spot_imgspot_img
spot_img

Sisi kedvenc úticéljai, ahová mi is elutazhatunk

-

Article Top Ad (AdSense)

Sisi igazi utazó volt. Nyomát nem csak Ausztriában és születési helyén a németországi Bajorország követhetjük, hanem Európa több helyszínén.

Magyarország Sisi nagy szerelme volt. Annak ellenére, hogy 1857-ben Ferenc Józseffel első hivatalos magyarországi látogatásuk során mindkét lányuk megbetegedett, majd Zsófia 1857. május 29-én belehalt a fertőzésbe. A tragikus eset után anyósa elvette Sisitől a szülői feladatokat; innen datálódik Sisi depressziójának kezdete. A tragédia ellenére azonban Sisi beleszeretett hazánkba és a magyarságba, és sok időt töltött nálunk. De lelke sehol nem talált nyugalmat. Hogy elkerülje a bécsi udvar fojtogató protokollját, minden lehetőséget megragadott a szökésre, és hol egészségügyi, hol politikai okokból bejárta szinte egész Európát. Nyughatatlan szellemének az utazás mindig fontosabb volt, mint maga az úticél.

Sisi Ausztriában

sisi-bad ischl
A Kaiservilla Bad Ischl-ben. Fotó: Rudi Valtiner/flickr.com

Sisi nagyon szerette Tirolt és Karintiát, mert otthonára és a bajor hegyekre emlékeztette. Kedvelte a Kaiservillát Bad Ischlben, ami anyósa, Zsófia főhercegnő eljegyzési ajándéka volt Ferenc József és Sisi eljegyzésére. A pár itt ismerkedett meg, és eljegyzésük is a villában zajlott. Sisi másik kedvenc helye a Schloss Fuschl volt, amely napjainkban luxusszállodaként működik. 1955-ben Ernst Marischka, a híres Sissi-filmek rendezője is ezt a helyszínt választotta Sisi gyermekkori otthona, a possenhofen-i kastély megjelenítésére.

Sisi és Madeira

sisi madeira
Sisi Madeira szigetén 1893-ban. Fotó: Belmond Reids Palace/flickr.com

1860-ban Erzsébet császárné Madeirára hajózott az Osborne királyi jachton, amelyet Viktória angol királynő kölcsönzött neki. Orvosa attól tartott, hogy tuberkulózisa lehet, ezért levegőváltozást javasolt számára, amit Sisi boldogan meg is fogadott. Hat hónapot töltött a szigeten távol férjétől és gyermekeitől. Több, mint harminc évvel később 1893. december 24-én 56. születésnapján ismét a szigetre látogatott. 1893-ban és 1894-ben  hosszú heteket töltött a Reid’s Palace vendégeként. Nyaralásunkat mi is eltölthetjük ebben a fényűző szállodában, ahonnan pazar kilátás nyílik Funchalra és az Atlanti-óceánra.

Sisi és Korfu

sisi-korfu
Fotó: flickr.com

1867 szeptemberében a császárné Görögországba utazott, hogy meglátogasson számos klasszikus történelmi helyszínt. Az utazás során beleszeretett Korfu gyönyörű szigetébe. 1889 és 1891 között itt épült fel Sisi tervei alapján az Achilleion-palota, amelyet a görög történelemnek, kultúrának és mitológiának szenteltek, és ahol Sisi is oly gyakran időzött.

Sisi Franciaországban

Sisi 1875 nyarát Normandiában töltötte. Lánya, Mária Valéria is elkísérte, valamint a mintegy 70 fős személyzete. Kibérelte a Sassetot-le-Mauconduits kastélyt, és napjait lovaglással és a tengerparton fürdőzéssel töltötte. Ekkoriban röppent fel a pletyka, miszerint itt tartózkodása alatt gyermeket szült, akinek édesapja Andrássy Gyula gróf volt, de természetesen nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy ez valóban igaz volna. Mindenesetre a Chateau de Sassetot Château de Sissi néven manapság is luxusszállodaként működik, ahol mi is eltölthetünk némi időt lovaglással és fürdőzéssel. Ahogyan Sisi is tette…

Sisi utolsó útja: Svájc

Sisi-Svájc
A Hôtel Beau-Rivage Genfben. Fotó: Werner Bayer/flickr.rcom

Svájc a császárné egyik kedvelt úticélja volt, és tragikus módon éppen Genfben vesztette életét 1898-ban. Azon a bizonyos napon egyetlen várakozó hölgy kísérte el a császárnét, Sztáray Irma grófnő. A személyzet többi tagja már vonaton ült, úton Territetbe, de Sisi hajóval akart utazni (az MS Genève a mai napig vízen van). A két hölgy éppen sétált a Hotel Beau Rivage-től a gőzös felé, amely visszavitte volna őket Montreux-ba, a Rothschild bárónőnél tett látogatás után. Egy őrült anarchista azonban az utcán egy kést döfött Sisi mellkasába. Azonnal visszavitték a Hotel Beau Rivage-be, de életét már nem tudták megmenteni. A Hotel Beau Rivage máig őrzi az emlékét, egyik ikonikus lakosztályukat természetesen a Sisiről nevezték el.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!