spot_imgspot_img
spot_img

Színes állatszobrok bukkantak fel Budapesten

-

Article Top Ad (AdSense)

Mindig lelkesen adunk hírt arról, ha újabb szobrok, művészi falfestmények, installációk jelennek meg Budapest utcáin, terein, rakpartjain. Most a Millennium Parkban fedeztünk fel nagy, színes csigákat, kutyákat, cicákat, madarakat.

 

Messziről is látható királykék csigák

A Millennium Park a Lechner Ödön fasoron, a Nemzeti Színház mellett várja a sétálni, megpihenni, Dunát és budai látképet nézegetni vágyókat. Itt, a IX. kerületi Duna-parti parkban bukkantunk rá a Velünk élő állatok elnevezésű szabadtéri installációra. Miután megnéztük a Nemzeti Színház körül található színészek interaktív szobrait, leültünk Gobbi Hilda mellé, tovább sétáltunk, mert messziről is lehetett látni egy hatalmas királykék csigát a Millennium Park kihelyezett napozóágyai közt.

színes állatszobrok
kép:bcoolmagazin/R.Sz.Zs.

A színes, újrahasznosított anyagból készült állatfigurák első ránézésre mókás, gyerekbarát játszótári kiegészítőknek tűnnek, de mint megtudtuk, fontos üzenetük van. Arra ösztönzik az erre járókat, itt pihenőket, hogy beszélgessenek a természeti környezetre gyakorolt emberi hatásokról. A zöld parkban elhelyezett irreális színű csigák, kutyák, cicák a környezetvédelem iránt elkötelezett Cracking Art csoport munkái.

állatszobrok
kép:bcoolmagazin/R.Sz.Zs.

 

Világjáró állatok fontos üzenettel

New York, Milánó és Szöul után érkeztek el hozzánk is Budapestre ezek a zöldbe illesztett, rikító színű állatok. A Cracking Art magával ragadó performatív projektekkel szeretné felhívni a figyelmet az ember és a természet kapcsolatára és az újrahasznosítás fontosságára.

A Cracking Art művészeti mozgalom 1993-ban jött létre azzal a szándékkal, hogy szélesebb körben, spontán módon felbukkanó installációkkal hívják fel a figyelmet a műanyagok forradalmian új felhasználására, a természetes és a mesterséges valóság szoros kapcsolatára.

állatszobrok
kép:bcoolmagazin/R.Sz.Zs.
állatszobrok
kép:bcoolmagazin/R.Sz.Zs.

A mozgalom, a csoport neve az angol crack igéből származik, amely feldarabolódásra, törésre, repedésre utal. A cracking szó egyúttal annak a kémiai reakciót is jelenti, amely a nyersolaj műanyaggá alakítása során történik. Ahogy ők maguk megfogalmazzák, számukra a repedés az a rés, amely a múlt és a jelen természetessége és az egyre mesterségesebbé váló jövő között húzódik.

„Sajátos üzenetet hordoznak az installációk abból a szempontból is, hogy azok újrahasznosítható anyagokból készülnek, vagyis az anyag mennyiségének növelése nélkül újra és újra más formába önthetőek: a műanyag itt nem toxikus szemét, hanem az anyag újraértelmezése, egyfajta új nyelv annak kifejezésére, mennyire fontos, hogy figyelmet szenteljünk bolygónknak, az emberiség által felhasznált anyagoknak és azok mennyiségének.”

Az állatszobrokat augusztus 24-ig bárki ingyen megsimogathatja.

Ezeket is nézd meg:

Kutyás szobrok Budapesten

Budapest témájú egyedi tárgyak

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!