spot_imgspot_img
spot_img

Ruhák a 80-as évekből… és amiket még ma is hordunk

-

Article Top Ad (AdSense)

A nyolcvanas évek divatja a mai napig emlékezetes. Sok mindenért lehetünk hálásak, bár egy-két darab sokáig ciki volt. Aztán mintha sok minden visszatért volna…

A nyolcvanas évek az az évtized volt, amikor sok olyan divatirányzat jött létre, amelyet az emberek szeretnek utálni.  Tény, hogy voltak cifra „outfitek”. Ebben a korszakban az ingek lazábbak, a nadrágok szűkebbek lettek, a váll túl hangúlyos lett , és jött még egy-két olyan ruhadarab, ami ma már nagyon cikinek számít, de olyan is, ami ugyan kicsit átalakult, de azóta is velünk van.

A márványkoptatott farmer

márványkoptatott-farmer-lány
Fotó: Amara/flickr.com

Egyes alkotások szerencsés véletleneknek köszönhetik létüket, ami a márványkoptatott farmerek esetében is igaz. Az olasz Rifle farmergyártó cég készítette először ezt a divatos darabot fehérítőből és habkőből jóformán víz nélkül. Ennek a receptnek az egyszerűsége azt jelentette, hogy sokan leutánozhatták, és maguk is előállíthatták ezt a hamisítatlna 1980-as évekbeli darabot.

Válltömések

válltömés-piros-kabát
Fotó: periodicult/tumblr

A válltömések már korábban is jelen voltak a női blézerekben, de a nyolcvanas években szinte minden ilyen ruhadarabban eltúlzott méretűek voltak. A későbbi évtizedekben újra konszolidálódott a méretük, de az utóbbi években újra velünk vannak, és valahogy már nem is tűnnek olyan cikinek.

A susogós szabadidő

Szerencsére hosszú időre nem varázsoltak el senkit ezek az anyagok és darabok, de azért aki a nyolcvanas években volt általános iskolás, annak a szekrényében biztos, hogy megfordult egy-egy ilyen szett. A legmenőbbeknek akár világítós neon színekben is…

Fordos blúzok és ingek

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Prince (@prince) által megosztott bejegyzés

Az 1980-90-es évek divatjának egyik jellegzetességei a fodros ingek és blúzok voltak, amelyeket férfiak és nők is hordtak. Emlékszem egy ideig én is boldogan és büszkén hordtam az elöl fodros kis blúzomat és állati menőnek éreztem magam benne. Aztán egy-két év és már inkább szabadultam volna tőle. Nem tudtam, hogy 25-30 év múlva újra visszaköszön. Gyakran művészeket is láttunk benne – Prince például imádta a feltűnő és drámai hatású fodros ingeket.

Fordros szoknyák

miniszoknya-80-as-évek-divat
Fotó: Netfalls/envato.elements.com

Semmiképp ne feledkezzünk meg arról, hogy a fodrok nem csak a felsőruházat divatos elemei voltak, hanem a miniszoknyáké is. A többrétegű fordros szoknya nyolcvanas-kilencvenes évek egyik slágerterméke, volt, amelyik csak háromrétegben volt fordos, de olyan is, ami ennél több réteget is elbírt.

A magas derekú farmer

tina-turner
Fotó: ipinimg

A ’70-es években az alacsony derekú nadrágjai után eljött a magas derekú farmer ideje, amit a divatdiktátork, mint Freddy Mercury vagy Tina Turner az 1980-as évek divatjának alappilléreivé tették. Közben praktikus is volt, mert derékrész megnövelésével a zsebek is nagyobbak lettek és tényleg elfértek benne dolgok.

Cicanadrág vagyis leggings

A leggings már a nyolcvanas években elkezdtett szárnyalni, csak akkor mi még cicanadrágnak hívtuk. Kicsit vastagabb volt, ezáltal melegebb is, de kényelmes volt már akkor is.

Lábszármelegítők

lábszármelegítő-jane-fonda
Fotó: Claudio Susani/flickr.com

Bevallom nekem nosztalgiából még mindig megvan a lábszármelegítőm. Amikor a 80-as évek végén és a kilencvenes évek elején az  aerobik ruhák és tornadresszek fénykorukat élték, egy lábszármelegítő elengedhetetlen volt minden kamaszlányos háztartásban. Nekem speciel lila van, de az akkori aerobik és dzsesszbalett világának öltözete olyan volt, mint ma a futóké: vagyis minél élénkebb és rikítóbb volt a ruha, annál menőbb volt.

Túlméretes zakók és dzsekik

Mindegy, hogy farmerdzseki, bomberdzseki vagy zakó, a lényeg az volt, hogy lógjon. A menő popsztárok ezt még egy hangsúlyos nyaklánccal fokozni is tudták, és valljuk be, ez is egy olyan kombináció, amit ma is szívesen hordunk.

dzseki
Fotó: ipinimg

Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

Barbie baba születésének igaz története

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!