spot_imgspot_img
spot_img

Szedd össze a szemetet – A jövőd múlhat rajta!

-

Article Top Ad (AdSense)

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap a környezetvédelem, annak is egy kiemelt területe a hulladékgyűjtés. A szakértők lassan három évtizede kongatják a vészharangot, hogy a Földbolygót lassan beteríti a szemét, amit a föld lakossága – köszönhetően a fogyasztói társadalom adta végtelen termékkínálatnak – napi szinten elképesztő mennyiségben termel. Szeptember 23-a a Nemzetközi Hulladékgyűjtés napja. Lássuk, mit tehetünk mi azért, hogy megóvjuk a környezetünket!

Ezen a napon számos környezetvédelmi programon és rendezvényen vehetünk részt. Az események célja nem csak a szemétszedés, hanem az is, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, mennyire fontos, hogy tudatosan szedjék össze maguk után a szemetet. A szervezők tájékoztatják az adott régió, település lakosait a környezetszennyezés veszélyeire és jövőbeli kihatásaira, valamint a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Hiszen ki nem szeretne a gyermekei számára egy tiszta, élhető helyet a Földön?

Fotó: Flickr

Mit tegyünk?

De hát mit tehetnék én egyedül ezzel kapcsolatban?” – hallom sokszor a kitérő választ. Pedig nagyon is sokat! Például, hogy nem dobáljuk el az üres pet palackokat és más műanyagokat az utcán, a parkban vagy akár a strandon. Helyette gyűjtsük össze és rakjuk az arra kijelölt szelektív tárolóba.

A hétköznapokban talán nem is gondolunk bele, de a természet borzasztóan érzékeny a szennyeződésre és a hulladékra. Tudtad, hogy egy műanyag zacskó lebomlási ideje közel 200 év? Ijesztő, nem igaz? Több, mint egy emberi élet. Nem véletlen, hogy a gyerekeket már iskolás korukban elkezdik nevelni arra, hogy tudatosan vigyázzanak a környezetükre. Külföldön gyakori, hogy minden hónapban szerveznek közös szemétszedést. Amikor a kicsik a saját bőrükön tapasztalják meg, hogy mennyi szemét van a közvetlen környezetükben, a parkokban, a patakparton, ahova mindennap kimennek játszani a szüleikkel és a barátaikkal, megváltozik a látásmódjuk a szemét-kérdéssel kapcsolatban.

Ha te is szeretnéd, hogy a gyermeked egy jobb és élhetőbb világban nőhessen fel és az ő gyerekeinek is legyen jövőjük, jobb, ha már ma elkezded őt tudatosságra nevelni. Mutass neki példát azzal, hogy mindig összeszeded magad után a szemetet és elmagyarázod neki, miért is fontos ez. Amikor a gyerek először kezd utánozni téged, ne felejtsd el megdicsérni és jutalmazni.

Fotó: Flickr

Újrahasznosítás felsőfokon!

Legyél kreatív! Nem csak a nejlon zacskó használható fel többször! Munkaidőben nincs időd kint enni, ezért elhozod az ebéded az irodába? Szuper! Ne felejts el vinni magaddal saját tároló edényt! Máris egy vagy két darab műanyag elviteles dobozzal lett kevesebb a világ! Biztasd erre a kollégáidat is!

Barátaid szülinapjára készülsz? Remek! Na de mibe csomagolod az ajándékot? Papírba? Ugyan már! Egy csoda szép textil kendő – amit még anyukádtól kaptál, de mégsem lett szerelem-, tökéletes választás! Nem csak egyedi, hanem környezetkímélő! Említsd meg az ünnepeltnek, hogy a kendő akár 10 alkalommal is felhasználható, eszébe ne jusson kidobni!

Fotó: Furoshiki (japán kendőcsomagolás), Flickr

Műanyag palack helyett használj inkább üveget! Igen, tudom, hogy a súlya miatt nem alkalmas hosszabb idejű csatangolásokhoz a városban vagy egy egész napos kiránduláshoz. De tudtad, hogy a pet palackokból mennyi mikroműanyag oldódik ki? Bizony, ezek pedig a te szervezetedbe jutnak. Most talán még nem érzed ennek súlyát, de mi lesz 20 év múlva? Még nem késő változtatni!

Tegyél te is a környezetedért! De ne csak a mai napon, hanem az év minden napján. Rajtad is múlhat a közös jövőnk.

Ezt is ajánljuk még:

Helló Föld, viszlát műanyagzacskó

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!