spot_imgspot_img
spot_img

Stresszkezelés:működő módszerek pszichológusoktól

-

Article Top Ad (AdSense)

A stressz sokszor maga alá gyűri az embert. Megbénít, letaglóz és ellehetetleníti a lelkes működést, elveszi az erőt. A megharcolt csatáink azonban új lendületet adnak és tapasztalatokat is. Ám ha sok energiánk, időnk bánja a stresszel való megküzdést, meglehetősen kimerülhetünk.

Pál Kata Dorottya és Sas Eszter Krisztina pszichológusok Mentális elsősegély naplója remek módszerekkel, trükkökkel van tele, hogyan küzdjünk meg a stresszhelyzetekkel, krízishelyzetekkel.

Megértő hozzáállás

A stresszt nem lehet kiiktatni az életünkből, és nem is lenne hasznos, ha ezt megtehetnénk. A szervezetünk veszélyes helyzetekre adott válasza életmentő és szükséges. Ilyenkor kibillenünk a lelki egyensúlyunkból, s arra késztet minket az élet, hogy megbirkózzunk a feladattal. Fájdalmas, kellemetlen, néha ijesztő is, meg aztán a stresszkezelő módszereink is lehet, hogy rossz beidegződéseken alapulnak. Szóval van itt gond, csak éppen nem megoldhatatlan.

Nekem azért tetszett meg nagyon a Mind Art kreatív pszichológiai műhely Mentális elsősegély naplója, mert érzékenyen, empatikusan szól hozzánk, olvasókhoz. Pál Kata Dorottya és Sas Eszter Krisztina pszichológusok életszerű helyzeteket és megoldható feladatokat, alkalmazható trükköket mutatnak be interaktivitásra sarkalló naplójukban.

 

Mi okozhat stresszt?

A hétköznapi események is vezethetnek stresszválaszhoz. Az alábbi 4 tényezőtől függ, hogy mikor válik az adott dolog stresszforrássá:

  • Mennyire befolyásolható?
  • Mennyire bejósolható?
  • Mennyire változtatja meg az életünket?
  • Mekkora belső konfliktust eredményez?

A stresszkeltő helyzetekben éppen ez a legnagyobb kigáncsoló tényező, hogy nem bejósolhatóak és nincs rá befolyásunk. A napló arra kér minket, hogy a pszichológusok által feltett kérdésekre megadjuk az egyéni válaszainkat.

Az akut stressz tüneteit is áttekinthetjük a szakemberek vezetésével, és a krízishelyzetek pszichológiájáról is sokat tanulhatunk.

Érdekes, hogy a kínaiban a veszély és a lehetőség írásjelekből áll össze a krízis szó.

Stresszkezelés
kép: https://nyitottakademia.hu
Stresszkezelés
kép a könyvből

A stresszel és krízishelyzettel való megküzdési módok mellett a bennünk lévő erőkre, lelki tartalékokra, feltöltő lehetőségekre is nagy hangsúlyt fektet a napló. Én itt olvastam először például az önegyüttérzés fogalmáról.

A nehéz élethelyzetek miatti pánik, a mentális lemerültség nem szégyen. A napló is ezt erősíti bennünk.

A naplóírás, a mozgás, a káros szokásoknak felülbírálása, a saját, egyéni nyugalom szigetünk megálmodása, a mindfulness gyakorlatok mind segítségünkre lehetnek.

A remek tippekből és jegyzetelésre ösztönző gyakorlatokból néhány példa:

  • Találd meg a feszültségeid forrását!
  • Legkedvesebb örömök felidézése
  • Öngondoskodási leltár készítése
  • Nyugtasd meg magad érintéssel!

Ha érdekel, hogy a szakemberek milyen kreatív gyakorlatokkal nyújtanak segítő kezet nekünk, itt megnézheted a könyv részleteit: nyitottakademia.hu

A pánikrohamok kezeléséről egy, a témában személyesen is érintett szakemberrel készítettem nemrég interjút, azt itt olvashatod el: Így kerekedj felül a pánikrohamokon

pánikrohamok kezelése
kép: envato elements

Ezeket a cikkeinket is nézd meg:

Legféltettebb titkaink nyomában

Sebezhetőség az online térben – a pszichológus szemével

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!