Putyin beteg? 5 jele annak, hogy az orosz elnök nincs jó bőrben

-

Sokak szerint Vlagyimir Putyin fizikai és mentális állapota lehet a magyarázat a viselkedésére.

“Szerintem ez a fickó elvesztette a kapcsolatot a valósággal” – mondta Bernard Guetta, a francia újságíró és politikus

Valószínűleg sokan oszthatják a nézetét, miután Vlagyimir Putyin félretéve a józan észt, háborút indított február 24-én Ukrajna ellen. Mindennek a tetejében az katonai beavatkozást megelőzően félelmetes és bizarr beszédeket mondott, amelyek ma már azt engedik sejtetni: valami nincs rendben az orosz elnök elméjében.

Mivel a jelek szerint Vlagyimir Putyin háborúja tovább tart, mint tervezte, további kérdések merültek fel egészségével kapcsolatban, mind fizikai, mind szellemi szempontból. Ugyebár híres arról, hogy hétpecsétes titokként kezeli magánéletét, és ez alól az egészségi állapota sem képez kivételt. A 69 éves Putyin 2000 óta tartózkodik a Kremlben, és ritkán fordultak elő az egészségi állapotával kapcsolatos nyilvános nyilatkozatok.

Emiatt már évek óta megy a találgatás ezzel kapcsolatban, és most, hogy megszállta Ukrajnát, csak még inkább elterjedtek a különböző lehetséges magyarázatok a viselkedésére.

A Mirror összeszedte azokat a jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy az egykori KGB-ügynök beteg:

Szteroidok

A közelmúltban készült fotókon puffadtabb az arca, ami egyesek szerint azt jelenti, hogy szteroidos kezelés alatt áll. Feltételezik, hogy a szteroidok a lehetséges hátproblémák kezelésének részét képezhetik. A szteroidok mellékhatásai közé tartoznak a hangulati ingadozások, és a viselkedésbeli változások. Ráadásul az anabolikus szteroidok alkalmazásának egyik mellékhatása az agresszió.

A Macmillan Cancer Support szerint a nagy dózisú szteroidok még zavartságot vagy gondolkodásbeli változásokat is okozhatnak.

Fiona Hill, a Fehér Ház korábbi magas rangú orosz szakértője szintén kiszúrta az elnök puffadt arcát. Azt biztosan tudja, hogy panaszkodott a hátproblémák miatt. Ugyanakkor szerinte közrejátszhatnak személyes tényezők is a döntéseiben. Úgy érezheti, hogy közel a pályafutása vége, hiszen 22 éve van hatalmon.

Mindenesetre, ha valóban szteroidokat szed, Lord Owen volt külügyminiszter és orvos szerint az sebezhetőbbé tenné a koronavírussal szemben. Plusz hatalmas nyomás nehezedet az orosz elnökre, miközben teljesen elszigetelődött.

Rák

Valerij Szolovej politológus korábban azt állította, hogy Putyin rák jeleit mutatja, valamint Parkinson-kór tüneteket. Arról is megvan győződve, hogy Putyin 2020 februárjában sürgősségi műtéten esett át, emellett komoly pszicho-neurológiai természetű problémákkal is küzd.

„Nem vagyok orvos, és nincs etikai jogom felfedni ezeket a problémákat.” – tette hozzá Szolovej

Parkinson-kór

Amikor márciusban Putyin háborúpárti nagygyűlést tartott Moszkvában, sokaknak úgy tűnt, hogy lesántikált a színpadról. A sántításáról készült felvételek tovább fokozták a feltételezéseket, hogy a vezető Parkinson-kórban szenvedhet, ami befolyásolhatja a viselkedését, és nem Szolovei professzor az egyetlen, aki azt feltételezi, miszerint Putyin Parkinson-kórban szenvedhet.

Sir Richard Dearlove, az MI6 hírszerző ügynökség egykori főnöke a közelmúltban azt mondta a GB Newsnak, hogy gyakran összefüggés van a betegség és a kontroll elvesztése között. Sir Dearlove, aki 1999-től 2004-ig vezette a titkosszolgálatot, azt mondta, hogy Putyin viselkedését és józan ítélőképességét egy betegség veszélyezteti. Ő maga is több neurológustól hallotta, hogy a kontroll elvesztése, és a pszichózis nagyon gyakori Parkinson-tünetek.

A videóban látható, ahogy lesántikál a színpadról:

 

Neurológiai aggályok

Marco Rubio, az Egyesült Államok szenátora és a Szenátus Hírszerzési Bizottságának magas rangú tagja a közelmúltban azt mondta a Telegraphnak: „Bárcsak többet tudnék megosztani, de egyelőre azt mondhatom, hogy sokak számára nyilvánvaló, hogy valami nincs rendben Putyinnal.” Majd így folytatta: „Úgy tűnik, vannak idegrendszeri/fiziológiai egészségügyi problémái”.

Tatjana Sztanovaja, az R.Politik politikai elemző cég munkatársa pedig azt mondta, hogy Putyin visszahúzódott az elmúlt két évben és eltávolodott a bürokratikus gépezettől, az intézménytől, az elittől. Sok időt tölt egyedül a félelmeivel és a gondolataival, ami ugyancsak kiütközhet hátrányosan.

Covid félelmek

A Kreml vezetőjének közelmúltbeli találkozói során látható volt, hogy távol ül a többiektől. Ha az egészségére vonatkozó korábbi állítások igazak, akkor sebezhetőbb lehet a vírussal szemben, és ez megmagyarázhatja óvatosságát.

Azonban Putyin kísérletei arra, hogy távol maradjon azoktól, akikkel találkozik, nem voltak következetesek. Mikor nemrégiben Emmanuel Macron francia vezetővel folytatott megbeszélést, néhány méterre ültek egymástól. Később kiderült, hogy Macron megtagadta a covid-teszt elvégzését Putyinnal való találkozás előtt, mert attól tartott, hogy átadja a DNS-ét. Macron szerint az orosz vezető „merevebb és elszigeteltebb”, mint korábban volt.

 

Márciusban pedig látták kezet fogni a közeli szövetségesével, Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel, ami azt jelenti, hogy szövetségese negatív covid-tesztet produkálhatott a találkozó előtt.

Lukasenko nemrég azt mondta a japán tévének, hogy Putyin nagyon jól van: „Putyin teljesen fitt, jobb formában van, mint valaha… Ez egy teljesen épelméjű, egészséges ember.”

Mit mond a pszichiáter, aki a világ vezetőit tanulmányozza?

Dr. Kenneth Dekleva pszichiáter, aki korábban az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségén dolgozott, és nemzetbiztonsági célú vezetéselemzésre/politikapszichológiai profilalkotásra szakosodott.

Amikor a CNN megkérdezte tőle, hogy változott-e valami Putyin viselkedésében, azt felelte: „Igen és nem”.

Tudjuk, hogy Putyin mindig is hajlandó volt erőszakot alkalmazni. Dekleva szerint az orosz vezető döntése, hogy megtámadja Ukrajnát, nem valamiféle instabilitás bizonyítéka. Putyin az 1990-es évek végén a csecsenföldi Groznijban, 2008-ban Grúziában, 2014-ben a Krím-félszigeten, 2015-ben és 2016-ban Szíriában rendelt el támadásokat.

De valóban megváltozott ahhoz képest, aki átvette a hatalmat. A szakértő szerint a közelmúltbeli viselkedése inkább az orosz invázió üteme miatti frusztrációhoz kapcsolódik.  Szerinte Putyin menetközben rájött, hogy elszámolta magát, de közben sietve próbál célt érni, mielőtt elbukik.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!