spot_imgspot_img
spot_img

Self-coaching, mint a munkahelyi wellbeing egyik eleme

-

Article Top Ad (AdSense)

Lehet, hogy sokan nem tudják magukról, de ők is coachok. A legtöbb embernek persze nincs képesítése, mégis gyerekkora óta coacholja magát. Self-coaching képességeink tehát ott szunnyadnak bennünk, amelyeket ideje kiaknázni, hogy boldogabbak és eredményesebbek lehessünk. Akár a magánéletben, akár a munkahelyen.

Több munkahelyen igénybe vehető coachok segítsége, akik különböző módszerekkel tudják segíteni a dolgozókat és a vezetőket abban, hogy minél jobban érezzék magukat, eredményesebbek és sikeresek legyenek. De függetlenül attól, hogy a szervezetnél elérhető-e ilyen lehetőség, a wellbeing jegyében mi magunk is feléleszthetjük (vagy elsajátíthatjuk) ezeket a képességeket.

Jómagam a coaching híve vagyok (ezért is végeztem el több coaching tanfolyamot évekkel ezelőtt) és hiszem azt, hogy a coaching egy nagyon jó módja annak, hogy eltüntessük az elénk gördülő akadályokat, definiálni tudjuk a céljainkat és jó tervezéssel képesek legyünk elérni azokat. De néha bizonyos körülmények miatt – legyen az pénz vagy időhiány vagy csak gyorsan szeretnénk eredményt elérni – nincs realis esélye annak, ahogy szakemberhez forduljunk. Ezekben a helyzetekben viszont jól jön a self-coaching.

Mit jelent?

A self-coaching az, amikor a belső bölcsesség elérésével hozzájárulunk a saját személyes fejlődésünkhöz. Senki nincs, aki jobban ismerne minket saját magunknál. A self-coaching a saját cselekvéseinket jelenti, amelyek révén a tudatos gondolkodás és tervezés által átvesszük az irányítást az életünk felett, hogy elérjük a kívánt eredményeket.

Self-coaching a gyakorlatban

A self-coaching sokféleképpen történhet: készíthetünk cselekvési tervet, felsorolhatjuk az erősségeinket és a gyengeségeinket, olvashatunk önsegítő könyvet, vagy beiratkozhatunk egy coaching kurzusra is. Nagyjából hasonlóakat csinálnánk végig egy coach szakember segítségével is, de egyedül végigmenni a gyakorlatokon kiváló önismereti munka. Képzeld el például, hogy szeretnél megtanulni… mondjuk horgolni. Hol kezdenéd? Leülnél a laptop elé és online indulnál az információk nyomába vagy irány a kerületi könyvtár? De az is lehet, hogy egy barátodhoz fordulnál, akiről tudod, hogy tud horgolni. És tudod, mit? Ezek mind self-coaching gyakorlatok. Szerintem nagyon jó esély van arra, hogy már korábban is csináltál hasonlót, még ha nem is a pont a horgolásról volt szó.

A self-coaching előnyei:

Amellett, hogy a self-coaching egy nagyszerű módja annak, hogy a munkavállalók és a vezetők még jobb eredményeket érjenek el, nagyon jó módja annak, hogy még jobban megismerjük önmagunkat, sikerorientáltak legyünk és kitörjünk a megszokott kerékvágásból. Mindezek kívül a self-coaching segítségével

  • teljes mértékben uralni tudjuk a saját sikereinket,
  • önbizalomra, motivációra tehetünk szert és elszántak leszünk,
  • megismerjük önmagunkat, tisztában leszünk erősségeinkkel és gyengeségeinkkel,
  • gyorsabban megoldjuk a felmerülő problémákat és nehézségeket.

A self-coaching egy automatikus válasz lesz az élet további kihívásaira, ami még nagyobb sikerekhez vezethet, és maga a gondolkodásmód elsajátítása pedig lehetővé teszi azt is, hogy segíthessünk másoknak.

Bár nem mindenkinek könnyű elkezdeni, érdemes vele próbálkozni, mert a self-coaching elsajátítása tényleg olyan jó, mint amilyennek hangzik…

Itt további érdekes olvasnivalókat találsz a témában:

Megbeszélések a szabadban – a munkahelyi wellbeing új szintje

A hét COOL embere: Pethő Anikó, karrier szakértő

Ezekben az országokban a legjobb a munka – magánélet egyensúly

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!