől, a gondolkodásmódtól, a vélt vagy valós érzelmek megnyilvánulásától.

Fotó: Pixabay

A remények napja

Mint látható, roppant összetett kérdést jelent a szingliség. Ezért bármely gondolatiságból, érzelmi állapotból, világnézetből közelítjük meg, talán kijelenthető az is, hogy a remény napja. No de kinek mit is jelent a remény?! Reméljük, hogy egyedül nem kell alkalmazkodnunk?! Reméljük, hogy ez a lét a tökéletes önismeret felé vezető út? Vagy azt reméljük, ami legbelső vágyunk, hogy megtalálhatjuk a lelki társunk? A szinglik napja valójában mindenkinek mást és mást jelent! Arra viszont érdemes rádöbbeni, hogy sokkal több van mögötte, mintha felszínes nézőpontból közelítenénk meg.

A szingli nap egyszerű business

És tessék, a gyarló anyagi megfontolás, és az üzlet megint csak előtérbe került, mivel erre felhúztak egy üzletágat. Méghozzá egy olyat, ami világszerte óriási népszerűségnek örvend. A Szinglik napja a világ egyik legismertebb legőrültebb vásárlási szokásaként írta be magát mára a történelembe. A közösségi média berobbanásával és azzal, hogy az online webáruházak kihasználták az eseményben rejlő piaci lehetőséget, az ünnepnap hirtelen világszintű eseménnyé vált. Ezen a napon az év legnagyobb akcióit hirdetik meg. Néhol, mint hazánkban, is ímmel – ámmal húznak rá vásárlási kedvezményeket, meglovagolva a napot, és 10-20 % -os kedvezményekkel ámítják az embereket. Viszont ahonnan indult – Kínában 70%‑os kedvezményeket kínálnak az üzletek a vásárlók számára. Ha jobban körülnézünk, például az amerikai piacon, ott akár tömeges hisztériát is keltenek az akár 90% -os leértékelésekkel. Ha valaki nem tudná, úgy hívják Black Friday. A “Szinglik Napja” a világ legnagyobb vásárlós napjává avanzsált.

Ez az egyszerűnek hangzó ünnep, valójában sokkal többet rejt magában, mint gondolnánk. Társadalmi, üzleti érdeket, életmódot, a változtatás legbelsőnkből fakadó igényét. De akár jelentheti a békés magunkkal élés megtapasztalását is. Mindenkinek pontosan azt jelenti amit beleérez, és belegondol.

Így múlik el a szerelem – 3 ok, ami a párkapcsolatok kihűléséhez vezethet

Megjelent az ország első párkapcsolati appja

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!