spot_imgspot_img
spot_img

Szabadtéri Szerelmi bájital-előadással járja az országot júliusban az Opera

-

Article Top Ad (AdSense)

Miklósa Erika, Ninh Duc Hoang Long, Rezsnyák Róbert és Szvétek László főszereplésével háromállomásos turnéra indul az Opera különleges szabadtéri produkciója. Donizetti vígoperája Toronykőy Attila rendezésében az Opera színpaddá alakítható kamionján július 21. és 25. között a Gyulai Várszínházba, a Művészetek Völgyében Vigátpetendre, valamint a Tatai Angolkertbe látogat el. Az Opera együtteseit Tóth Sámuel Csaba vezényli.

Donizetti több mint 180 éve töretlen népszerűségű vígoperájának főhőse a szegény falusi fiú, Nemorino, aki reménytelenül szerelmes a gazdag földbirtokosnőbe, Adinába, ő mégis a hetyke Belcore őrmester házassági ajánlatát fogadja el. A kétségbeesett ifjú minden pénzét a kuruzsló Dulcamarától szerzett „bájitalra” költi, és hogy elnyerhesse szerelme szívét, még a seregbe is beáll. Bár a bájital valójában csak bor, Nemorino igaz szerelme végül mégis elnyeri jutalmát. A humort és idillt varázslatos melódiákkal, köztük a híres Una furtiva lagrima… kezdetű tenoráriával ötvöző darab Toronykőy Attila 2018-as rendezésben lesz látható, aki a különleges utazó produkció jellegére tekintettel a mába helyezte a darab cselekményét, és magát a színapdként szolgáló kamiont is bevonta az előadásba. A két részben, magyar nyelven látható produkció főszerepeit Miklósa Erika (Adina), Ninh Duc Hoang Long (Nemorino), Rezsnyák Róbert (Belcore), Szvétek László (Dulcarmara) és Nagy Zsófia (Giannetta) alakítja, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató Csiki Gábor) Tóth Sámuel Csaba diriálja.

A Gördülő Opera eredetileg az 1940-es évek második felében Varga László MÁV vezérigazgató és Szőke Tibor operaházi karmester együttműködéséből született meg. A rövid életű, de annál sikeresebb vállalkozás azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az operajátszást olyan helyszínekre is eljuttassa, ahol ennek nincsenek meg a kőszínházi feltételei.

A kezdeményezést csaknem 70 évvel később a Magyar Állami Operaház támasztotta fel, így jöttek létre utazó kőszínházi produkciók Donizetti Don Pasquale (2014, rendező: Káel Csaba) és Figaro 2.0 címen Mozart Figaro házassága (2015, rendező: Hábetler András) című operáiból. 2018-ban az Opera vállalkozását új szintre emelte: soron következő Gördülő-premierje, a Szerelmi bájital 21. századi ekhós szekérként akár a legkisebb favakba is képes eljutni. A két részben, magyar nyelven játszott vígopera eddigi két sorozata előbb a Székelyföldet, majd Közép- és Dél-Erdélyt, valamint a Partiumot járta be 16 nagy sikerű előadással. Idén már az anyaországban, július 21-én 20:30-tól a Gyulai Várszínházban, július 23-án 21:00 órától a Művészetek Völgye vigátpedendi Cirque du Tókert helyszínén, míg július 25-én 20:00 órától a tatai Angolkert Szabadtéri Színpadán lesz látható az Opera előadása.

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!