Szerelem és kiteljesedés – Michelangelo-hatás a kapcsolatban

-

Michelangelo, az olasz reneszánsz képzőművészet emblematikus alakja, akinek a nevéhez fűződik egy érdekes legenda. Megkérdezték a zseniális alkotót, hogyan hozta létre az egyik káprázatosan szép szobrát, és azt válaszolt: „Megláttam az angyalt a márványtömbben, és addig véstem, míg ki nem szabadítottam.Erre a híres mondatra utalva nevezte el Michelangelo-hatásnak a pszichológia azt a párkapcsolati hatásmechanizmust, amely szerint a szerelmesek úgy csiszolják, formálják egymást, mint ahogy a reneszánsz mester tette az alkotásaival. Ezt a jelenséget mutatjuk be cikkünkben.

 

Kapcsolódás és kiteljesedés

A tartós párkapcsolatban fontos, hogy a szeretetet, a törődést, az odafigyelést és a támogatást ne csak elvárja az ember, hanem megajándékozza vele a párját. A kiegyensúlyozott pároknál az önző érdekek helyett a másik fejlődésében, terveiben való hit kerül előtérbe. Feltölt és energiát ad, ha látjuk, hogy a párunk ösztönöz minket arra, hogy fejlődjünk. A támogatásával azt az utat járhatjuk szakmailag is, amit járni szeretnénk,  bátrabban és magabiztosabban vethetjük bele magunkat a feladatokba.

Ha a társunk képes úgy csiszolni és fényesíteni, hogy megélhessük az ideális, vágyott énünket, akkor segít kiteljesedni. A Michelangelo-hatás voltaképp ezt takarja.

 

Támogató légkör

A párkapcsolaton belüli támogató légkör kulcsfontosságú az egyéni fejlődésben és kiteljesedésben is. Mindenkiben él egy kép magáról, amilyenné válni szeretne. Mindannyiunkban megfogalmazódott már, hogy milyen az ideális, legtökéletesebb énünk.  Ha van egy hobbid, egy kreatív tevékenység, amiben feloldódsz, amit élvezel, amiben egyre jobb akarsz lenni, és a párod is örömmel fogadja, hogy megtalálod a flow-élményt valamiben, akkor a kapcsolatotok is erősödik. Ő is többet kaphat belőled, az energiáidból.

Ha a szerelmünk mellettünk áll például egy munkahelyváltásnál egy nagy döntésnél, egy életmódváltásnál, és őszintén bízik bennünk, sokkal könnyebben el tudjuk érni a változást. Ha a kedvesed nem nevet ki, nem kételkedik benned, nem nézi le a legapróbb célodat sem, akkor támogató háttérbázisként plusz energiákat adhat neked.

Egy igazán strapabíró kapcsolatban a felek hisznek egymásban.

A párok közti köteléket erősíti az is, ha a felek ismerik a saját és a másik szeretetnyelvét is. Hiszen ahány kapcsolat, ahány pár, annyiféle kapcsolódási mód van. Mielőtt tovább olvasod a cikket, a szeretetnyelvről ebben a cikkünkben olvashatsz:

Ezért erősíti a köteléket a párok közt a szeretetnyelv ismerete

Kiszabadítani az angyalt a márványból

Egy hosszabb, tartós kapcsolatban talán észre sem vesszük, hogy mennyire formáljuk, alakítjuk egymást. Hajlamosak vagyunk érzelmi szerepköröket is átvenni a társunktól. Megszokjuk, kitapasztaljuk, hogy a párunk hogyan mutatja ki az érzelmeit, hogyan kezeli a dühét, haragját, kétségeit, és megpróbálunk ahhoz igazodni a harmónia érdekében. A legharmonikusabb és legstrapabíróbb kapcsolatban a párok ki tudják egymásból csalogatni azt a bizonyos Michelangelo-féle angyalt.

Kapcsolódó cikkeink:

A mámortól a tartós kapcsolatig – a szerelem 4 fontos szakasza

Ha működik a kémia-a vonzalom legbiztosabb jelei

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!