spot_imgspot_img
spot_img

Szexszimbólumból gyerekjáték – Barbie életútja

-

Article Top Ad (AdSense)

Nehéz eldönteni, hogy a világszerte ismert Barbie márka a feminizmus vagy a szexizmus erősítője. A túlszexualizált külsejű, lenyűgözően színes életrajzzal rendelkező Barbie baba megosztja az emberek véleményét. Egy biztos, hogy évtizedek óta töretlen a népszerűsége a megkérdőjelezhető életútjától függetlenül.

Az évszázad koppintása

A Barbie baba tagadhatatlanul nem egy eredeti ötleten alapul, mondhatni az elmúlt évszázad egyik legsikeresebb koppintása. Egészen az 1940-es évekig kell visszarepülnünk az időben, ugyanis ekkor született meg Lilli, a vérbeli aranyásó, pimasz, főállású férficsábító, német képregénykarakter, akit Reinhard Beuthien alkotott meg a hamburgi Bild újság számára.

A férfiak legvadabb vágyait kielégítő testtel és pajzán személyiséggel ruházta fel a szerző, ami akkora sikert ért el, hogy nemsokára 3D-s Lilli figurákat kezdtek el árusítani. A célközönség egyértelműen a felnőtt férfi korosztály volt, így bárokban, dohányboltokban és felnőtt játékboltokban lehetett megvásárolni. Legénybúcsúkon elmaradhatatlan kellék lett. Népszerűségének köszönhetően egyre többféleképen kezdték el ábrázolni, öltöztetni, ami nem várt eseményekhez vezetett.

Kép: Bild Lilli_barbiecrochet

Felnőtt játékboltból a gyerekosztályra

Senki nem számított arra, hogy kislányok tömege egy új öltöztetős babajátékot lát meg benne. Nem mindenki támogatta ezt az ötletet, mégis egyre több Lilli baba került nem csak német, de Európa szerte több kislány kezébe. Ekkortájt, már az ’50-es években ismerkedett meg az amerikai származású Ruth Handler a Lilli babával Svájcban, egy családi utazás során. Annyira megmozgatta a fantáziáját, hogy nem csak kislányának vett egyet, de magának is.

Amerikába hazaérve kicsit átalakította a babát, így született meg Barbie, ami Ruth kislánya, Barbara után kapta a nevét. (Később a Ken babákat fiáról, Kenneth-ről nevezte el.) A hasonlóság tagadhatatlan volt, így hosszas pereskedés után Ruthék felvásárolták a Lilli babát, majd egy csettintéssel eltüntették a piacról, hogy teret adjanak az új változatának, a Barbie babának.

Kép: Lilli és Barbie baba_messynessy

Feminista vagy szexista?

Új korszak kezdődött a gyerekjátékok életében, a kislányok felnőtt, női alakú babákkal kezdek játszani. Ruth szerette volna, ha a felnőtt Barbie baba betekintést nyújtana a kislányok jövőjébe. Rengeteg foglalkozást talált ki Barbie-nak, orvostól kezdve űrhajóson át mindenféle kiegészítők segítségével próbálta ösztönözni a lányokat arra, hogy majd felnőtt korukban ők is bátran, a nemi sztereotípiáktól függetlenül válasszanak maguknak munkát. Egy sikeres, erős női példaképet álmodott meg.

Azonban sok kritika érte a Barbie babákat. Egyre több fajtát kezdek gyártani belőle, mégis mindegyiknek irreális és túlszexualizált külseje volt. A szülők el kezdték félteni a lányaikat a vitatható példaképtől és a testképzavarok kialakulásától. Arról kevesebb szó esik, pedig szintén fontos megemlíteni, hogy a kisfiúk is ezt az „ideális” női testképet látták, ami lehetetlen elvárásokat idézhetett elő.

 

Kép: youngzine

A legbizarrabb Barbie babák

Habár Barbie színes karrierje lenyűgöző, mellette azonban több vitatható jelenése is volt, kezdve a Teen Talk, azaz Tinibeszéd Barbie-val. Ez egy tinédzserkorú, beszélő baba, amivel önmagában nincs gond. Baj azzal van, amiket mond: Lesz valaha elég ruhánk? Imádok vásárolni! A matek óra nehéz! Amellett, hogy nem mutat jó példát, sértő a feltételezés, hogy egy fiatal lánynak ezek lennének a legfontosabb gondolatai és hogy nehéz lenne számára a matek.

A Babysitter Barbie-nak nem feltétlen a foglalkozásával van baj, hanem a vele járó kiegészítővel. Egy olyan könyvet adtak a kezébe, aminek az a címe, hogy Hogyan lehet lefogyni? Erre a kérdésre a választ megtaláljuk a könyv másik oldalán, ami egész egyszerűen azt javasolja, hogy Ne egyél!

A későbbiekben sem hagytak fel ezzel a könyvvel. A Slumber party, azaz Ottalvós buli Barbie mellett is megtalálható kiegészítőként, de ennél még tovább mentek a készítők. Egy aprócska mérleg is párosul a szetthez, ami fixen (110 lbs, azaz) 50 kg-t mutat, ami egy 175 cm-es nő esetében kb. 15 kg alultápláltságot jelent.

Kép: Ottalvós buli Barbie kiegészítők_redd.it

Barbie észhez tér?

A 2000-es évek hozta meg azt a változást, amivel egyre inkább próbálták a realitásokhoz közelíteni a Barbie babákat. Kisebb lett a mellük, szélesebb lett a derekuk és a fenekük, de ez még továbbra is egy irreális és elérhetetlen testalkatot vázolt a fiatalok elé.

2013-ban egy művész elkészítette az átlagos Barbie-t amivel szemléltette, hogy valójában hogyan néz ki egy átlagos, 19 éves, amerikai lány az eredeti Barbie mellett. A világot sokkolta az összehasonlítás. Nem tudni biztosan, hogy ez adta a löketet, vagy az idő amúgy is meghozta volna a különböző testalkatú, a realitáshoz már jóval közelebb álló, új Barbie kollekciót, amiben magas, alacsony és molett alkatú baba is szerepelt.

Kép: Eredeti Barbie baba egy átlagos 19 éves, amerikai lány testéhez hasonlítva_Nickolay Lamm

A babák mellett filmek, sorozatok és még egy saját Youtube csatorna is jár a Barbie névhez. Mindennel együtt rengeteg kérdést vet még fel a női testképről, a nemzetiségekről és a példaképekről, de remélhetőleg, akik a megújult Barbie márkával nőnek fel, azok kevesebb testképzavarral és irreális elvárással fognak küzdeni. Csak az bánt, hogy a legsikeresebb, vagy inkább a legismertebb nők többsége, köztük Barbie is, a férfiak igényeinek kielégítésével kezdte karrierjét.

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!