Rácz Jenő gasztroszentélyt nyitott, ahol a tenyeréből eteti a vendégeket

-

A külföldön Michelin csillagot szerzett séf, Rácz Jenő, olyan éttermet álmodott, aminek már a neve is  kifejezi a koncepcióját. A Rumour by Rácz Jenő egy gasztroszentély, amelyben minden megtesznek azért, hogy a hely valóban a “szóbeszéd” (angolul “rumour”) tárgya legyen.  Ezen elképzelése összevágott a Costes Csoport tulajdonosainak terjeszkedési szándékával, így Gerendai Károlyban tökéletes társat talált.

Az elnevezés  egyértelműen telitalálat lett, hisz a sajtóbemutató után megjelent első beszámolók óta mindenki arról beszél, hogyan mert a fiatal séf élete első éttermével egy ilyen, hazánkban szokatlan stílusba belevágni. Ez nem egyszerűen egy újabb fine dining étterem, hanem egyfajta “gasztroszínház” a Petőfi tér – Régi posta utca sarkán, a gasztronómia, a színház és a képzőművészet válogatott alapanyagainak izgalmas egyvelege. Megtalálni és bejutni is kész kihívás. Sem egy felirat, sem ablakon át elénk táruló látvány nem hirdeti harsányan a főváros legújabb éttermét. A gourmet bolt, a Rumour Deli Shop bejáratán át, egy hűtőkamrának tűnő ajtó keresztül juthatunk be lefüggönyözött szentélybe, ahová az utcáról belátni sem lehet.

.

A sajtó számára tartott bemutatón beszélgettünk Rácz Jenővel.

– Két évet vártál arra, hogy megnyíljon az étterem. Először tavaly tavasszal szeretted volna megnyitni, majd ősszel újra nekifutottál, ám a megnyitót mindkét alkalommal a covid miatt el kellett halasztani.

– Boldog vagyok, hogy  végre összejött, és nagyon izgulok is, ami nem jellemző rám. Próbálunk 100 %-ot  nyújtani már az első estén, ugyanis nagyon fontos számunkra, hogy minden vendégünk maximálisan elégedett legyen. Bakik persze mindig előfordulnak,  annak ellenére, hogy próbálok mindent felügyelni. Amikor az ember életében először saját éttermet nyit, az kicsit stresszes pillanat.

Jenő szó szerint a tenyeréből eteti a vendégeket. A tányért a tenyeréről formázták, 3 órát ült mozdulatlanul, hogy elkészülön a különleges tányér.

– Mibe kapaszkodtál, amikor másodszor is el kellett halasztani a megnyitót? Hogyan éltétek túl az elmúlt félévet egy nyitásra kész étteremmel?

– Télen mentőövet kellett keresnünk, mert nem volt szabad feladni, amit megálmodtunk és összehoztunk. A kiválasztott embereinket is meg kellett tartani, így mint sok más étterem, mi is csomagokat árultunk karácsony előtt. Szeretném megköszönni a kedves, jövendőbeli vendégeinknek, hogy kitartottak velünk együtt, és átsegítettek minket ezen a nehéz időszakon, és hittek bennünk.

– Mi az étterem koncepciója, mit álmodtál meg?

– Az elképzelés alapja a „chef’s table” azaz a séf asztala koncepció, ahol a vendégek a konyhát körbe ülve fogyasztják el a különböző fogásokat. Itt nincsen titok, mindenki lát mindent, ez a show része, és a vendég mindig tud nézni valamit. Minden fogáshoz egy történet is jár, a kollégák részletesen elmagyarázzák, miből és hogyan készült az étel. Egy kicsit színház, egy kicsit stand-up, ami teljesebbé teszi az élményt és oldottabbá a hangulatot.

Azt szeretnénk, ha a vendég úgy érezné magát, mintha átjött volna vendégségbe az én házamba. Sokkal interaktívabb a vendéglátás, mint amit megszoktunk. Kedvelem, hogy a séfek közvetlen kapcsolatot tudnak a vendéggel  kialakítani, a stílus kötetlen, szinte baráti. Itt nincs fehér abroszos megterítés, ez egy lazább környezet, ahol az ember nem feszeng, hanem valóban kikapcsolódik, miközben finom ételeket kóstolgat.

A felső szinten egy „angol klub” jellegű tér is kialakításra került: a Rumour Barban változatos italkínálattal, exkluzív koktélokkal várják a vendégeket. A bár melletti elszeparálható különteremben – igény esetén – privát vacsorát is fel tudunk szolgálni, amit klasszikusan, asztaloknál ülve lehet elfogyasztani.

– Egy este kétszer terítetek, kétszer 21 vendéggel szemben tálalja fel a séf a különböző, „ráczjenősen innovatív” ételeket.

– Az étterem két menüsort kínál, egymást követő időben. Minden egyes fogás egy utazás. A „pre-theatre” egy 6 fogásos – mérsékeltebb árú – korai menü, amelyet egy adott időpontra, este 17:30-ra lehet foglalni. Ezt a színházba járók élvezhetik, ugyanis tudnak vacsorázni az előadás előtt. Ez hat fogás kedvező áron, egy rapid Rumour élmény. Amikor ez befejeződött, este 8 óra körül, utána jönnek az esti vendégek. A „nagy”, 11 fogást kínáló „Rumour-menü” pedig 19:30-kor kezdődik. Az előbbi 25 000 forintba, a  másik 45 000 forintba kerül fejenként.

Lufitányér

–  Külföldön dolgoztál ilyen  vendéglátóhelyen?

– Ilyen koncepciójú étteremből Európában alig van, legközelebb Hamburgban található hasonló. Shanghajban, ahol dolgoztam, volt nyitott konyha. Imádtam, és hiszek is benne. Szingapúrban is látványkonyhában  főztem, és Dániában is, ahol a szakácsok szervírozták fel az ételt és elmondták, miből készült. Összegyűjtöttem a tapasztalataimat, az élményeket, és megvalósítottam az álmomat, a Rumourt.

– Kívülről nem lehet belátni. Miért van átláthatatlan függönnyel elsötétítve a helyiség?

– Az a koncepció, hogy nem ki akarunk állni az étterem elé, hogy jöjjön be valaki, hanem foglalással fogadunk vendégeket. Olyan, mint egy titkos gasztronómiai klub, ahová az emberek enni jönnek. Igy sokkal izgalmasabb, kicsit elérhetetlen.

 – Hogyan találtál erre az üzlethelyiségre?

 – Egy fesztivál miatt le volt zárva a város, és a gps itt hozott el a rakparton, amikor megláttam kiírva, hogy szabad az üzlethelyiség, ami két éve teljesen másképp nézett ki. Amikor bejöttem, hatalmas pillérekkel találtam szemben magamat, amik tartják a házat. Ezek közé kellett konyhát varázsolni, kisakkozni mindent, hány szék kerüljön be. Már az első naptól átláttam, hogyan alakítom ki, hol lesz a tálaló, hol ülnek majd a vendégek.

 – Van kedvenc ételed a menüben, amit mindenképpen bele akartál tenni?

– Nehéz erre válaszolni, minden fogás nagyon közel áll hozzám. Kedvelem ezeket  a fogásokat, és gyakran szeretném változtatni is őket. Nagy terünk van arra, hogy kreatívak legyünk és mindig  a legújabb ötletekkel és alapanyagokkal dolgozzunk. Ha gondolok egyet felteszek a menübe egy új ételt, és kiveszek egyet. Jó példa az egyik különleges alapanyag, a tőkehal nyelv, ami külföldről, limitál számban érkezik. Ha egy nap késik a szállítmány, akkor tudom helyettesíteni egy új étellel a menüben. Az ételek stílusa is kötetlen, nincs olyan, hogy franciás, magyaros, japán. Úgy gondolok a gasztronómiára, hogy minél szélesebb a paletta, annál izgalmasabb.

– A te személyed is vonzó lehet a vendégeknek, hisz médiasztár vagy? Az étterembe járó közönség ráadásul eddig nem kapott lehetőséget arra, hogy a főztödet is kipróbálja, hiszen  miután hazatél a nem szerződtél el  séfként sehová.

 – Szeretem a média világát, de a konyhában érzem komfortosan magamat. Beszippant, amit csinálok és csak azt veszem észre, hogy már órák óta babrálok valamivel. Ez szenvedély. Ez az életem, és erre a pillanatra már régóta vártam. Vágyom arra és várom, hogy itt minden este vendégek és nagy pörgés legyen, és hogy lássam, aki eljött, egy élménnyel gazdagodott.

 – A menyasszonyod, Gyuricza Dóra, aki szintén vendéglátós, nem dolgozik veled?

– Jó lenne együtt dolgozni, mert nagyon ügyes és kedves, de mi már családalapításon gondolkodunk, és nem szeretném, ha két vendéglátós lenne a családban, mert akkor  megszűnne a magánéletünk.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rácz Jenő (@chefjenoracz) által megosztott bejegyzés

Fotók: Seregélyes Gábor

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!