spot_imgspot_img
spot_img

Sportolj együtt a saját virtuális társaddal!

-

Article Top Ad (AdSense)

A futás rendkívül hasznos és egészséges, ám néha monoton és unalmas. Egy új találmány segítségével feldobhatjuk a futásélményt. A saját, egyénre szabott avatarunkkal, azaz egy virtuális társsal eredményesebb lesz a sportteljesítményünk.

A futás öröme

A futás boldogsághormonokat szabadít fel, fejleszti az állóképességet, és a fogyásban is segít. Erre a mozgásformára könnyű rászokni, szinte ráfügg az ember. Felszabadító, kitisztítja a fejet és a tüdőt.

Ám a lelkesedés és az energiaszint nincs mindig ugyanazon a szinten. A Ghost Pacer szemüveg kitalálói tudták, hogy a futóknak szüksége lehet motivátorra, egy olyan személyre, aki nem hagyja lankadni a lelkesedést, és futótársként ott kocog, vagy rohan mellettük.  

A társ motivál a futásnál

Robert Zajonc pszichológus az 1960-as években azt vizsgálta, hogy a társak jelenléte motiváló hatású, vagy növeli a lazsálás esélyét. Zajonc szerint a társas serkentés hatása azon alapul, hogy mások jelenlétében növekszik az arousalszintünk, ami bizonyos viselkedéseket megkönnyít, másokat viszont megnehezít.

Az arousal serkenti a teljesítményt azokban a viselkedésekben, amelyek nagyon jól hozzáférhetőek, mert egyszerűek. A társas serkentés működik a jól begyakorolt, jól megtanult viselkedéseknél, mozgásformáknál, mint például a futás. (Mások jelenléte gátolhatja is a teljesítményt olyan viselkedésekben, melyek összetettek, nehezek vagy újak, mondjuk egy ismeretlen, új feladat megoldásánál.)

A saját, személyre szabott avatar már nem fikció

A kiterjesztett valóság technológiáját használó szemüveg egy virtuális képet tükröz le a futó számára. Így olyan, mintha a saját avatarunkkal sportolnánk együtt. A személyre szabott alteregónk tempója az alkalmazás segítségével beállítható a kívánt sebességre. Ha akarjuk, gyorsabbra állítjuk saját magunknál, így arra ösztökél minket a figura, hogy érjük utol.

kép: ghostpacer.com

Itt megnézhetsz egy látványos kedvcsinálót a szemüvegről: https://www.kickstarter.com/projects/711258243/ghost-pacer-your-personal-holographic-workout-partner

Ezt a sportszemüveget viselni már tényleg olyan lehet, mintha egy sci-fiben szerepelnénk.

Az ára persze meglehetősen borsos, viszont úgy tűnik, a jövő fikciónak tűnő jelenségei már itt kopogtatnak az ajtónkon, most épp egy futótárs személyében.

kép: ghosptpacer.com

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!