spot_imgspot_img
spot_img

Shakespeare, aki adót csalt és átkot szórt

-

Article Top Ad (AdSense)

Az 1564. áprilisában született William Shakespeare vitathatatlanul minden idők legnagyobb drámaírója. Iskolások nemzedékei nőnek fel művein és tanulják darabjait. A színház szerelmesei szerte a világon látják életre kelni főhőseit. Shakespeare minden, csak nem unalmas, és meglehetősen színes életet élt.

Shakespeare már életében nagyon népszerű volt; tulajdonképpen már karrierjének korai szakaszában is. Elbeszélő költeménye, az 1593-ban megjelent Vénusz és Adonisz a legnépszerűbb nyomtatott munkája volt pályafutása során, amelyet mindenki rendkívül erotikusnak, bájosnak és klasszikusnak talált. De nem ez az egyetlen érdekesség életéből…

William Shakespeare 18 éves korában feleségül vette a nála nyolc évvel idősebb Anne Hathawayt, aki természetesen nem keverendő össze korunk híres színésznőjével. Anne már három hónapos terhes volt első gyermekükkel, amikor összeházasodtak, és végül három gyermekük született.

Shakespeare egyetlen fiának Hamnet volt a neve – és ez nem elírás. Egyes történészek úgy gondolják, hogy ez a tény kicsit túl vad ahhoz, hogy a hasonlóság a véletlen műve legyen. A feltételezések szerint Shakespeare a Hamnethez fűződő kapcsolatára támaszkodott a Hamlet megírásakor. Sajnos a fiú tizenegy éves korában meghalt.

Shakespeare apjának fizettek azért, hogy sört igyon. John Shakespeare ugyanis  „sörkóstoló” volt, ami azt jelentette, hogy minden malátából készült italt meg kellett kóstolnia, hogy meggyőződjön ihatóságukról. Egyes források szerint John ezen kívül még illegális gyapjúkereskedő és kesztyűkészítő is volt.

William Shakespeare feltehetően nagyon szerette az állatokat: színdarabjaiban több, mint hatszázszor hivatkozik madarakra, és nagyjából készszáz utalást találhatunk a kutyákra.

Kevés bizonyíték van arra, hogy William Shakespeare valaha is úgy írta volna le a nevét, ahogy mi írjuk. Néha „Willm Shakp”-nek írta, de nevének közel nyolcvan különböző változata szerepel a feljegyzésekben és más történelmi dokumentumokban. Igaz, ez idő tájt sok ember írástudatlan volt, így az is lehet, hogy néha csak egyszerűen kihagytak betűket a nevéből.

A pestisjárvány kitörésekor – 1592 és 1594 között – az összes londoni színházat bezárták. Mivel hirtelen megcsappant a kereslet az új darabok iránt, Shakespeare a költészet felé fordult, és ez idő alatt írta sok hőn szeretett szonettjét.

Az Oxford English Dictionary munkatársai szerint Shakespeare csaknem 3000 új szót vezetett be az angol nyelvbe. A teljesen eredeti szavak mellett a főneveket igékké, az igéket pedig melléknevekké változtatta. A meglévő szavak új módokon történő kombinálásával, valamint elő- és utótagok hozzáadásával új jelentéseket adott a meglévő szavaknak. Neki tudhatók be például a vérfoltos és a takarékos szavak angol megfelelői.

Shakespeare állítólag nem volt egy törvénytisztelő állampolgár, ámde igazán jó üzleti érzékkel bírt. Amikor élelmiszerhiány volt, rengeteg élelmiszert halmozott fel, majd extra magas áron adta tovább. Kiderült az is, hogy Shakespeare-t adócsalás miatt börtönbüntetés is fenyegette.

Nem csak író és költő volt, hanem kiváló színész is, és alkalmanként fellépett a saját darabjaiban, például a Hamletben eljátszotta a szellemet.

Shakespeare az utókor számára meghagyta, hogy ne zavarják örök nyugalmában. Annyira komolyan gondolta, hogy sírkövét állítólag megátkozta, hogy senki ne merjen hozzányúlni. Így szól a felirat sírja kőfedelén: „Krisztusra kérlek, jó barát, Itt nyugvó porom ki ne ásd! Légy áldott, ki e köveket óvod, S átkozott, te, ki bolygatod csontom.” A legenda úgy tartja, hogy Shakespeare sírjába a költő teste mellé kiadatlan műveit is eltemették, erre azonban senki nem talált még bizonyítékot, és a sírt értelemszerűen senki nem merte bolygatni…

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!