Sajttortát nyomtattak: aggódhatnak a séfek és a cukrászok?

-

Zseniális, gusztusos, de egyúttal ijesztő is. El tudod képzelni, hogy nyomtatással készült sajttortát egyél? Érdemes lehet megbarátkozni a gondolattal, mert ez bizony a jövő.

7 összetevő, 5 kudarc, 1 siker

Már jó ideje feszegetik a kutatók a 3D-s nyomtatás határait paszta- és porpatronok használatával. Az egyik projekt a sajttorta készítés volt, ami sokáig nem járt sikerrel. Ugyan az első próbálkozás elég jól indult, de ahogy a nyomtató fokozatosan felépítette a desszertet, az alkotás szép lassan összezuhant, és mindennek lehetett nevezni a csődkupaccá formálódott édességet, csak épp sajttortának nem.

A finomságot hét különböző ehető összetevőből igyekeztek elkészíteni 30 perc alatt: kekszpasztából, mogyoróvajból, eperlekvárból, Nutellából, banánpüréből, cseresznye öntetből és cukormázból. A nyomtató kék lézerrel van felfegyverezve, hogy szükség esetén összesüsse a részeket.

Ám a közelmúltban öt sikertelen desszertnyomtatási kudarcot követően a Columbia Egyetem mérnökei erőt vettek magukon, és újra nekifutottak a projektnek, aminek eredménye a The Guardian szerint egy tökéletes állagú, már-már díjnyertes sajttorta lett.

Nagyon fontos az ehetőség is, és a kutatás nevében még a kudarcokat is megkóstolták. „Határozottan olyan íze volt, amit még nem ettem” – mondta Blutinger. – „Inkább finomnak mondanám, de ez nem egy hagyományos keverék. Nem vagyunk Michelin szakácsok.”

Az ételnyomtatás a jövő?

A projekt célja az volt, hogy bemutassa, a 3D nyomtatás – egy inkább modellekhez és gépalkatrészekhez használt technológia – képes forradalmasítani a gasztronómiát azáltal, hogy az ételpasztából és porból álló patronokat ehető, sőt egy napon még csábító ételekké is alakítja.

„A sajttorta a legjobb, amit most bemutathatunk, de a nyomtató sokkal többre képes” – mondta Jonathan Blutinger, a Columbia New York-i Creative Machines Lab mérnöke. – Nyomtathatunk csirkét, marhahúst, zöldséget és sajtot. Bármi, ami pasztává, folyadékká vagy porrá alakítható.”

Ám a nyomtatott sült csirke nem biztos, hogy tetszeni fog az ínyenceknek és a főzési mesterség rajongóinak. Blutinger úgy véli, a nyomtatott ételek már úton vannak, ami természetes következménye annak, hogy ez a fajta technológia találkozik a tűzhelyek, párolók és serpenyők archaikus, analóg világával. „Szerintem ez elkerülhetetlen. „- mondta Blutinger.

„Az elképzelés az, hogy egy ételnyomtatót lézeres tűzhellyel kombinálunk, amelyből egy egyablakos konyhai készülék lehet. Ez a saját személyes digitális szakácsunk”

Az élelmiszergyártótól az éttermekig és az otthonokig minden szinten a 3D nyomtatók jelenthetik az automatizálás következő lépését, és több embert vonhatnak ki az előkészítési folyamatból. Az újdonságon túl Blutinger úgy tekint a technológiára, mint az eszközre, amivel az emberek nyomon kövesthetik a kalória- és tápanyagtartalmukat. Ezenkívül nagyobb hangsúly kerülhet a formatervezésre a konyhaművészetben az élelmiszerek radikálisan új dizájnjával, amiket aztán digitális formában megoszthatnak egymással az emberek.

Mennyire számít majd egészségesnek?

Dr. Duane Mellor, az Aston Medical School regisztrált dietetikusa aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az egészségesebb tápanyagok, például a rostok és a növényi szövetek elveszhetnek a gyümölcsökből és zöldségekből, hogy könnyebben nyomtathatók legyenek, ami kevesebb mikrotápanyaghoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz vezet.

fotó: unsplash

Aggódhatnak a séfek és a cukrászok?

Vajon az, hogy hamarosan nyomatott ételeket ehetünk, megkönnyíti az életünket? Az ételpatronok segítségével könnyebben, kis helyen tárolhatjuk az „ételeket”, és gyorsabban készíthetjük el őket? Sőt, formailag is mutatósabbak lehetnek? Talán igen. De minden a pudin próbájával dől el, hiszen nem mindegy, mennyire lesz finom, és egészséges, ami egy 3D nyomtatóban készül. Még nagyon az elején vagyunk ennek, így még nem kell aggódniuk a séfeknek és a cukrászoknak, de ha még el is terjedne az ételkészítés új formája: azután sem. Azért egy gép nem pótolhatja azt a szakértelmet, gondosságot, tudást, amivel a séfek és a cukrászok rendelkeznek. Másrészt ilyen tekintetben szerencsére az emberek a szokások rabjai, és bár biztos lesznek olyanok, akik üdvözítve fogadják az ételnyomtatók világát, sokan utasítják majd el a természetellenes ételkészítést, és ragaszkodni fognak a hagyományos, analóg verzióhoz: jó, minőségi alapanyagok meg egy hozzáértő személy vagy egy lelkes amatőr, aki a főzés, sütés öröméért készít finomságokat.

Kicsi robot, ami érzelmeket is felismer

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!