Sissi vitte a pálmát a Londoni Filmfesztiválon

-

Két népszerű sorozat után idén végre egész estés filmet láthattak a nézők Sissiről a BFI Londoni Filmfesztiválon. A fesztivál fődíját a Fűző című dráma nyerte Vicky Krieps alakításában.

A londoni filmfesztivál fődíját nyerte el Fűző című dráma, amely Erzsébet osztrák császárnő életének egy évét mutatja be. A Marie Kreutzer által rendezett film egy középkorú nő kiszabadulását mutatja be a tőle elvárt szerepből. A Vicky Krieps által alakított Erzsébetet követi, amint 1877-ben 40 éves korára készül.

Bár szépségéről híres, a szigorú Habsburg udvarban fullad, és kétségbeesett lázadásokat hajt végre, amivel erős párhuzamot állít a Spencer és Marie Antoinette történelmi fikciós drámákkal.

Az idén Cannes-ban kiemelkedőnek tűnő film remek egyensúlyt talál a politikai melankólia és a punk attitűdök között – a jelenetek között szerepel például Diana, a walesi hercegnő ősének, az ötödik Spencer gróf a northamptonshire-i birtokain lovagló császárné, ahol rámenős flörtölésbe kezd lovasoktatójával.

Fotó: Mafab

A film, amely megragadja a mozi lényegét

A verseny hivatalos zsűrije – amelyet Tanya Seghatchian producer vezetett – elmondta: „A zsűrit teljesen elcsábította Vicky Krieps fenséges alakítása, egy nő, aki időn túl, az ikonográfiájában rekedt, és a kiszabadulás iránti lázadó vágya.

A zsűri szerint a Fűző „mesterien valósult meg”, és Seghatchian meg is jegyezte, hogy „Erzsébet osztrák császárné életének megbabonázó és eredeti interpretációja látható ebben a filmben”.

Marie Kreutzner elárulta, hogy a díj minden olyan személyt megillet, aki a filmen dolgozott.

Az a szép a munkámban, hogy rengeteg nagyszerű alkotóval és művésszel dolgozom együtt, és nap mint nap alkotok valamit együtt, anélkül, hogy tudnám, hogyan fog sikerülni.” – mondta az osztrák rendező.

Sissi vadászat közben (Fotó: Mafab)

3 érdekesség a filmmel kapcsolatban:

1. A filmet részben a Luxemburgi Filmalap támogatta. A főszereplő Vicky Kriepsédesapja, Bob Krieps a Luxemburgi Filmalap elnöke volt.

2. A filmet mindössze 37 napig forgatták.

3. Habár történelmi személyről szól és nagyrészt történelmi eseményekhez hű maradt a rendező, a film befejezése csupán fikció.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!