Már csak két hetet kell várni, és augusztus 19-től az ország számos cukrászdájában megkóstolható Magyarország tortája és a 2020-as év cukormentes tortája.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese az idén a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászdában Dienes Andrea cukrászmester vezetésével született meg. A Szentivánéji Álom nevű torta egy szelete csak 13,3 g szénhidrátot és 252,5 kcal-t tartalmaz, ezért a cukorbetegek számára is jó választás lehet.
A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém teszi teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy. Így a torta harmonikus ízvilágához elegáns küllem párosul.
A Magyarország Tortája versenyt idén a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrásza, Füredi Krisztián nyerte meg a Curiositas, azaz latinul kíváncsiságot és különlegességet is jelentő alkotásával. Az édesség fő alapanyaga a birsalma, ami az egyetlen olyan gyümölcs, amely nyersen nem élvezhető.
A Curiositas elnevezésű torta az idei győztes, ebben cukrot is találunk.
Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója szerint egyre nehezebb kiválasztani a nyertes tortát.
– Az idei volt a kilencedik verseny, négy-öt év kellett ahhoz, hogy a cukrászok a sok kísérletezés után megtanulják, hogy mitől lesz jó egy hozzáadott cukor és fehérliszt nélkül készült torta. Sokat fejlődtek a cukrászok, egyre jobb tortákat kóstolunk, csúcssüteményeket, amik egyre trendibbek, jobbak a felhasznált technológiák is. Ez ilyen torta előállítása nagyon komoly fejlesztést igényel, hisz meg kell tapasztalni, hogyan működik a megfelelő édesítőszer. Nem csak szépnek kell lennie a végeredménynek, de finomnak is, és nem mehet magasra a kalória értéke sem. A torták bármelyike lehetett volna győztes! Az zsűrizésnél az ízharmónia volt legfontosabb, de a számok is számítanak: mennyi benne a kalória, mennyibe praktikusan elkészíthető, hisz augusztus 20-a után tízezresével árulják az ország cukrászdáiban. Az is fontos, hogy magyarok legyenek az alapanyagok, mint az idén a meggy. Még sohasem fordult elő, hogy két torta egyforma lett volna egymásra, még csak hasonlóak sem voltak. Tényleg mindenkinek érdemes megmérettetni magát, hisz mindkét versenyen először indulók nyertek. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az idén is meghirdette a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyt, amelyre szeptember 13-ig a háziasszonyok is nevezhetnek házi sütésű tortáikkal. Ők is olyan kiváló minőségű tortákat készítenek otthon, amelyek ízre, küllemre bárhol a világon megállnák a helyüket.