spot_imgspot_img
spot_img

Rossz főnökök, akik megmérgezik az életünket

-

Article Top Ad (AdSense)

Sokan változtatnak munkahelyet azért, mert nem jönnek ki a főnökükkel vagy egyenesen ki nem állhatják. És igazuk van, mert nincs rosszabb, mint egy rémes főnök. Sokkal nehezebbé teszi még azt a munkát is, amit egyébként lehet, hogy élveznél.

Rossz főnök vagy rossz ember? Ahhoz, hogy kezelni tudjuk a mérgező főnököt, először azt kell kideríteni, hogy melyik kategóriába tartozik. A rossz főnök például nem bátorít és nem mutat irányt, nem osztja ki a feladatot. Ezzel szemben rossz ember lehet az a valaki, akivel személyes okok miatt nem tudsz kijönni, vagy aki ne adj isten szexuálisan, vagy egyéb módon bántalmaz. Ezek elkülönítése azért fontos, mert az utóbbi esetet sokszor nem lehet máshogy megoldani, mint hogy munkahelyet változtat az ember, míg a rossz főnökök adta helyzeteket szerencsére lehet kezelni.

Íme a leggyakrabban előforduló esetek, amikor egy főnök rossz főnök:

A mikromenedzser

Ő az a típus, aki szeretné, hogy úgy érezd, hogy a nap 24 órájában és a hét minden napjában megfigyel. Ez roppant kényelmetlen érzés. Szigorúan ellenőrzi a munkádat és sokszor újra csináltatja veled, amíg meg nem felelsz az elvárásainak. Te pedig egyre csak azon tűnődsz, hogy mit csinálsz rosszul és vajon tényleg ennyire béna lennél?

Fotó: Karolina Grabowska/pexels.com

Így tudod kezelni:

Próbálj meg trendeket megfigyelni a viselkedésében, tanulmányozd hogyan bánik másokkal és veled. Mi az, amit a leggyakrabban megkritizál? Próbáld megérteni, hogy mik lehetnek az elvárásai, amit nyilván már a munkába állás első napjaiban is tudtál, de ennek ellenére ő folyton emlékeztet rá. Ezért menj elébe a dolgoknak, és előzd meg: ha tudod, hogy számon fog kérni rajtad valamit, tedd le már reggel az asztalára, így előbb-utóbb világosan látni fogja, hogy nem kell szoros ellenőrzés alatt tartania, hiszen tudod te a dolgodat magadtól is.

Az alulképzett

Ez egy trükkös típus és nem mindig könnyű kiszúrni, amikor mérgező főnökről van szó. Ő az, akit gondolkodás nélkül léptettek elő, és egészen nyilvánvalóan fogalma sincs, hogyan és mit kellene csinálnia. De ettől még nem teljesen alkalmatlan, de van rá esély, hogy akik alatta dolgoznak, sokkal jobb munkát végeznek, mint ő. Ez nagyon demotiváló és arra enged következtetni, hogy a kemény munka és a tapasztalat egy fabatkák sem ér.

Így tudod kezelni:

Amikor egy ilyen típusú emberrel találod szemben magad, ez általában azért van, mert észreveszed, hogy híján van a szakértelemnek. De le kell nyelni ezt a keserű pirulát és próbáld meg inkább a tapasztalataiddal segíteni őt. Ajánld fel a támogatásodat, de úgy hogy az ne tűnjön leereszkedőnek vagy megalázónak számára.

A túlságosan barátságos

Ő egy igazi jópofi-típus. Mindig megkér valamire: hozz egy pohár teát vagy akaszd fel a kabátját. Rendszeresen képes felhívni és üzeneteket küldeni nem munkával kapcsolatos dolgok miatt. Ő az, akinek érezhetően megvannak a kedvencei, amely alaposan aláássa a munkamorált és a csapatszellemet. A kedvenceinek sok mindent elnéz, míg a többiekre sokkal keményebb szabályok vonatkoznak. Annak ellenére, hogy sokáig sincsenek nyilvánvaló jelei, nagyon is mérgező tud lenni.

Így tudod kezelni:

Fel kell állítanod a saját határaidat, amelyek segítségével jobban tudod kontrollálni a helyzeteket. Ha túl barátságos vagy vele, a végén még nem fogsz tudni szabadulni tőle. Vagyis légy barátságos, de ne TÚL barátságos. Legyél kedves és együttműködő, de csak egy bizonyos határig. Elég, ha csak barátságos vagy, nem kell, hogy a barátja legyél. Ne ossz meg túl sok információt magadról és inkább hallgass, mint beszélj. Figyelj arra, hogy a munkádba ne lehessen belekötni, és ha arra kér, hogy tegyél meg neki munkán kívül egy szívességet, akkor kedvesen mondj nemet.

A diktátor

Ennek a típusnak a fókuszában a hatalom és annak megtartása áll és minden döntése az egóját táplálja. Nem fél megfélemlítést és kényszerítést használni, hogy befolyásolja az alkalmazottak viselkedését. Ha valaki megkérdőjelezi a döntéseit, azt direkt fenyegetésnek veszi. Ő az a mérgező főnök, akit nagyon nehéz kezelni, és érdemes megfontolni, hogy egy új munkahelyet keress. Nem éri meg vele dolgozni tovább.

Fotó: Andrea Piacquadio/pexels.com

Így tudod kezelni:

Ha valamiért mégis maradnál, akkor úgy tudod a legjobban kezelni, ha úgy mutatod be az ötleteidet, hogy ő arathassa le a babérokat. És, hogy miért? Azért, mert így löketet adsz az egójának. Legyél csak nagylelkű, de azt azért ne várd, hogy viszonozni fogja a szívességet. De így legalább megmaradsz a kegyeiben, amíg nem találsz másik munkát. Egy diktátor gyakran goromba és lobbanékony, ezért légy óvatos és fékezd meg az indulataidat és az érzelmeidet…sokszor csak az ürügyet keresi, hogy megszabadulhasson valakitől.

A személytelen

A személytelen főnök fejében te csak egy szám vagy: a tizenkettes a huszonhatból. Ez a típus minden döntését csak számok és adatok alapján képes meghozni, és megőrül, ha egyszer valamit nem tud számokkal alátámasztani. Arról lehet még felismerni, hogy minimális erőfeszítést lesz, hogy bárkit is megismerjen vagy kapcsolatot alakítson ki. Semmi nem számít, csak a számok és az adatok.

Így tudod kezelni:

Ahhoz, hogy bánni tudj egy ilyen főnökkel, tanuld meg az egyetlen nyelvet, amit megért. Ha van egy jó ötleted, akkor támaszd alá számokkal, gyűjts minél több információt és adatot és ezekkel felszerelkezve állj oda elé. Próbálj meg a lehető legtöbbször szemtől-szembe beszélni vele, és az email-ekre is úgy válaszolj, hogy bekopogsz hozzá. Így lassan nem csak egy szám és egy név leszel neki, hanem hozzá tudja kötni az arcodat is. Vagyis elkezdődhet egy kapcsolódás…Mindössze arra kell figyelned még, hogy kis lépésekben adagold neki magadat, hogy ne terheld túl az adatokkal teli fejét.

Az álmodozó

Ennek a típusnak a legnagyobb erőssége, hogy tele van ötletekkel. De sajnos nem képes elég ideig csiszolgatni, hogy az ötletből valóság legyen. Egyszerűen nem tud koncentrálni, mert fejben már a következő nagy ötletét tervezi. Vagyis, amikor a csapata már éppen elkezdené kidolgozni a megvalósítási tervet, ő már sokkal messzebb jár, te meg azon kapod magad, hogy ott állsz és a helyzetet egyedül kell megoldanod.

Fotó: Andrea Piacquadio/pexels.com

Így tudod kezelni:

Mivel ő nem ér rá apró részletekkel foglalkozni, a legjobb, amit tehetsz, ha megfordítod a gondolatmenetét. Tegyél fel neki konkrét kérdéseket, amelyekkel racionális gondolkodásra ösztönzöd. Ezek a kérdések segíthetik abban, hogy elkezdjen mélyebben foglalkozni az ötletével, és képes legyen felismerni a lehetséges akadályokat és azok megoldási módjait. De soha ne becsüld le az ötleteit, mert azzal könnyen megsértheted.

Az időmániás

Nincs könnyű dolga, mert valójában a munkán kívül nincs élete. Ő az, akitől munkaidőn kívül is bármikor számíthatsz egy telefonra vagy üzenetre, és minden azonnal kell neki, vagy minimum tegnapra. Te pedig csak pislogsz és arra gondolsz, hogy ez megint miért nem várhatott hétfő reggelig.

Így tudod kezelni:

Nagyon mérgező az a főnök, aki soha nem hagy magadra. De van egy jó hírem: ő legalább elismeri a képességeidet, különben miért akarna még munka után mindent megbeszélni veled. Egyszerűen szüksége van rád. Neked csak annyi a dolgod, hogy továbbra is megmaradj az értékes alkalmazott szerepében, és minél inkább szüksége van rád, annál inkább tiszteletben tartja majd, hogy van magánéleted…már ha beszélsz vele erről. Mondd el neki udvariasan, de bátran, hogy munkaidő után is nagyon elfoglalt vagy. Mindenesetre, ha befejezted a munkát, kopogj be az ajtaján és kérdezd meg, hogy van-e még valami, amiben tudsz neki segíteni. Jó benyomást tehetsz rá azzal is, ha készítesz egy beszámolót arról, hogy mivel és hogyan haladtál az előző héten. Ez segíthet neki abban, hogy pontosan lássa min dolgozol, és enyhíteni fog a viselkedésén.

Egy rossz főnököt tehát sokféleképpen tudsz kezelni, de mindig törekedj arra, hogy megtaláld a jobbat: jobb előnyök, jobb fizetés, jobb munkarend, jobb munka-magánélet egyensúly…

Ha tetszett ez a cikk, akkor olvasd el ezt is!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!