spot_imgspot_img
spot_img

Szilveszteri hiedelmek és babonák

-

Article Top Ad (AdSense)

Szilveszterhez régen számos babona fűződött, ezeknek a szokásoknak az volt a célja, hogy békés és pénzben gazdag évük legyen az embereknek.

A pezsgő jelentősége:

A 17. és 18. században kizárólag csak a gazdagok fogyasztottak pezsgőt, hiszen ezeknek az italoknak az elkészítése akár 2-3 évet is igénybe vett. Emiatt csak a legnemesebb családból származok engedhették meg maguknak ezt az alkoholt, amely egészen a 19. század közepéig tartott. Ezt követően elkezdték gyártani a tankpezsgő italokat, amely sokkal olcsóbb volt és rövid idő alatt elkészíthető. Ez a szegények számára is elérhetővé vált, ezért különleges italnak számított, amit az év egyetlen napján ittak az emberek. Innen indul a szokás, amely manapság már nem rendelkezik olyan nagy jelentőséggel, viszont sokan hisznek abban, hogy szilveszterkor a pezsgő szerencsét hoz, amely az elkövetkezendő egy évet gazdagsággal telíti meg.

Szerelemmel kapcsolatos babonák:

Szilveszterkor fontos volt a galuska vagy a gombóc elkészítése, amibe a lányok papírfecniket tettek, amelyekre férfineveket írtak. Ezeket forró vízbe rakták, és amelyik hamarabb feljött a víz felszínére, az jelölte a jövendőbeli férjük nevét. Népszerű volt még a disznóól falának megrúgása, mivel ha a disznók felröfögtek az azt jelentette, hogy a leányt elveszi az első legény, aki meglátogatja a hajadont.

Az idősebb nők már nem voltak ilyen szerencsés helyzetben, mivel a legények szalmabábut készítettek, ezeket olyan házakhoz rakták, ahol a vénleányok éltek. A gazda figyelt ilyenkor a csínytevőkre, és ha elkapta őket, akkor büntetésből a háztetőn kellett tölteniük az egész éjszakát.

Időjárás:

A szép idő jó termést hozott, míg a csillagos éjszaka a rövid telet jelentette. Továbbá ha januárban nem volt fagy, akkor a hideg márciusra és áprilisra volt várható. Szilveszter napján a szél a hosszú, hideg telet jelentette.

Az ételek fontossága:

Számos olyan étel volt, amely balszerencsét jelentett. Nem szabadott tyúkhúst enni, mivel az elvitte a szerencsét, viszont a sertéshús fogyasztása tanácsos volt. A szemes ételek, mint a bab és a lencse jövedelmet, pénzt hozott a házhoz, ezért ezt is előszeretettel habzsolták.

A hiedelmek, babonák a Gergely naptárral váltak népszerűvé, amelyek az év utolsó és első napjához kapcsolódtak, ezek a szokások napjainkban már háttérbe szorultak, ennek ellenére nagy ünnepnek számít a szilveszter.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!