spot_imgspot_img
spot_img

Sárgabarack nap -mindig fogyasztanunk kéne

-

Article Top Ad (AdSense)

A sárgabarack némileg elhanyagolt gyümölcs, legalábbis ha azt nézzük, hogy sokkal szélesebb a felhasználhatósága, mint ahogy általánosan tesszük. Nem csak lekvárt vagy pálinkát készíthetünk belőle. Már régóta ismerjük a benne rejlő lehetőségeket, ennek okán, ha utánanézünk, több világnapot, napot is szentelnek neki. Szinte ahány ország, annyiféle dátumra esik a sárgabaracknap. Igazából, hogy melyik az eredeti, senki nem tudja, de nem is lényeges.

Fotó: Envato Elements

Emlékek a sárgabarackról

Ha erre a gyümölcsre gondolok, felbukkan emlékezetemben az, mikor érett a sárgabarack, és felmásztam a fára, nagyapám mérgesen tessékelt le róla, hogy ne verjem le a gyümölcsöt. Mikor pedig teljesen megérett, kifejezetten kért arra, hogy kászálódjak fel az ágak közé és fonott kosarat nyomott a kezembe. Volt, hogy egész délelőttöket töltöttem fent a magasban, és nyújtózkodtam, szedtem, és természetesen habzsoltam is az érett ízes gyümölcsöt. Aztán néhány nap múlva már ott fortyogott a legnagyobb üstben a lekvár, amit nagymamám kevergetett. Miután túlérett ezt a csodálatos gyümölcs, persze magától le is potyogott, és még akkor sem voltunk mi gyerekek restek, és a földről felszedve is elfogyasztottuk. A következő csoda csak ez után következett. Teltek a hetek, potyogott a sárgabarack és hordóba került. A kert végében álló sufniba pedig beköltözött nagyapám, ahol egy furcsa valami volt. Csövek, csavarok, csapok és cseppek. Az átható illatra a mai napig emlékszem. Azt akkor még nem értettem miért nem ihatok a vízszínű folyadékból ami keletkezett, de már akkor is tudtam, hogy úgy hívják pálinka.

Fotó: Envato Elements

A sárgabarack

Más néven kajszibarack. A csonthéjas növények közé sorolható, vastag húsú növény. Az érett gyümölcs narancssárga színű, intenzív jellegzetes és csábító illattal rendelkezik. Júniustól egészen augusztusig terem, ami a fajtájától függ. Szinte mindenhol képes megteremni a világban. Eredetét tekintve több verzió is létezik, vagy Kína, a másik Kis – Ázsia.

Fotó: Envato Elements

A sárgabarack nap

Ennek a napnak egyszerűen az a célja, hogy felhívja a sárgabarackra a figyelmet. Valahogy mostoha gyerekként bánunk vele, hiszen inkább az almát, a dinnyét, a körtét, és a narancsot preferáljuk. Ez a gyümölcs pedig teljesen kézenfekvő, rendelkezésünkre áll, és rendkívül hasznos. Érdemes megismerni azokat a tulajdonságait, amivel erősítheti egészségünket, és azt miként tudjuk akár egész évben fogyasztani.

Fotó: Envato Elements

Miért érdemes fogyasztani

A sárgabarack számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A -vitaminban roppant gazdag ami azt jelenti hogy két három darab elfogyasztásával már a napi bevitelt el is értük. Ezen kívül B-, C-vitamin, vagy a béta-karotin, de cukor- és rosttartalma miatt is érdemes gyakran fogyasztani. Hasznos niacin- és folsav források. Gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben, jelentős mennyiségben van benne kálium és vas. Fogyasztása segít az anyagcsere folyamatokban, javítja a látást, és ami nagyon fontos, kiváló bőrápolásra.

A sárgabarackmag tömve van egészséges zsírokkal. Csökkenteni tudja a koleszterinszintet, és esszenciális zsírsavakat, omega-6 omega-3 -at tartalmaz. Szívbetegségek és mentális problémák megelőzésére alkalmas. Fogyasztásával főleg gyermekek esetében figyelni kell, mert cianidot is tartalmaz. A kutatások még folynak ez ügyben, érdemes utána olvasni.

Hands of an unrecognizable beautician applying cream to facial massage on the face of a woman in the beauty spa.

Ha nem lekvár, akkor pakolás

Roppant hatékony arra, hogy a hölgyek bőre tökéletes legyen. Egyszerűen le kell szedni a héját, szedjük ki a magot, és a húsát pépesítsük. Hozzá kell keverni némi természetes növényi olajat, és már kész is van a csodaszer.

Fotó: Envato Elements

Mit készítsünk belőle

Természetesen elsődleges és legismertebb a lekvár, de kiváló befőttet, kompótot is készíthetünk belőle, amit egész évben bármikor előkaphatunk a spájzból és fogyaszthatjuk. Készíthetünk belőle szörpöt, teát, pálinkát, vagy akár fagylaltot. A szezonban a legegyszerűbb frissen fogyasztani, viszont kiváló kísérője lehet számos ételnek. Leginkább húsok mellé javasolt, de kifejezetten fel tudja dobni a salátákat is. Az aszalt sárgabarack is roppan hasznos, ugyancsak egész évben rendelkezésünkre áll.

Fotó: Envato Elements

Sárgabarack lekvár recept

Egyáltalán nem bonyolult, csak időigényes. Elkészíthetjük hámozott, és hámozatlan sárgabarackból, ezt mindenki maga döntse el. A hámozást egyszerűbbé teheti, ha leforrázzuk, majd hidegvíz alatt könnyen leválik a héja. Ez után kimagozzuk, és félbe, negyedbe vágjuk. Aki szeretné, már teheti is bele egy jó nagy edénybe, de előtte le is darálhatjuk és a pépet helyezzük bele. Víz, cukor ízlés szerint (érdemes kóstolgatni) és már készül is. A lényeg hogy kis lángon főzzük, így szép lassan szétesik, nem ég oda, és egyenletes lesz. Természetesen kevergetni ér! Körülbelül 1 – 3 óra alatt el is készül. Szedjük befőttesüvegbe, hogy ne kapjon levegőt, fejjel lefelé fordítsuk és hagyjuk úgy fél órát. Már csak a dunsztolás van hátra. Bebugyoláljuk az üvegeket, hogy csak lassan tudjon kihűlni. Egy -két nap elteltével kész is van a lekvárunk.

Marcipán nap – és mi fán terem

Nincs farsang fánk nélkül – mentes recept

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!