spot_imgspot_img
spot_img

Igyál egy sört! – nap

-

Article Top Ad (AdSense)

Újabb csodálatos világnapra ébredtünk. Oly sok jó sört lehet már manapság beszerezni, hogy némileg a bőség zavarában vakargathatjuk a fejünket, melyikkel is ünnepeljünk. Ez a nap nem véletlenül került a szeptember 28 -ra, mivel a világ egyik legnagyobb sör ünnepe, az Oktoberfest is erre az időszakra esik. A sör szerelmesei ezen a napon világszerte boldogan emelik magasba a korsóikat, benne gyöngyöző itallal, mely már több száz éve teszi boldoggá az emberiséget.

Fotó: Pixabay

Sörtöri

Kínában Kr. e. 7000 -ben találtak a régészek egy agyagedényt, melynek vizsgálatakor kiderült, hogy abban bizony gabonával erjesztett italt tartottak. Az Egyiptomi Birodalomban kedvelt ital volt, a gabonához ízesítőnek datolyát, koriandert kevertek hozzá. A középkor kezdetén a sörfogyasztás az északi népekre volt jellemző. Európai elterjedése a szerzeteseknek volt köszönhető, akik előszeretettel főzögették. Ekkor a legfontosabb alapanyaga a maláta volt. A szállítási körülményei még akkoriban nem voltak kiforrva, csak maga a sör, és kolbászos tartályokban főzték. Ennek okán az akkori sörök füstös bukéval rendelkeztek. Mivel még híján voltak a maláta mennyiségének pontos beállításának tudományától, minden főzet máshogy sikerült. A sörfőzők pedig azt tették még hozzá, amit éppen találtak a kertben. Kömény, rozmaring, kakukkfű, stb…került bele. A nagy előrelépés akkor történt – körülbelül a 15. században – mikor rájöttek, hogy ha komlót használnak, a sör ízesebb, kellemesen kesernyés lesz, és az eltarthatóságának az ideje is megnövekszik.

Fotó: Pixabay

A sör Magyarországon

A honfoglaló magyarok már ittak gabonából készült erjesztett italokat. Ekkor még kölessel készítették, aztán európai hatásra, nálunk is elkezdődött a maláta, később a komló használata. A sörfogyasztás hazánkban az 1800 -as években kezdett komolyan növekedni, mikor is nagyobb sörfőző üzemek alakultak. Egy időre vissza is esett a borfogyasztás, a vincellérek, borászok legnagyobb bánatára. Mára már teljesen megoszlik a dolog, nem beszélve az úgynevezett kézműves, vagy kisüzemi sörgyártás berobbanásáról, mely számos csodálatos itallal örvendezteti meg a sörfogyasztókat.

Fotó: Pixabay

Igyál egy sört nap + 10 ok, ami miatt sört fogyasszunk

  • A sör segít megelőzni a stresszt.
  • Támogatja az agyunk működését. Egy tanulmány szerint, akik rendszeresen fogyasztják kisebb esélyük lesz az Alzheimer-kórra és a demenciára.
  • Csökkenti a koleszterinszintet, a rosttartalma miatt.
  • A sör bőséges forrása a különböző B-vitaminoknak (B1-, B2-, B6-, B12-vitamin).
  • Segíti a vese működését. Napi egy sör komolyan csökkenti a vesekő kialakulásának lehetőségét.
  • Hatékony a vérrögök kialakulásának megelőzésében.
  • Mivel magas a szilícium tartalma, erősíti a csontokat.
  • Fiatalítja a bőrt, mivel a sörben lévő vitaminok regenerálják is a bőrt.
  • A sörben lévő laktoflavin és nikotinsav segíti a pihenést, nyugodtabbá teheti az alvást.
  • Azért, mert finom!
Fotó: Pixabay

A sör vajon…

A söröket csak az erjesztési eljárásuk alapján is már három csoportra oszthatjuk. Spontán erjesztésű, felső erjesztésű sörök Nagy-Britannia területén, alsó erjesztésűek pedig házi sörfőzdékben terjedtek el. Léteznek még az úgynevezett hibrid, különleges eljárással készülő sörök, ilyen például a búzasör is. A söröknek alapvetően rengeteg fajtája létezik, a legtöbbjük alkoholt tartalmaz, bár egyre több főzde készít manapság alkoholmentes változatokat is.

Fotó: Pixabay

Sörkülönlegességek

Pabst Blue Ribbon 1844. Whiskey-s hordókban érlelik, majd dizájnpalackban hozzák forgalomba, a cél itt is az, hogy prémium borokkal versenyeztessék. Csak Kínában hozzák forgalomba, potom 25 ezer egy palac.

Tutankhamun Ale Nefertiti királyi serfőzdéjének feltárása után a több ezer éves maradványokból készítettek sört. Körülbelül 35 Forintot taksált belőle egy palack.

Brewdog’s Sink the Bismarck A világ egyik legerősebb söre, 41 %-os alkoholtartalmú. Ritkaság, és nem árt legalább 20-30 ezret magunkkal vinni ha szeretnénk megkóstolni.

Crown Ambassador Reserve 12 hónapig érlelik tölgyfahordóban és pezsgős palackokban forgalmazzák. Évente limitált mennyiséget készítenek belőle, ezért is drága. 30 ezer Forint körül azért be lehet szerezni.

Nail Brewing’s Antarctic Nail Ale Antarktiszi vízből készült különlegesség. Egyszer készítették, és akkor is összesen 30 palackkal. Az első pár darabot 200.000 Forintért vették meg egy árverésen, hogy most mennyi lehet? Szinte megfizethetetlen.

Rogue Voodoo Doughnut Bacon Maple Ale A bacon és juharszirup ízű sör. Elég érdekes rózsaszín palackban kerül piacra. Ebből is évente csak limitáltan készítenek.

5+1 dolog, amit nem tudtál a sörös dobozról

 

„A kávé már nem csak egy felpörgető ital”

 

Miért sörözünk többet nyáron

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!