Skóciában ingyenesek a menstruációs termékek a közintézményekben

-

Skócia a közegészségügyi történelmét írt azáltal, hogy törvényben rögzítették a menstuációs termékekhez való ingyenes hozzáférést a közintézmények vécéiben. Így a hétfőn életbe lépett jogszabály a világon elsőként védi az ingyenes egészségügyi termékekhez való jogot.

A menstruációs termékekről szóló törvény azt jelenti, hogy az önkormányzatoknál és az oktatási intézményekben elérhetővé kell tenni az ingyenes menstruációs eszközöket azok számára, akiknek szüksége van rájuk.

2017 óta körülbelül 27 millió fontot költöttek arra, hogy megvalósítsák a nyilvános helyeken való hozzáférés biztosítását. Monica Lennon, munkáspárti képviselő kampányát a skót parlament egyhangúlag támogatta.

“Ez egy nagy mérföldkő a menstruációs ciklus méltóságért kampányolók és az alulról építkező mozgalmak számára, amely megmutatja a progresszív és bátor politikai döntések hatalmas változásokat tudnak elérni.” – mondta Monica Lennon – ” A megélhetési költségek válságának beköszöntével a korabeli termékekről szóló törvény a remény fénye, amely megmutatja, mit lehet elérni, ha a politikusok összefognak az általunk szolgált emberek érdekében.”

Az Egyesült Királyságban működő Hey Girls nevű menstruációs szegénység leküzdéséért küzdő szervezet egyik képviselője, Georgie Nicholson szerint ezeknek a termékeknek a nyilvános mosdókban ugyanolyan hozzáférhetőnek kell lenniük, mint a WC-papíroknak.

A BBC Radio Good Morning Scotland című műsorában elmondta továbbá, hogy a szervezet a világjárvány előtt végzett egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy Skóciában minden negyedik nő szembesült már valamikor a menstruációs szegénységgel.

Shona Robison, Skócia szociális igazságügyi minisztere szerint az ingyenes menstruációs termékekhez való hozzáférés biztosítása alapvető fontosságú az egyenlőség és a méltóság szempontjából: „Büszkék vagyunk arra, hogy mi vagyunk az első nemzeti kormány a világon, amely ilyen lépéseket tesz. Ez minden eddiginél fontosabb egy olyan időszakban, amikor az emberek nehéz döntéseket hoznak a megélhetési válság miatt.”

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!