spot_imgspot_img
spot_img

Retró filmen a múlt – Győzött az emberség! Megnyitották a határokat

-

Article Top Ad (AdSense)

Szalay Péter az 1989-es Európa sorfordító pillanatait bemutató dokumentumfilmje, a Nincs parancs! a rendszerváltás egyik emlékezetes eseményének, Magyarország 20. századvégi történelmi helytállásának egyik fontos kordokumentuma. 

Több  generáció is pontosan emlékszik még arra a napra, amikor megnyíltak a határok. 1989 Európa sorsfordító éve volt. Egy 40 évig működő rendszer hirtelen összeomlik, a határok átrajzolódnak.

Lobenwein Tamás fotója

A film Bella Árpád  magyar, és Harald Jäger  német határőr alezredesek kísértetiesen hasonló történetéről szól. Bella Árpád hatáskörét túllépve átengedte a keletnémet tömeget a magyar-osztrák határon és Harald Jäger hasonlóan cselekedett a Berlini Falnál, amikor puskalövés nélkül kelet-berlinieket engedett Nyugatra. Bátor fellépésükkel felgyorsították a 20. század végi történelmi események menetét és megakadályozták egy tömeges tragédia bekövetkeztét.

„Magyarország ütötte ki az első téglát a Berlini Falból”  – mondta erről a tettről Helmut Kohl, volt német kancellár.

Lobenwein Tamás fotója

A filmben  két határnyitás stációit járjuk végig a történet szereplőivel, akiket  a regnáló hatalom – konkrét parancs nélkül – sorsukra hagyott! Választaniuk kellett a több évtizedes gyakorlat, a hatalom által elvárt kegyetlen tűzparancs betartása, vagy a saját emberségük diktálta békés megoldás között. Az adott történelmi pillanatban, mindkét parancsnok a határ megnyitása, az emberek átengedése mellett döntött, megelőzve ezzel egy véres konfliktus lehetőségét. Bátor fellépésükkel felgyorsították a 20. század végi történelmi események menetét és megakadályozták egy tömeges tragédia bekövetkeztét.

 A film szeptember 17-től látható a mozikban.

Balról a rendező-operatőr, Szalay Péter és  vendégei, középen Rost Andrea

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!