Szegedi kutatók Alzheimer-és Parkinson-kór elleni gyógyszert fejlesztenek

-

A Szegedi Tudományegyetem három karának és az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpontnak 11 kutatócsoportját összefogó konzorcium kutatói új gyógyszerjelölt hatóanyagokat azonosítottak, valamint a vegyületek központi idegrendszerbe juttatására alkalmas új gyógyszerhordozó rendszereket dolgoztak ki.

A most zárult négyéves projekt például Alzheimer-, Parkinson-, Huntington-kór megelőzésére és kezelésére alkalmas gyógyszerek kifejlesztéséhez is hozzájárulhat.

 

Küzdelem a demencia ellen

A projekt a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében valósult meg. A kutatási projekt 2017. április 1-én kezdődött, 2021. december 31-én ért véget. A projekt fő célja egy idegsejt védő, gyulladáscsökkentő új gyógyszerjelölt vegyületcsalád azonosítása és széleskörű, a klinikai alkalmazást megelőző vizsgálata volt. A legjobb kiválasztott vegyület (kódja: 0758-S) további fejlesztése a demenciával és mozgáskiesésekkel járó betegségek (pl. Alzheimer-, Parkinson, Huntington-kór) megelőzésére és kezelésére alkalmas gyógyszereket eredményezhet.

demencia elleni kutatás
kép: Envato elements

Új felismerések

Az Alzheimer betegség a tudomány mai állása szerint nem megelőzhető és nem gyógyítható. Ám az ilyen jellegű kutatások és törekvések új felismeréseket hoznak, és újabb kezelési, gyógyítási lehetőségekhez járulnak hozzá.

Az agyi sejtek (elsősorban idegsejtek) pusztulásával járó folyamatokat az eddigi, jelenleg használatban lévő gyógyszerek és kezelések nem akadályozzák meg, ezért a demenciával, illetve a mozgási funkciók leépülésével járó betegségeknek (Alzheimer-, Parkinson-, Huntington-kór, amiotróf laterális szklerózis, prion betegségek) nincs oki gyógykezelése.

Új felismerés, hogy valamennyi ilyen betegségben kialakul az agyszövet krónikus, elhúzódó gyulladása (neuroinflammáció), amit a klasszikus gyulladásgátló gyógyszerek nem tudnak meggátolni. Ezért a konzorcium azt tűzte ki célul, hogy egy viszonylag új receptor fehérje (szigma-1 receptor) aktiválására alkalmas vegyületeket azonosít, újakat is tervez, majd megvizsgálja ezek élettani és farmakológiai hatásait.

Az egymásra épülő, összehangolt munka eredményeképpen a konzorciumban részt vevő fizikus, vegyész, gyógyszerész, biológus és orvos szakembereknek a 4000 vegyületet tartalmazó saját könyvtárukból, illetve a tervezett új molekulák közül sikerült több olyan új vegyületet azonosítani és tiszta formában előállítani, amelyek számos preklinikai in vitro és in vivo kísérletben sejtvédő és gyulladásgátló hatásúnak bizonyultak. Ezek a vegyületek emellett a vér-agy gáton át bekerülnek az agyba. A hatóanyagok egy része sejtosztódást gátló hatással rendelkezik, míg a vezérvegyület (0758-S) epilepsziásgörcs-gátló hatást is mutat.

A kifejlesztett gyógyszerhordozó rendszerek között találtak olyat, amely elősegítette a vezérvegyület hatékonyabb bejutását a központi idegrendszerbe. Az orron keresztül alkalmazott készítmény lehetővé teszi a fejlesztés alatt álló hatóanyag vér-agy gát megkerülésével történő, közvetlen bejuttatását az agyba.

 

A kutatók, a konzorcium tagjai

A projektet a Szegedi Tudományegyetem három karán és az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóintézetében működő 11 kutatócsoportot összefogó konzorcium valósította meg. A konzorcium tagjai már 15-20 éve, egymással szoros együttműködésben foglalkoznak hasonló jellegű kutatásokkal.

A konzorcium tagjai, köztük az SZBK Dr. Török Zsolt által vezetett Molekuláris Stresszbiológia, Dr. Deli Mária által vezetett Biológiai Barrierek kutatócsoportjai, és a Dr. Tömböly Csaba által vezetett Kémiai Biológiai Laboratórium a jövőben folytatni kívánják az említett idegrendszeri betegségek megelőzésére és kezelésére potenciálisan alkalmas gyógyszerjelölt anyagaik további fejlesztését.

forrás:https://elkh.org/

Kapcsolódó cikk:

Alzheimer-világnap – Szeptember 21.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!