spot_imgspot_img
spot_img

Sokan halnak meg szén-monoxid-mérgezésben 

-

Article Top Ad (AdSense)

2022-ben több mint 1200 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxiddal kapcsolatos esethez.

Annak ellenére, hogy az érzékelők terjedésének köszönhetően ötödével csökkent a mérgezések száma 2021-hez képest, még tavaly is 205 ember sérült meg, 19 pedig meghalt a gyilkos gáz miatt. A Resideo reprezentatív felmérése szerint 10-ből 8 magyarországi lakos (82%) tudja, hogy a fűtőberendezések nem megfelelő működése miatt szén-monoxid keletkezhet, közülük 16 százalék mégsem tesz semmit a mérgezés megelőzése érdekében. Az pedig még aggasztóbb, hogy az emberek 19 százaléka azt hiszi, megérezné a mérgező gáz szagát.

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok 7 százaléka megtapasztalta már, milyen, amikor a szénmonoxid-vészjelző riaszt, és hasonló arányban (8%) voltak azok, akiknek az otthonában már volt valamekkora tűz. A szaglással kapcsolatos tévhit egész Közép-Kelet Európában jelen van: a csehek 24, a lengyelek 16, a románok 35 és a szlovákok 36 százaléka hiszi azt, hogy a szén-monoxid úgynevezett szagos vegyület.

fotó: elements.envato.com

A szén-monoxid egy láthatatlan, szagtalan gáz, amely halálos lehet, ha nem észleljük időben. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy otthonunkban legyen működő, megbízható szén-monoxid-vészjelző. Ezek a készülékek időben érzékelik a mérgező gáz jelenlétét, és riasztást adnak, figyelmeztetnek a veszélyre. Ezzel időt nyerhetünk az ingatlan kiürítésére.

„A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nincs elegendő levegő. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynél látható a tűz, elérhető az égéstér. Ezért minden nyílt lánggal működő vízmelegítő vagy fűtőeszköz mellé célszerű egy szén-monoxid-érzékelőt helyezni. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a szén-monoxid-érzékelőknek is van szavatossági idejük. Ez márkától függően eltérő lehet, azonban, ha az érzékelőnk szavatossága lejárt, már nem nyújtanak biztonságot, le kell őket cserélni. Minden készülékre rá van írva, hogy meddig használható” – fogalmazott Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelem szóvivője.

fotó: elements.envato.com

„A szén-monoxid rendkívül stabil kötéssel rendelkezik, így nehezen bomlik le a környezetben, emiatt könnyen felhalmozódhat a zárt terekben. Még kis koncentrációban is halálos veszélyt jelenthet emberekre és állatokra egyaránt” – fogalmazott Bognár Gábor, a Resideo regionális kereskedelmi igazgatója. A cég még tavaly indított a szén-monoxiddal kapcsolatos edukatív kampányt, összesen harminc magyar újságírónak küldenek Honeywell Home vészjelzőkből és közleményekből álló csomagot, most pedig egy animációs filmet is készítettek, hogy még több ember figyelmét hívják fel a szén-monoxid elleni védekezés fontosságára.

fotó: freepik

A Resideo kampányfilmje a vállalat „Tegye biztonságosabbá otthonát” című kampányának része, itt tekinthető meg. A kampány közép- és kelet-európai országokban fut, ezek: Bulgária, Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia.  A kampány célja és fókusza az emberek edukálása a szén-monoxid veszélyeivel kapcsolatban. A kampányról bővebb információ itt érhető el.

Életmenő ötlet abbahagyni

Az RSV vált a vezető légúti fertőzéssé 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!