spot_imgspot_img
spot_img

Sisi karácsonya Gödöllőn

-

Article Top Ad (AdSense)

Erzsébet királynő számára roppant különleges ünnepnek számított a karácsony, ám a bécsi udvarban szigorú szabályok korlátozták. Sisi elmondása szerint a Gödöllői Királyi Kastélyban töltötte legszebb karácsonyi napjait.

Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia 16 évesen ismerte meg Ferenc Józsefet, akivel nem sokkal találkozásuk után, házasságot is kötöttek. A bécsi udvarba került, ami megváltoztatta a királynő karácsonyi szokásait, mivel a szigorú etikett miatt, az ünnepségen fogadásokon kellett megjelennie és a vendégeket kellett üdvözölnie.

Forrás: Flickr / Fotó: p_oay2

A gödöllői kastélyt a kiegyezést követően kapta meg a királyi család, amely menedékként szolgált Sisi számára. A bécsi udvar rohanó világa elől, ide utazott el családjával együtt a királynő, ahol végre csendes és családias karácsonyokban lehetett része.

Akkoriban Erzsébet mindig hatalmas fenyőfát hozatott, amelyet kedve szerint díszíthetett, valamint az ajándékokról is ő gondoskodott. A felnőttek többnyire ékszert és ruhát, míg a gyerekek játékokat vagy a tanuláshoz szükséges tárgyakat kapták. A királyi család sokszor segített a szegényeken, rászorulókon, ezért Sisi karácsonykor is gondolt a személyzetre, vagy a faluban élőkre, akiknek kisebb ajándékokkal kedveskedett.

A karácsonyi vacsora általában 6 órakor vette kezdetét, ahol többfogásos menüből választhattak a családtagok, udvarhölgyek és udvarmesterek is egyaránt. Sisi számára az étkezés ugyan nem volt meghatározó, Ferenc József mégis mindig gondoskodott a szépen megterített asztalról, valamint arról, hogy mindig ínycsiklandó ételek kerüljenek terítékre. Sisi nem evett sokat az ünnepi vacsorán, inkább kedvenc süteményeiből falatozott, hiszen mindeközben szigorúan figyelt alakjára. A vacsora során a személyzetnek meleg vízben kellett cipelnie az ételeket, mivel a konyha 200 méterre volt a szalontól, ahol az étkezés történt.

A karácsonyi vacsorát követően a díszterembe táncoltak. A szoba mérete nem volt elegendő ahhoz, hogy a zenekar is ott helyezkedjen el, ezért nekik a bejárati ajtó előtt alakítottak ki egy kis termet, ahol kényelmesen elférve zenélhettek.

Forrás: Flickr / Fotó: Annemiek

Sisinek egyik jellegzetessége hosszú, gyönyörű haja, amelyet nem volt könnyű fésülni, ezért az ünnepi alkalmakkor az udvarihölgyek órákat töltöttek el a frizura elkészítésével. A nehéz haj mellett Erzsébetnek a ruházkodásra is figyelnie kellett, sokszor hordott olyan öltözetet, amelyet gyöngyökkel és fémszállal hímeztek, ez komoly súlyt jelentett a hosszú hajkorona mellett. A királynő többek között azért is szerette Gödöllőn ünnepelni a karácsonyt, mivel ott nem kellett az etiketthez igazodnia, így szabadon választhatott kényelmes ruhát.

Sisi számára sokat jelentett a karácsony, még hosszú évekig ünnepeltek a Gödöllői kastélyban, ám Rudolf halála után nem rendezett több családi ünnepséget karácsonykor, sőt azt sem engedte, hogy születésnapján felköszöntsék.

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!