A sárgabarack némileg elhanyagolt gyümölcs, legalábbis ha azt nézzük, hogy sokkal szélesebb a felhasználhatósága, mint ahogy általánosan tesszük. Nem csak lekvárt vagy pálinkát készíthetünk belőle. Már régóta ismerjük a benne rejlő lehetőségeket, ennek okán, ha utánanézünk, több világnapot, napot is szentelnek neki. Szinte ahány ország, annyiféle dátumra esik a sárgabaracknap. Igazából, hogy melyik az eredeti, senki nem tudja, de nem is lényeges.
Emlékek a sárgabarackról
Ha erre a gyümölcsre gondolok, felbukkan emlékezetemben az, mikor érett a sárgabarack, és felmásztam a fára, nagyapám mérgesen tessékelt le róla, hogy ne verjem le a gyümölcsöt. Mikor pedig teljesen megérett, kifejezetten kért arra, hogy kászálódjak fel az ágak közé és fonott kosarat nyomott a kezembe. Volt, hogy egész délelőttöket töltöttem fent a magasban, és nyújtózkodtam, szedtem, és természetesen habzsoltam is az érett ízes gyümölcsöt. Aztán néhány nap múlva már ott fortyogott a legnagyobb üstben a lekvár, amit nagymamám kevergetett. Miután túlérett ezt a csodálatos gyümölcs, persze magától le is potyogott, és még akkor sem voltunk mi gyerekek restek, és a földről felszedve is elfogyasztottuk. A következő csoda csak ez után következett. Teltek a hetek, potyogott a sárgabarack és hordóba került. A kert végében álló sufniba pedig beköltözött nagyapám, ahol egy furcsa valami volt. Csövek, csavarok, csapok és cseppek. Az átható illatra a mai napig emlékszem. Azt akkor még nem értettem miért nem ihatok a vízszínű folyadékból ami keletkezett, de már akkor is tudtam, hogy úgy hívják pálinka.
A sárgabarack
Más néven kajszibarack. A csonthéjas növények közé sorolható, vastag húsú növény. Az érett gyümölcs narancssárga színű, intenzív jellegzetes és csábító illattal rendelkezik. Júniustól egészen augusztusig terem, ami a fajtájától függ. Szinte mindenhol képes megteremni a világban. Eredetét tekintve több verzió is létezik, vagy Kína, a másik Kis – Ázsia.
A sárgabarack nap
Ennek a napnak egyszerűen az a célja, hogy felhívja a sárgabarackra a figyelmet. Valahogy mostoha gyerekként bánunk vele, hiszen inkább az almát, a dinnyét, a körtét, és a narancsot preferáljuk. Ez a gyümölcs pedig teljesen kézenfekvő, rendelkezésünkre áll, és rendkívül hasznos. Érdemes megismerni azokat a tulajdonságait, amivel erősítheti egészségünket, és azt miként tudjuk akár egész évben fogyasztani.
Miért érdemes fogyasztani
A sárgabarack számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A -vitaminban roppant gazdag ami azt jelenti hogy két három darab elfogyasztásával már a napi bevitelt el is értük. Ezen kívül B-, C-vitamin, vagy a béta-karotin, de cukor- és rosttartalma miatt is érdemes gyakran fogyasztani. Hasznos niacin- és folsav források. Gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben, jelentős mennyiségben van benne kálium és vas. Fogyasztása segít az anyagcsere folyamatokban, javítja a látást, és ami nagyon fontos, kiváló bőrápolásra.
A sárgabarackmag tömve van egészséges zsírokkal. Csökkenteni tudja a koleszterinszintet, és esszenciális zsírsavakat, omega-6 omega-3 -at tartalmaz. Szívbetegségek és mentális problémák megelőzésére alkalmas. Fogyasztásával főleg gyermekek esetében figyelni kell, mert cianidot is tartalmaz. A kutatások még folynak ez ügyben, érdemes utána olvasni.
Ha nem lekvár, akkor pakolás
Roppant hatékony arra, hogy a hölgyek bőre tökéletes legyen. Egyszerűen le kell szedni a héját, szedjük ki a magot, és a húsát pépesítsük. Hozzá kell keverni némi természetes növényi olajat, és már kész is van a csodaszer.
Mit készítsünk belőle
Természetesen elsődleges és legismertebb a lekvár, de kiváló befőttet, kompótot is készíthetünk belőle, amit egész évben bármikor előkaphatunk a spájzból és fogyaszthatjuk. Készíthetünk belőle szörpöt, teát, pálinkát, vagy akár fagylaltot. A szezonban a legegyszerűbb frissen fogyasztani, viszont kiváló kísérője lehet számos ételnek. Leginkább húsok mellé javasolt, de kifejezetten fel tudja dobni a salátákat is. Az aszalt sárgabarack is roppan hasznos, ugyancsak egész évben rendelkezésünkre áll.
Sárgabarack lekvár recept
Egyáltalán nem bonyolult, csak időigényes. Elkészíthetjük hámozott, és hámozatlan sárgabarackból, ezt mindenki maga döntse el. A hámozást egyszerűbbé teheti, ha leforrázzuk, majd hidegvíz alatt könnyen leválik a héja. Ez után kimagozzuk, és félbe, negyedbe vágjuk. Aki szeretné, már teheti is bele egy jó nagy edénybe, de előtte le is darálhatjuk és a pépet helyezzük bele. Víz, cukor ízlés szerint (érdemes kóstolgatni) és már készül is. A lényeg hogy kis lángon főzzük, így szép lassan szétesik, nem ég oda, és egyenletes lesz. Természetesen kevergetni ér! Körülbelül 1 – 3 óra alatt el is készül. Szedjük befőttesüvegbe, hogy ne kapjon levegőt, fejjel lefelé fordítsuk és hagyjuk úgy fél órát. Már csak a dunsztolás van hátra. Bebugyoláljuk az üvegeket, hogy csak lassan tudjon kihűlni. Egy -két nap elteltével kész is van a lekvárunk.