spot_imgspot_img
spot_img

Színes a paletta: több diplomás szakember, színész, DJ, professzor és politikus is állt be ételfutárnak

-

Article Top Ad (AdSense)

A mellettünk elsuhanó biciklis futár gyakran több diplomás, magasan képzett szakember vagy közismert művész. Elfogadott, hogy a  diákok gyakran a tanulás mellett választják ezt a kötetlen pénzkereseti lehetőséget, ám az nagyon meglepő, hogy még kik és miért végzik ezt a kissé alábecsült munkát. A társadalmi ranglétrán gyakran nagyon is fellettünk áll az ételfutár, aki épp a pizzát hozza házhoz.

A koronavírus egyértelmű nyertesei az ételkiszállítással foglalkozó cégek, hiszen sokan szeretnek jókat enni. Még akkor is, ha mostanság a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként bevezetett korlátozó intézkedések miatt nem lehet beülni egy hangulatos étterembe, csak elvitelre szolgálják ki a vendégeket. Így viszont sokan a rendelést választják, nem csoda, hogy  a várost ellepték a különféle cégek egyenruháit viselő ételfutárok, ami este 8 óra után, a kijárási tilalom kezdetétől még inkább szembetűnő, hisz ilyenkor ők legálisan tartózkodhatnak az utcán.

NEM MINDENKI LEHET ÉTELFUTÁR

Sokan álltak ételfutárnak az elmúlt hónapok alatt, a legtöbben kényszerből. A futárok összetétele rendkívül színes palettán mozog, hisz a rugalmasan végezhető munka nem csak tanulás mellett praktikus, de az ideiglenesen állás nélkül maradtaknak, művészeknek is. Sokan nem főállásban csinálják, hanem mellékállásban, és nem hosszú időre tervezik ezt a munkát, hanem átmeneti megoldásnak szánják. Többen pedig hobbiként űzik. Hogy kiből lehet futár, minek kell megfelelni, arról a NetPincért üzemeltető Delivery Hero Hungary Kft GO részleg toborzási csoportvezetőjével, Sárosdi Ádámmal beszélgettünk

-Az idén jelentősen, körülbelül ezerrel bővítettük az futárpartnerek számát, és folyamatosan toborzunk újakat is. Mivel előképzettséget nem
igényel a feladat, a legtöbben megfelelnek a feltételeinknek,  és  kevés olyan jelentkező van, aki nem felel meg a feltételeknek. A felvétel során nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az adott jelentkező személyisége is megfelel-e az elvárásainknak, így nem mindenkiből válhat futárpartner. A jelentkezők szűrése első lépésben online történik, először egy több kérdésből álló tesztet kapnak. Ebben arra vagyunk kíváncsiak, megértették-e a cég működését, hogy mit tudunk kínálni.  Ismertetjük a műszakfoglalás rendszerét, hogy milyen formában tudnak nálunk dolgozni, mi alapján készül az elszámolás. Mivel a futárok nem a cég alkalmazottai, hanem egyéni vállalkozóként szerződéses partnereink, a diákok sem tudnak közvetítő cégen keresztül nálunk dolgozni, mindenképpen nekik is ki kell váltani az egyéni vállalkozói
igazolványt. Ez pedig azt is jelenti, hogy csak azok dolgozhatnak NetPincér GO futárként, akikelmúltak 18 évesek. A szerződéskötést megelőzi egy szóbeli orientáció interjú is, de az online is történhet. Mi akkor találkozunk először személyesen a jelentkezőkkel, amikor a szerződéskötésre kerül sor. Ha valamelyik ponton kiderül, hogy nem tudunk majd együtt dolgozni, például a jelentkező nem tudja kezelni a telefonos alkalmazást, vagy nem tudja, mi az az e-mail cím, akkor jelezzük, hogy neki sem lenne jó a közös munka.

A munkába állást követően is odafigyelünk a futárok viselkedésére. A  hivatalos szerződéskötés már sokaknál kilépést jelent a komfortzónából, azt követően is fontos a jó hozzáállás. Például, ha valaki nem tudja elfogadni, hogy egy nálunk dolgozó diáktól kap eligazítást, az nagyon erős visszajelzés a személyiségéről. A munkája során az éttermeknél gyakran fog tanulókkal találkozni, és ha felháborodik, amikor egy ifjú kéri meg rá, hogy várjon még öt percet, az konfliktust fog szülni. Nem javítja a brandet, ami pedig nagyon fontos a cégnek.

A Netpincérnél kizáró tényező, ha valaki nem beszél magyarul. Szeretnék, ha a megrendelőiknek minden esetben pozitív rendelési élményben lenne része és ehhez a jó kommunikáció is hozzátartozik.

-Találkoztunk olyan jelentkezővel, aki google fordítóval csinálta meg a teszteket, majd jelezte, hogy angolul szeretne szerződést kötni, mert nem beszél magyarul. Az a célunk, hogy a magyar megrendelőinket magyarul szolgáljuk ki, és emellett applikáció és az összes oktatóprogram is magyarul készült el. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincsnek külföldi munkavállalóink, ám akik nekünk dolgoznak, azoknak tudniuk kell magyarul – magyarázta a csoportvezető.

HOBBI FUTáROK 

A jelentkezéshez nincs szükség önéletrajzra, és csak akkor jönnek rá, hogy egy ismert
ember szeretne futárként dolgozni, ehhez az kell, hogy ha felismerik, vagy épp elmondja magáról.

– Sok különböző kvalitású emberrel dolgozunk, ami a pandémia óta még jobban felerősödött. Van, akinek ez a munka egyben a hobbija, hisz szeret biciklizni vagy motorozni.  Egyik munkavállalónk például komoly kerékpárversenyeken indul. Neki az a napi edzése, hogy a budai hegyeknél nem leszáll a bicikliről, hanem izomból felteker, és a lépcsőkön fellépteti a biciklijét. Egyszer csak eljött szerződést kötni egy szinkronstúdióban dolgozó egykori kollégám. Van, aki fotózás területéről érkezett hozzánk. Neki megtetszettek az élethelyzetek az éttermeknél, amiket meg akart örökíteni. Tisztáztuk, hogy milyen keretek között lehet úgy csinálni, hogy senki se zavarjon, és azóta jól működik. Van egyetemi professzor is aki tanítás mellett nálunk dolgozik. Olyan férfi is akad, aki futárkodásból váltott politikai pályára.

Előadóművészek is vannak, színészek, bábsznész, DJ-k, fotós, tévébemondó, rendezvényszervező, akik kiegészítik a művészi munkájukat a pandémia alatt.

-Természetesen van, hogy valakit felismerünk, de nem szeretünk rákérdezni, nem akarjuk kellemetlen helyzetbe hozni őket, pláne nem úgy, hogy csoportban fogadjuk őket. Gyakran eljön az a pillanat, amikor kettesben maradunk,  ilyenkor óvatosan rákérdezünk, hogy jól látjuk-e, kit tisztelhetünk a jelentkezőben. Mert sokszor mi is rajongók vagyunk. A múlt héten nagyon meglepődtünk, amikor nálunk kezdett el egy celeb, akit felismertünk. Szakmai szempontból nem változtat semmin, ha  ismert ember. Van egy emberi része, örülünk neki, hogy nálunk dolgozik és találkozunk vele, valamennyire van elképzelésünk a kvalitásáról, mert láttuk hogyan szerepelt akár TV-ben, de új szituációban más arcát adja az ember. Van, akiről úgy derült ki, hogy kicsoda, amikor jelezte, hogy egy hónapig az ország másik végén fog turnézni és nem tud majd dolgozni.  Számomra a legnagyobb meglepetést és örömöt az jelentette, amikor egyszer besétált szerződést kötni egy olyan férfi, akire mindig felnéztem, aki sokat tett a hazai társasjáték kultúráért.  Azonnal felismertem fel, mert szeretek társasjátékozni, és szinte dadogtam amikor beszéltem hozzá, annyira csodáltam a munkásságát.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

newik (@newik) által megosztott bejegyzés

A FB-on az egyik futár csoportban ő maguk is gyakran felteszik egymás között a kérdést, kinek mi az eredeti foglalkozása.Ebből szemezgettünk és az eredmény nagyon is meglepő: zenész, szinész, bábszínész, operaházi énekes, szimfónikus zenekari zenész, infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető,kertépítő, geológus, pilóta található közöttük.

FUTÁRKODÓ SZTÁROK

Több sztár nyíltan vállalta, hogy mivel keresi a kenyerét, amíg nem állhat újra színpadra.

Gergely Róbert énekes lángosfutárnak állt, Bebe, Back II Black együttes énekese pedig egy ideig próbált ételt kiszállítani, de annyian felismerték, hogy inkább abbahagyta.

Azon senki lepődjön meg seki, ha Bódi Guszti  viszi ki neki a pizzát!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!