spot_imgspot_img
spot_img

Skorpiófióka a tinik új kedvence

-

Article Top Ad (AdSense)

Ébenfekete, két copfba fonott haj, átható, merev tekintet, temetésre hordott fekete ruha. Kitaláltátok ugye? Wednesday Addamsről van szó, az híres Addams Family egyik népszerű szereplőjéről, mely nemrégiben saját sorozatot kapott a Netflixen. A 6 részes alkotás akkora népszerűségnek örvend azóta is a streaming csatornán, különösen a tinédzser korú gyerekek körében, hogy utána néztünk, mi is ez az új őrület.

Annak idején, én magam is tiniként láttam Barry Sonnenfeld rendezésében az „Addams Family – A galád család”, és annak folytatását az „Egy kicsivel galádabb a család” című egész estés filmeket. Ez utóbbiban különösen megragadott a Christina Ricci által alakított galád kislány, Wednesday karaktere. Tudva levő, hogy az Addams Family igencsak görbe tükröt mutatott akkoriban az öntelt, sekélyes és felszínes tipikus amerikai középosztálynak. Rámutatott arra, hogy az igazság sokszor egészen más, és vannak, akik azt tűzték ki célul, hogy az Igazságot a felszínre hozzák. Ilyen szereplő Wednesday is, akit egy tipikus nyári táborba küldenek, melynek záró napján a hálaadásról emlékeznek meg. Az Addams család nebáncsvirága az indián hercegnő, Pocahontas bőrébe bújik, aki nem éppen békés szándékkal érkezik a telepesek ünnepségére. Indián társaival feldúlják a települést, feltett szándékuk (szerencsére nem teszik!) megskalpolni és élve elégetni a sápadt ördögöket, ezzel is bosszút állva a legelső amerikai telepesek által elkövetett szörnyűségekért. Ugye milyen kegyetlen? Valóban. Ám mi, nézők, valahol mélyen mégis úgy érezzük, ha valóban ez az igazság a telepesekről és az indiánokról, úgy mi is elégtételt vehetünk azáltal, hogy kárörvendünk Wednesdayjel.

Christina Ricci, mint Wednesday az 1993-as Addams Familyben (Fotó: Mafab)

Wednesday tinikorba lép

Ha már az igazság és az elégtétel van terítéken, nézzük hát meg, ezek a témák hogyan is jelennek meg a legújabb Wednesdayről szóló sorozatban. A történet szerint Wednesday – akit Jenna Ortega alakít – szokás szerint nem fér a bőrébe, mivel öccse, Pugsley iskolai zaklatás áldozata, jó nővérként muszáj közbe avatkoznia. De csakis az ő sajátos galád módszereivel. Mivel az egyik diák csonkítás áldozata lesz Wednesday bosszújának, a lány szülei úgy gondolják, ideje kivenniük és másik iskolába íratni a skorpiófiókájukat. Így kerül Wednesday a Rox… izé, a Nevermore Akadémiára, ahol csupa hozzá hasonló fura, bizarr lényekkel vállalhat közösséget. Már, ha akar. De mivel Wednesdayről van szó, a magának való, fura kislányról, akit ebben a korban csak egyetlen dolog érdekel. Nem, nem a gyilkosság. Hanem: az Igazság. És az igazság felkutatásáért képes bármit és bárkit felhasználni. Így elég nehéz ugyebár igaz barátokra lelni.

Esti programként egy kis csellózás a tetőn (Fotó: IMDB)

Fura lények iskolája

Azt leszámítva, hogy már jóval Tim Burton előtt készítettek mágikus iskolát az olyan szörnyeknek és más lényeknek, mint a vámpírok, szirének, farkasemberek, múmiák vagy épp zombik, a téma még így is nagyon népszerű. Pontosan azért, mert tükröt mutat a jelen társadalmunknak, mennyire sokfélék is lehetnek az emberek. Vagyis a szörnyek. Nézőként rácsodálkozhatunk egy tinifarkasember legelső átvedlésének, miközben a hétköznapokban nem más, mint egy idegesítően cserfes tinilány. Láthatjuk, ahogy a szirének bevetik csáberejüket, hogy a suli legjobb srácát megbabonázzák. Hétköznapi emberként ezeket mind elítéljük, hiszen erkölcsünk nem engedi, hogy befogadjuk ezeket az álságos tulajdonságokat. De a Nevermore Akadémián kicsit máshogy mennek a dolgok. Nem érvényesek azok a szabályok, mint a kinti világban. Mivel ennyiféle lénynek ad otthont, a nevelők és maga az iskola igazgató sem vállalhat felelősséget a tanulók fizikai vagy éppen lelki épségéért. Ahogy mondani szokás: „szerelemben és háborúban mindent szabad”. És a Nevermore falain belül is, addig, míg a kinti világban nem okoznak bajt ezek a fura, kitaszított lények. Egyszóval a sorozat megmutatja, hogy bármilyen fura is vagy tiniként, van helyed a világban, és nem kell szégyenkezned, vállald önmagad. Még akkor is, ha ennek következményei lesznek…

Tökéletes ellentétek: Wednesday és Enid, a vérfarkaslány (Fotó: IMDB)

Amikor a skorpiófióka elszabadul…

Ahogy azt már a Harry Potter-szériában is megtanultuk, a mágikus iskolák falain belül mindig történik valami, ami még az ott tanulók számára is bizarr. Ilyenkor az önjelölt főhős, jelen esetben Wednesday Addams, saját szakállára kezd el nyomozni, s ezzel nagyon sok galibát tud okozni. A fiatal detektívnek, mint az lenni szokott, vannak segítői, de ugyanakkor ellenlábasai is. Pech, hogy utóbbiak közül az egyik éppen az iskola igazgatónője, akitől egy sima fantasy storyban támogatást várnánk. De a skorpiófiókát hál’istennek nem olyan fából faragták, hogy ez meggátolja abban, hogy az igazság nyomába eredjen. Még akkor sem, ha a kirúgás veszélye fenyegeti. Ugyanis vannak ennél sokkal messzebbre nyúló perspektívák. Lehet, úgy tűnik, az Addams család mákvirága egy végtelenül önző, magának való teremtés, aki nem tisztel senkit és semmit, ám a sorozat végére rájövünk, hogy a világ, amiben élünk, minden mindennel összefügg, ahogyan mindenki mindenkivel össze van kötve, így nincsenek igazán egyéni ambíciók. Ennek ellenére természetesen a skorpiófióka is komoly jellemfejlődésen megy keresztül, míg ő maga is rájön az egyetemes igazságra.

A fájdalmas szerelmi árulás (Fotó: IMDB)

Annyi tehát bizonyos, hogy Wednesday Addams korunk egyik legnépszerűbb és leginkább tiszteletre méltó detektív-kisasszonya, aki nem féli a szörnyek világát, sem pedig a halált. Megállíthatatlanul tör előre, még akkor is, ha szíve néha bele is kell, hogy szakadjon. Legújabb tánca pedig máris milliónyi rajongót szerzett, kezdve olyan sztárokkal, mint például Lady Gaga.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!