spot_imgspot_img
spot_img

Ravioli, az olasz derelye

-

Article Top Ad (AdSense)

A tésztabatyuk a világon szinte mindenütt megtalálhatóak. Európán keresztül Ázsiáig számos országban léteznek variációi. Azonban van egy egyszerű, ám de nagyszerű fajtája, melyet biztosan mindenki ismer. Ez pedig nem más, mint az olasz töltött tészta, a ravioli.

Honnan ered a ravioli?

„Nomen est omen”, vagy is „a név kötelez” – tartották a régi rómaiak. Igaz ez a népszerű töltött tésztára is. Maga a „ravioli” szó eredete egy régi olasz igéből a „riavvolgere”-ből származik, ami annyit tesz: „csomagolni”. Észak-Olaszországból származik és hagyományosan otthon készített tésztaféleség, amit az eredeti recept szerint spenóttal és ricottával (juhsajt) töltenek meg. Általában péntekenként fogyasztják, míg a húst köretként vagy az étkezés során később szolgálják fel. A ravioli paradicsomos szósszal való tálalása csak a 16. században kezdődött, amikor először került Olaszországba a paradicsom az Újvilágból.

Fotó: iStockphoto

Miért szeretjük?

A ravioli négyzet alakú, cakkos szélű tészta, mely leginkább a nálunk is ismert derelyére hasonlít. Népszerűsége abban rejlik, hogy nagyon könnyű elkészíteni, mégis többféleképpen tudjuk tálalni. Van, aki egytálételként szereti, míg mások húslevesbe rakják tésztabetétként. Rakhatunk rá paradicsom, vagy épp tejszínes szószt. A töltelék általában laktató összetevőjű, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy éhesek maradunk.

Fotó: iStockphoto

Hogyan készítsünk otthon raviolit?

Ha otthon szeretnénk ravioli tésztát készíteni, könnyű dolgunk lesz, hiszen csak liszt, tojás és egy kis olíva olaj kell hozzá. 40 dkg lisztet keverjünk össze 4 db tojással és egy evőkanál olajjal, majd 10 percen keresztül gyúrjuk simára a masszát. Ezután lapítsuk papír vékonyságúra, majd felezzük meg a tésztát. Az alsó felére 12 cm-enként metsszük be. Ide jön majd a tetszőleges töltelék. Amikor a töltelék a helyére került, a tészta másik felével beborítjuk és derelyevágóval körbe vágjuk. Ezután sós forró vízben kifőzzük.

Fotó: Flickr

Milyen tölteléket használjunk?

A ravioli attól függően, hogy milyen összetevőket használunk lehet egyszerű étel, vagy akár pazar és dekadens csemege is.

Fotó: iStockphoto

Csirkés-tejszínes-gombás ravioli

Hozzávalók: 25 dkg csirkemell, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olíva olaj, 20 dkg csiperke gomba, 300 ml főzőtejszín, csipet só, 1 csokor metélőhagyma

Elkészítése:

Csirkemellet vágjuk egészen apró darabokra, sózzuk be, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Süssük meg az egyveleget egy serpenyőben, majd a masszát kis adagokban helyezzük rá a korábban elkészített tésztára. Borítsuk be, majd zárjuk le jól a széleket, mielőtt körbevágnánk őket. Forraljunk vizet, majd főzzük ki a tészta batyúkat. Amíg fő a tészta, készítsük el a tejszínes-gombás szószt. Aprítsuk fel vékony csíkokra a gombát, adjuk hozzá a metélő hagymát és egy pici olajon pároljuk addig, amíg meg nem puhul. Ezután adjuk hozzá a tejszínt és nagy lángon főzzük össze. A tésztát szűrjük le, majd adjuk hozzá az ízletes szószt.

Fotó: iStockphoto

Baconos, cukkinis ravioli

Hozzávalók: 1 cukkini, 25dkg bacon apróra vágva, 1 evőkanál olíva olaj, 2 gerezd fokhagyma, só, 10 dkg parmezán sajt

Elkészítése: Melegítsünk olajat egy nagy serpenyőben közepes-magas lángon. Adjuk hozzá a szalonnát, és időnként megkeverve főzzük 5 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát és pirítsuk max 1 percig. A cukkinit szeleteljük vékonyra és adjuk hozzá a keverékhez. Kevergetve főzzük kb. 4-5 percig, amíg meg nem puhul. A tölteléket a korábbi recepthez hasonlóan adagoljuk a kiterített tésztához. Csomagoljuk be és vágjuk körbe, aztán mehet is a forró vízbe. Az elkészült tésztát tálaljuk friss petrezselyemmel és reszelt parmezán sajttal.

Természetesen számtalan más módon is készülhet töltelék, melynek csakis a saját fantáziánk szabhat csak határt. Ha igazán különleges fajtát szeretnénk, töltsük meg lazaccal vagy használjunk szarvasgombát.

Az eredeti olasz pizza készítésének titka

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!