Retro Karácsony – Kincset érő ünnepi fotók a múltból

-

Mindig jóleső érzés régi fényképeket nézegetni, elmerülni a múltban és feleleveníteni olyan korszakokat, aminek nem lehettünk a részesei. Hogyan ünnepeltek annak idején a szüleink, nagyszüleink? Ezzel a fotóválogatással szeretnénk becsempészni az ünnepbe a régi idők karácsonyának szellemét.

A valódi öröm – 1953-ból

A kisfiú arcán láthatjuk azt a tiszta örömöt, amiről a karácsonynak szólnia kellene, és amiről a nagy rohanás és a hatodik ünnepi bevásárlás után talán kicsit megfeledkezünk. A szánkózás sem maradhatott ki a karácsonyból, ekkoriban még havas tájakkal várták az ünnepeket.

Gobbi Hilda 1957-ben egy ünnepi partin

A Kossuth-díjas magyar színművész épp egy karácsonyi partin vett részt. Gobbi Hilda a magyar színház- és filmtörténet egyik legérdekesebb és legközkedveltebb alakja volt.

Fotó: Fortepan / FSZEK Budapest Gyűjtemény / Sándor György

Ünnepi családi csoportkép – 1959

A karácsonyi családi fotó kihagyhatatlan volt a 60-as években is. A kép 1959-ben készült, az ünneplő família a fa előtt készített egy emléket a karácsonyról.

Fotó: Fortepan / Mészáros Zoltán

Nagy Imre 1951 karácsonyán unokájával

A képen a magyar politikus látható unokájával a karácsonyfa előtt. Úgy tűnik, már ekkor sem hiányozhatott a szaloncukor a fáról!

Nagy Imre karácsonykor
Fotó: Fortepan / Jánosi Katalin

Karácsonyi kirakat – 1969

Egy budapesti karácsonyi kirakat 1969 telén. Piros és arany gömbök, ezüst füzések, csillagok, hópelyhek és fényesség mindenhol. Ma sincsen ez másképp.

Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ

Karácsonyi vásár – 1976

Évszázadokkal ezelőtt alakultak ki az első adventi vásárok, ahova egyrészt a környék parasztjai hozták be a karácsonyi menü hozzávalóit, másrészt a díszítéshez szükséges kellékeket is megvásárolhattuk itt. A képen egy budapesti árus látható 1976-ban.

Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

1977-es ünnepi asztal

Az ünnepi lakoma az egyik legfontosabb pillére a karácsonynak. Roskadásig teltek meg az asztalok finomságokkal már a hetvenes években is – és természetesen az ünnepi gyertya sem hiányozhatott.

Fortepan / Urbán Tamás

A Szerencsi Csokigyár ünnepi termékei 1979-ből

A Szerencsi csokoládé története 1923-ra nyúlik vissza, és mai napig gyártják nekünk a finomabbnál finomabb édességeket, karamellákat, drazsékat, különféle desszerteket, szaloncukrokat. A képen a cég 1979-es karácsonyi kínálata látható.

Fotó: Fortepan / Magyar Rendőr

Karácsonyi vásár a Váci utcában – 1981

A Váci utca még most is a budapesti karácsonyi vásárok egyik fő színtere, nem volt ez másképp a 80-as években sem. A tömeg ellepte sétálóutcát, elején egy hatalmas karácsonyfában gyönyörködhettek az emberek.

Fortepan / Magyar Rendőr

Karácsonyfa a Vörösmarty téren 1979-ben

1979-ben egyre több színes fotó készült, ahogy ezen a képen is látható. A Vörösmarty téren felállított karácsonyra előtt a korszak jellemző autói foglaltak helyet. Akkor még biztos lehetett parkolni a fővárosban…

Fptó: Fortepan / Fortepan

Ünneplő kisfiú 1982-ből

Karácsonyi életkép: feldíszített fa, ajándékok alatta és ünnepi ingben pózoló kisfiú. A háttérben található retró tévé csak megkoronázza a nosztalgikus hangulatot!

Fotó: Fortepan / Kis Péter

Forrás: Fortepan

Karácsonyi édességek a világ minden tájáról

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!