Robin Williams – a nagy nevettető szomorú sorsa

-

Kevés színészt szerettek annyian, mint Robin Williamst, és kevés humoristának volt olyan sikeres és változatos karrierje, mint neki. Legendás színész volt, akinek vígjátéki szerepei felejthetetlenek. Ennek ellenére több volt, mint szuper vicces sztár, elég, ha csak a Jó reggelt, Vietnam-ra, a Holt költők társaságára vagy a Good Will Hunting lenyűgöző mélységeire gondolunk.

Robin Williams több mint harminc éven át a show-biznisz egyik legviccesebb alakja volt. A legendás humorista rajongók millióinak csempészett boldogságot és nevetést szerte a világon stand-up komédiai rutinjaival, és olyan örök szerepeivel, köztük a Mrs. Doubtfire és a Patch Adams-szel.

Halála óta több részlet is a felszínre került az életéről. Sajnálatos módon, bár a képernyőn való megjelenése sok nevetést keltett, a valós életében szomorú pillanatok gyűjteménye szerepelt a gyönyörű pillanatok között. Íme Robin Williams tragikus története.

Robin Williams gyermekként nagyon magányos volt

Bár Robin Williams emberek millióinak okozott örömet élete során, saját nehézségei még gyerekkorában kezdődtek, amikor gyakran megtapasztalta a magányt. Apja autóipari vezető volt, anyja pedig divatmodell, és mivel mindketten sokat utaztak, Robint dadák és a személyzet nevelte. Később elárulta, hogyan sikerült végül kapcsolatot teremtenie szüleivel: miután látta apját nevetni, miközben a The Tonight Show-t nézte, megértette, hogy úgy tud hozzá közelebb kerülni, ha sikerül megnevettetnie. Egy 2001-es interjúban mesélt arról, hogy magányában meg kellett tanulnia, hogyan szórakoztassa magát. Azt is megemlíti, hogy édesanyja is része volt „komédiássá nevelésének”, és fiatal korától kezdve az motiválta, hogy megpróbálja megnevettetni édesanyját.

Osztálytársai zaklatták

A Robin Williams: When the Laughter Stops című életrajz szerint a magány érzése, amely Williams fiatal éveit beárnyékolta, nem korlátozódott az otthoni életére. Felnőttként az iskolai éveire is úgy tekintett vissza, mint egy kissé boldogtalan időszakra, amely során megküzdött a társai zaklatásával. „Körülbelül három évet töltöttem egy fiúiskolában” – olvashatjuk a könyvben. „Majdnem olyan volt, mint a Holt költők társaságában. Zakó, latin igazságok… Nemcsak fizikai zaklatásról volt szó, hanem intellektuális zaklatásról is. Ez megkeményített, de egyben nagyon visszahúzott, ami hatással lett az emberekkel való kapcsolatomra is. A komédián keresztül viszont megtaláltam a módját, hogy áthidaljam ezt a szakadékot.” Ahogy sokan mások, ő is a nevetést és a nevettetést használta arra, hogy megbirkózzon fájdalmával.

robin williams-holt költők társasága
Robin Williams a Holt költők társasága című legendás filmben. Fotó: flickr.com

A kábítószer és az alkohol életének része volt.

Robin Williams is komikus karrierje elején ismerkedett meg a drogokkal, és hamarosan függővé vált. Dave Itzkoff Robin című 2018-as életrajza szerint, amikor Williams 1978-1982 között az Egy úr az űrből című sorozatban játszott a kokain a mindennapi életének velejárója volt. Miután barátja, John Belushi komikus 1982-ben kábítószer-túladagolásban meghalt, Williams állítólag felhagyott a kokainozással, és még időben abba tudta hagyni, azelőtt, hogy első gyermeke megszületett volna. 1988-ban így magyarázta döntését a People magazinnak: „Halála mindenkit megijesztett show-bizniszben, és számomra ott volt a baba érkezése. Tudtam, hogy nem lehetek egyszerre apa és élhetek ilyen életet. De nem csak a kábítószer, hanem egy ideig az alkohol is állandó kísérője volt. Bár fia, Zak születése előtt abbahagyta, élete során többször visszaesett. Két évtizeden át józan tudott maradni, mielőtt 2003-ban visszaesett volna egy alaszkai forgatás során.

Robin Williams úgy érezte, hogy cserben hagyta gyermekeit

Robin Williams három gyermek édesapja volt: első feleségétől, Valerie Velarditól született Zachary, Zelda és Cody pedig második feleségétől, Marsha Garcestől, akitől 2008-ban vált el. Annak ellenére, hogy gyermekei azt mondták apjuknak, hogy nem kell bűntudatot éreznie, fia szerint szilárd meggyőződése volt, hogy cserben hagyta őket. „És ez szomorú volt, mert mindannyian nagyon szerettük őt, és csak azt akartuk, hogy boldog legyen.” – nyilatkozta fia a Vanity Fair-nek.

Parkinson-kórral diagnosztizálták

2014 májusában Robin Williamsnél Parkinson-kórt diagnosztizáltak. Ekkorra egy ideje már küszködött a betegség tüneteivel, többek között kezének remegésével, lassú járásával és legyengült hangjával. A Vanity Fair szerint ez pusztító volt Robin Williams számára, aki attól félt, hogy elveszíti az uralmat saját teste felett, miután látta, hogy barátja, Christopher Reeve deréktól lebénult. 2014-ben tünetei súlyosbodni kezdtek, alvászavarai voltak és téveszméktől szenvedett. Minden erejével küzdött a kúr ellen: felkeresett egy terapeutát, edzett, rendszeresen biciklizett, és talált egy szakembert, aki megtanította neki az önhipnózist.

A halottkém jelentése kimutatta, hogy Lewy-testes demenciája volt

Tragikus módon Robin Williams öngyilkos lett. Az ABC News szerint a halottkém boncolási jelentése kimutatta, hogy Lewy-testes demenciája volt, ami egy olyan betegség, amely befolyásolja az agyban lévő vegyi anyagokat, és problémákat okozhat az ember hangulatában, gondolkodásában, mozgásában és általános viselkedésében, és amely során rendkívül látványos hallucinációk tapasztalók a betegeknél. Tanulmányok kimutatták, hogy a depresszió vagy a depressziós tünetek az Alzheimer-kór és a Lewy-testekkel járó demencia gyakori mellékhatásai. Talán ez is hatással volt arra, hogy 2014. augusztus 11-én kioltsa saját életét.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!