spot_imgspot_img
spot_img

Szent Korona Ballon az égen – szimbólum és üzenet a felhők közt

-

Article Top Ad (AdSense)

Mede Ferenc felvidéki vállalkozó álmodta meg és készíttette el az egyedülálló, fontos üzenetet is közvetítő Szent Korona hőlégballont. Az égen, a felhők közt szálló Szent Korona a magyar megmaradás fontosságára és a kárpát-medencei összetartozásra hívja fel a figyelmet. A különleges ballon nemrégiben Nagykanizsa egén is felbukkant, mi pedig tavaly, augusztus 20-án a Virágkarnevál programjai alatt Debrecenben láttuk.

 

Égre álmodott Szent Korona

Mede Ferenc évtizedek óta a hőlégballonozás szerelmese, végzett pilóta. Másik érdeklődési területe – szintén sok éve már – a Szent Koronával összefüggő információk gyűjtése és azok megértése. A két érdeklődési kör találkozásából született meg egy saját hőlégballon megtervezésének és elkészíttetésének az ötlete. A magyar nemzeti és történelmi jelképről szerzett ismeretei olyan nagy hatással voltak rá, hogy úgy gondolta, ez olyan méltó megjelenítése lehet az „égből alászálló” Magyar Szent Koronának, amely hűen tükrözi annak szakrális mivoltát és eredetmítoszát.

Szent Korona Ballon
kép: www.szentkoronaballon.hu

Komoly kutatás és munka áll a hőlégballon elkészítése mögött

A ballon a tervező vágya és elhivatottsága szerint nem csupán egy sporteszköz vagy látványosság, hanem jelkép is, ami a magyar megmaradást és kárpát-medencei összetartozást hivatott kihangsúlyozni. A magyar történelmi ereklye hőlégballon formában történő elkészítését komoly kutatómunka, utánajárás, művészettörténeti ismeretek és részletek áttekintése előzte meg. Pap Gábor művészettörténész szaktudása is segítette a hőlégballon kinézetének pontos részletekre is kiterjedő megtervezését. A magasba emelkedő szimbólum hátoldalán a szakember segédletével megfestett, sokat vitatott három lecserélt kép feltételezett mása látható. A kupola alsó felén Makoldi Sándor festőművész magyar néphagyományból kiinduló állatövi jegyeket ábrázoló mennyezeti kazettás festményének a ballon mértanához igazított másolata látható.

A hitelesség fontos volt az alkotásnál. A kidolgozottság és pontosság is, ahogyan a részletek megtervezettségén is látszik. A Szent Korona Ballon Európa egyik legkorszerűbb hőlégballon gyártójanak, a Kubícsek családi vállalkozásnak a precizitását, munkáját dicséri.

Szent Korona Ballon
kép: Bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa

A történelmi Magyarország „körberepülése”

A Szent Korona Ballon célja nem az utaztatás és a magasba emelkedő utasok elkápráztatása, sokkal inkább a magyar történelmet évszázadokon át kísérő, magyar államiság jelképének tartott Korona láttatása. A hőlégballon három főt bír el, és csak az arra méltó eseményeken jelenik meg. 

Április utolsó napján Nagykanizsán emelkedett a magasba a Szent Korona Hőlégballon. Mi tavaly augusztus 20-án Debrecenben, a Virágkarneválhoz kapcsolódó programsorozaton láttuk a Nagytemplom előtt. A ballon megálmodójának és csapatának tervei közt szerepel a történelmi Magyarország „körberepülése”, valamint azon helyszínek felkeresése, ahol a történelem során a Magyar Szent Korona tartózkodott

Részletek: www.szentkoronaballon.hu

Kapcsolódó cikkeink:

A Debreceni Virágkarneválról hangulatképek

Töltődj fel a Dunakanyar szépségével – Bámulatos helyek, csodás tájak

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!