Steven Spielberg leghíresebb filmjeinek kulisszatitkai

-

Spielberg ikonikus alakja a filmes világnak. Rengeteg nézőnek, filmrajongónak ő jelenti a nagybetűs rendezőt. Hollywood egyik legütősebb brandje is. Lichter Péter a termékeny, látványorgiákat ígérő rendező leghíresebb filmjeinek kulisszatitkairól rántja le a leplet Steven Spielberg filmjei című könyvében. A cikk után biztosan kedvet kapsz a könyv elolvasásához, és persze sok film (újbóli) megtekintéséhez is!

A könyv megrendelhető: https://www.scolar.hu/steven-spielberg

Lichter Péter filmrendező, filmesztéta, belülről látja ezt a szakmát, és kellően alapos ahhoz, hogy olyasmiket vegyen észre, amiket az átlag néző talán sosem venne.

Közérthető módon elemzi Spielberg életútjának meghatározó produktumait. A válogatásába került filmek esztétikai, rendezői, pszichológiai vonatkozásait is bemutatja. Elképesztő összefüggésekre, motivációkra világít rá, miközben a produkciók elkészülésének kulisszatitkairól is lerántja a leplet. Kedvcsinálóként kiválogattam pár érdekességet.

A cápa forgatása miatt Spielberg idegösszeomlást kapott

Az 1975-ös A cápa kultuszfilm lett. A borzongást a zenei aláfestés és a hosszúra nyújtott, véres támadásra való várakozás fokozta. A film anyagi bevétele sokszorosa lett a gyártás költségének, azóta pedig számtalan cápás film merített ihletet Spielberg mozijából. Ahogy a könyvből megtudhatjuk, Spielberg ragaszkodott a helyszíni forgatásokhoz, a stúdióhátteret szerette volna elkerülni. A műcápái azonban hamar tönkrementek a vízben, így elhúzódtak a munkálatok. Ez annyira megviselte a rendezőt, hogy a bostoni hotelszobájában idegösszeomlást kapott.

A cápáról szóló fejezetben persze még rengeteg érdekességet olvashatsz a könyvben.

kép: port.hu

A Ryan közlegény megmentésének forgatása megviselte az operatőröket is

Én is az első sorból néztem végig a Ryan közlegény megmentését még 1998-ban, ahogy a könyv szerzője is, így bennem is nagyjából úgy maradt meg a film atmoszférája, ahogyan arról Lichter Péter hosszan ír. Ő „varázslatosan ellentmondásos traumaként” beszél a háborús produkcióról. A könyvben kitér a hangulatteremtés technikai részleteire is. Megtudhatjuk tőle azt is, hogy a kamerát kezelő operatőröket Spielberg bedobta az események sűrűjébe, hogy egy korabeli filmhíradó tudósítóinak helyzetébe érezhessék magukat. Megannyi más érdekesség is kiderül még a filmről a könyvből.

Tom Hanks a Ryan közlegény megmentése című filmben kép: port.hu

Apafigurák és a személyes élettörténet kapcsolódása

A 2002-es Kapj el, ha tudsz! Tom Hanks és Leonardo DiCaprio főszereplésével vált híressé, amit a rendezőóriás afféle „mozgóképes desszertként” forgatott le. A fényekkel is különleges stílusban és technikával játszó film máig Spielberg legszemélyesebb alkotásának tekinthető. Ráadásul az életmű egyik legjobban sikerült darabjaként tartja számon a kritika is. Az, hogy hogyan kapcsolódnak a figurák – legfőképp az apa figurája – a rendező életéhez, kiderül a könyvből!

Leonardo DiCaprio a Kapj el, ha tudsz! filmben kép: port.hu

A Terminál helyszíne összetett szimbólum

A szintén Tom Hanks főszereplésével készült 2004-es Terminál helyszíne egy társadalmi és civilizációs mezőből kiragadott tér. A „nem-helyek” a társadalomtudományokban azokat a mesterséges tereket jelentik, amelyek ki vannak szakítva mindenféle társadalmi, történelmi, kulturális kontextusból. Hogy mit akart ezzel Spielberg nekünk, nézőknek üzenni? Tudd meg a könyvből!

Catherine Zeta-Jones és Tom Hanks a Terminál című filmben kép: port.hu

Lichter Péter többek közt ezeket a filmeket is mélyrehatóan elemzi:

  • Párbaj (1971)
  • Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)
  • E.T.-A földönkívüli (1982)
  • Jurassic Park (1993)
  • Schindler listája (1993)
  • A.I.-Mesterséges értelem (2001)
  • Világok harca (2005)
  • Kémek hídja (2015)
  • Ready Player One (2018)

Ha felkeltette az érdeklődésedet a cikk, a könyvet itt tudod beszerezni a Scolar Kiadó honlapján:

https://www.scolar.hu/steven-spielberg

Ha további érdekes könyvekről olvasnál, ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

Izgalmas rendőrségi történetek- A hét Cool embere: Dr. Váczi István volt rendőrkapitány

A pszichológusok legféltettebb titkai- Akarsz beszélni róla?

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!