Somossy Barbara felvételi filmje a legjobbak között!

-

Somossy Barbara SZFE felvételi filmje bekerült a Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, a legjobb alkotások közé, melyet 2021. augusztus 22-én láthat majd a nagyközönség! Barbi szeptembertől az Színház-és Filmművészeti Egyetemen folytatja tanulmányait mégpedig Koltai Lajos, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, Filmrendező művész mesterképzésén. A felvételiről és a film témájának megálmodásáról beszélgettünk a NYÁR 21 műsorvezetőjével. 

Mesélnél arról, hogy miképp kerültél be Színház és Filmművészeti Egyetemre és miképp választottál témát a felvételi filmedhez?

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Filmrendező művész mesterképzésére való bekerüléssel egy gyermekkori álmom valósult meg. Példaképem, Koltai Lajos lesz a mesterem ősztől. A felvételi a tradíciókat és az intézmény nívós múltját követve több fordulóból állt. A “Ha van még idő” című filmetűdömet az utolsó fordulóra rendeztem- és írtam Koltai Lajos ihletése alapján.

Tanár úr a várakozás témakört szabta meg, illetve az egy napos forgatási idő keretet. Először az általam írt forgatókönyvemet kellett bemutatnom, majd pedig a rendezésemben megvalósult, kész filmetűdöt az SZFE vezetősége, a teljes vizsgabizottság előtt. Latinovits Zoltán legendás leveléből indultam ki, melyet halála előtt egy évvel, Amerikában tartózkodó szerelmének, Ruttkai Évának írt 1975-ben.

Miért pont Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva?

Mindig is nagy rajongója voltam a színészkirálynak, nagyon megindító és egyben megrázó számomra Ruttkai Évával 16 éven át tartó szerelmi története, mely véleményem szerint kísértetiesen hasonlít Ady és Léda egykori viharos, “héja-nász az avaron” kapcsolatához. A levélből részletet használtam, melynek katartikus és érzelmes sorai Hámori Ildikó és Benkő Péter előadásában, belső monológjaként hallhatóak. Életem legmeghatározóbb élménye volt ez a forgatás és, hogy ilyen fantasztikus, Jászai Mari-díjas színművészeket instruálhattam, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot, nagyon sok szeretetet, bizalmat kaptam tőlük és hihetetlen alázattal és természetesen profizmussal álltak a rájuk bízott feladathoz. Minden álmomat felülmúlták színjátszásukkal, és úgy gondolom, hogy azok számára is megindító film született, akik nem feltétlenül ismerik a legendás színészek szerelmi történetét, hiszen témája örök és univerzális, időket és generációkat átívelő: a szerelem és az idő… egy beteljesületlen, de mégis halhatatlan szerelmet idézek meg az alkotásban és a nézőket kívánom elgondolkodtatni azzal kapcsolatban, hogy vajon mi lett volna, ha megadatott volna még az idő Latinovitséknak, vajon valaha összeolvadhattak volna életútjaik igazán? Beteljesülhetett volna örökre a szerelmük? Ez sajnos sohasem derülhetett ki, hiszen 1976- ban tragikus módon Latinovits Zoltán életével együtt Ruttkaival való legendás és halhatatlan szerelmét is magával sodorta a vonat. Ezzel a filmmel kívánok emléket állítani Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva szerelmének.

A film bekerült a Bujtor Istvan Filmfesztivál versenyprogramjába a legjobb alkotások közé. Hány alkotás nevezett? 

Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy alkotásomat, mellyel felvételt nyertem az SZFE-re Koltai Lajos osztályába, a Balaton legnagyobb filmes seregszemléjeként számon tartott Bujtor István Filmfesztiválon mutathatom be a nagyközönségnek. A fesztivál egyébként Latinovits testvérének- Bujtor István szellemi örökségének hivatott emléket állítani. Hiszem, hogy nincsenek véletlenek, hiszen bár nem tudatosan választottam a forgatás időpontját, napra pontosan a színészkirály tragikus vonatbalesete után 45 évvel, június 4-én készítettük Balatonszemesen a vágóképeket, mely meghatározó részét képezte Latinovits életének, éppen azon a vasútvonalon forgattunk, ahol a baleset történt.  És az is sorsszerű, hogy filmemet méltó módon Balatonszemesen, a Latinovits-Bujtor dinasztia egykori lakóhelyén mutathatom be. A versenyprogramba a 167 nevezett film közül 110-et választottak ki, azon belül is a “Ha van még idő” című filmetűdöm a zsűri által 35 legjobbnak tartott “játékfilmek és kísérleti fikciós alkotások” kategóriában szerepel. 

Pontosan hol és mikor láthatja őket a nagyközönség?

A XII. Bujtor István Filmfesztiválon nagyjából az alkotások egyharmadát vetítik le, köztük megtisztelő módon az én rövidfilmemet is a filmes seregszemle utolsó napján, augusztus 22-én 12:30 órakor a Bujtor-teremben, ahova ingyenes a belépés és minden filmrajongót várok a legnagyobb szeretettel.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!