spot_imgspot_img
spot_img

Sir Anthony Hopkins 84 éves

-

Article Top Ad (AdSense)

Az ember, aki megalkotta a filmipar legikonikusabb karaktereit- ma 84 éves.

Sokak kedvence az ikon a sztár, az ember. Egy színész- kinek alakításai nemzedékeknek adnak felejthetetlen élményt. Anthony Hopkins állócsillag! Kevés olyan személyiség létezik az egyetemes filmvilág palettáján, mint ő, aki minden általa megformált karaktert- szinte a tökéletességre fejlesztve- mutatott meg a közönségnek. Tehetsége által olyan felejthetetlen élményeket kaptunk, amelyek végig kísérik életünket. Figyelemreméltó munkássága elismeréseképpen, 1993-ban II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte. Mivel huzamosabb ideje az Egyesült Államokban él- a brit mellett -amerikai állampolgársággal is rendelkezik. Szerepei és karrierje mellett kevesen tudják róla, hogy vegetáriánus táplálkozással él, mely számára fontos világnézetet képvisel.

Fotó: Flickr Anthony

Kétszeres Oscar-díjas és Golden Globe-díjas walesi színész, a filmtörténelem egyik legmeghatározóbb egyénisége. A Királyi Színiakadémián végzett, ezüst fokozattal.

Sir Anthony Hopkins fiatalkora

Sir Anthony Hopkins Wales-ben született, 1937. december 31-én. A walesi Port Talbotban nőtt fel. Szülei, Dick és Muriel egy kis pékség tulajdonosai voltak. Rengeteget dolgoztak, hogy egyetlen fiúkat beirathassák egy internátusba. Az ifjú Anthony roppant rosszcsont gyerek volt és nem igazán szeretett tanulni. Inkább az iskola mellé, mint oda járt. Nem is csoda, hogy tizenhét évesen az apja elküldte a családi házból, és útjára engedte, álljon meg a saját lábán. Szinte az utcán élte életét abban az időszakban, viszont óriási hatással volt rá Richard Burton, aki szintén szülővárosában, a walesi Port Talbotban nőtt fel. Így került be egy ifjúsági drámaklubba, s gyorsan rájött, hogy a színészetet neki találták ki.

Anthony Hopkins pályafutásának kezdete

Beiratkozott a Welsh College of Music and Drama in Cardiffba, majd 1958-ban bevonult kétéves sorkatonai szolgálatra a brit hadseregbe. Ezt követően Londonban felvették a Royal Academy of Dramatic Art-ba, ott két évvel később végzett. 1963-ban a leicesteri Phoenix Theater társulatának tagja lett, majd 1965-ben részt vett egy meghallgatáson, mivel a híres National Theatre-be vágyott. Itt ebben az időben az általa nagyra tartott Sir Laurence Olivier, a színház igazgatója közbenjárásának köszönhetően Hopkins a színi társulat tagja lett, mi több, két évvel később már főszerepet játszott a Haláltánc című darabban. Nem is csoda hiszen már akkor megmutatkozott tehetsége és minden által megformált karaktert úgy tudott hozni, mint senki a környezetében.

Fotó: Flickr

Anthony Hopkins sikerei, és függősége

Anthony Hopkins elég gyorsan Nagy-Britannia egyik legelismertebb színészévé vált, aki eljátszhatott majd’ minden klasszikus, nagy szerepet. A National Theatre-ben megalkotta önmagát és elismert egyéniségévé vált a színjátszásnak. Mint művész, sorra söpörte be az elismeréseket, de nem volt híján a botrányoknak sem, mivel sűrűn nyúlt az alkoholhoz. A legismertebb művészek önkifejezési eszközeinek tárháza, a világtörténelemben mindig bővelkedett tudatmódosító eszközök használatában, ahogy ez nála is előfordult.

1974-ben látogatott el először Los Angelesbe, ami elvarázsolta őt- így egy ideig ott is élt. Színészi pályafutását viszont igencsak befolyásolta az ital, így úgy döntött, hogy részt vett egy alkoholelvonó kúrán. Ennek köszönhetően újra magára talált és tíz évig élt Los Angelesben, feleségével. 1975-ben Peter Shaffer Equus című színművének pszichiátereként debütált a Broadwayn, majd Richard Burton vette át tőle a szerepet. 1976-ban Emmy-díjat kapott Bruno Hauptmann vádlottat alakította A Lindbergh-bébi elrablása című tévéfilmben. 1980-ban robbant be újra a köztudatba, az Amerikai Filmakadémia is nyolc Oscarra jelölte.

Fotó: Flickr

A bárányok hallgatnak című thrillerrel 1991-ben hatalmas sikert aratott és innentől kezdve ikonként ismerte őt el a közönség és a filmszakma is. Ekkor ötvennégy éves volt. Anthony méltán nyerte el az Oscar-díjat ezért a teljesítményéért. Filmtörténeti rekord, hogy alig húsz percnyi jelenlétéért mégis legjobb férfi főszereplő kategóriában vehette át az arany szobrocskát. Ezután már előtte hevertek az ígéretesebbnél ígéretesebb filmszerepek és Anthony Hopkins a hollywoodi hírességek közé került, akinek minden rezdülését figyelte a világ.

Anthony Hopkins aranykora

2005-ben mutatták be a Bizonyítást, amelyben Gwyneth Paltrow megkeseredett, az őrület szélére sodródott matematikus apját játssza. A filmet eléggé ellentmondásos véleményekkel illették, Hopkins és Paltrow azonban kitettek magukért. Ekkor már közel 70 éves színészkirály még mindig nem fogyott ki a tervekből, és azt nyilatkozta, addig fog szerepeket vállalni, amíg meg tudja tanulni őket. Feltűnt A király összes embere 2006-os feldolgozásában Kate Winslet és Jude Law mellett, 2007-ben Cannes-ban pedig levetítették önálló rendezését, a Slipstream-et is, a Törés című thrillerben is szerepelt, de még ebben az évben mozikba került Robert Zemeckis Beowulf – Legendák lovagja című filmje, amelyben Hopkins számítógép-animációs mását láthatta a néző. Kenneth Branagh nagyszabású szuperhős- filmjében, a Thorban, a főszereplő édesapjának, Odin főisten szerepét vállalta el. És nála jobban nem is tudta volna senki eljátszani az univerzumok megmentőjét, a királyt, aki átadja trónját, ezzel együtt a végtelent az utódjának.

Fotó: Flickr Thor!

Anthony Hopkins Ikonikus szerepei

Filmes pályáját Az oroszlán télen -Oroszlánszívű Richárdjaként kezdte, amiért a Brit Filmakadémia díjára jelölték. Ezután olyan filmekkel folytatta, mint A híd túl messze van, A mágus, Rémisztő Love Story, Az elefántember, A Lázadás a Bountyn, a Szenvedélyek viharában, az Árnyékország, a Szellem a házban, A vadon foglyai, a Zorro álarca, az Amistad és az, Ha eljön Joe Black.

Fotó: Flickr

A bárányok hallgatnak, amit 1991-ben forgattak le és a kannibál Dr. Hannibal Lecter szerepét játszotta, felejthetetlen alkotássá vált azóta. Ezzel a szerepével elnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat, amelyre utána még ötször jelölték újra. (A Napok romjai (1993) című brit filmdrámáért, az Oliver Stone-féle Nixon (1995) címszerepéért, a Steven Spielberg által rendezett Amistad című film mellékszerepéért, illetve a 2019-ben bemutatott A két pápa című film férfi mellékszerepéért, amelyben XVI. Benedek pápát alakította.) 2021-ben, 83 évesen megkapta élete második Oscar-díját, Az apa című filmben nyújtott alakításáért. Ezzel Anthony Hopkins lett a Filmakadémia történetének legidősebbje, aki elnyerte a legjobb férfi főszereplő kategória első helyét.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Flickr

Katie Holmes-filmek téli estékre

Tordai Teri filmjei, amelyeket újra és újra meg kell nézni

Kedvenc főzős filmjeink

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!