spot_imgspot_img
spot_img

Szociális kaja a popcorn

-

Article Top Ad (AdSense)

A pattogatott kukorica sokkal régebben létezik, mintsem azt gondolnánk. Az 1800-as években elkezdődött a popcorn aranykor, mikor utcai árusok kínálták a különféle utcai rendezvények alkalmával. Az első pattogtató gép, mely 1885 -ben lenyűgözte a sokadalmat, gőzzel működött. Ez az egyszerű eledel könnyen elkészíthető, és nagy mennyiségben eladható, a mai napig. Kijelenthető, hogy mára a társadalomnak meg kell barátkozni a ‘popcornfüggőség’ kifejezéssel. Bár ilyen szó nem létezik, a jelenség egyértelmű.

Fotó: envatoelements

Popcorn Mánia

Illatos, sós, és meleg. Ropog a szánkban, elfoglalja a kezünket, boldogság hormonokkal tölti meg a szervezetünket. Némileg függőséget is okoz, amit még fokoz, hogy töménytelen mennyiségben tolják ránk a ‘popcornmarketinget’ (ilyen szó sincs). Venni és enni élmény, élvezet, minduntalan majszoljuk míg a kezünk ügyében lehet. Fogyasztjuk otthon, mikróban pattogtatva, boldogságot remélünk minden falatban, faljuk a moziban, sutyiban, és sötétben, a ‘popcornizáció’ (ilyen szó sincs) egy mai napi éden. Akarjuk magában, vagy karamellizálva, sósan és édesen, mártogatjuk bármibe kéjesen. 2023 -ra a popcornnal nem futhatunk zátonyra, ha jönnek a haverok és rokonok, az asztalra kitéve nagyszerű dolog. Képesek vagyunk mi remek emberek, megállás nélkül falni az általa nyújtott élvezetet, se korlát, se átgondolt kulinária, a ‘popkocornalisztikus világkép’ (ilyen szó sincs) már beszippantott minket.

Thomas Braun: „Az emberek szerencsére individuumok. Ez által képességet szereztek arra, hogy becsapják önmagunkat. A tudatosság ennek nem része, és ez érvényes a fizikailag megvalósuló benyomások értékelésére is.”

Fotó: envatoelements

Ne má’!, hiszen meg sem tudjuk emészteni

Puritán megfogalmazás szerint, ahogy bement olyan formában is jön ki. Téves elméleteket felülírva a kukorica szemekben található tápanyagok jelentős részét hasznosítja a szervezet. Az emésztés során lebomlik, és felszívódik. A külső héjat viszont az emberi szervezet nem képes feldolgozni. Ennek biológiai okai vannak, mivel a lebontáshoz szükséges enzimekkel nem rendelkezik a humanoid életforma. Egyszerűen az emésztőrendszerünk nem képes rá.

A pattogatott kukorica B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, cinket és még vasat is tartalmaz. Sőt teljes kiőrlésű gabonának tekinthető. Bővelkedik rostokban. Amennyiben a szív- és érrendszeri kórképek megelőzéséről, illetve a vércukorszint egyenletes szinten tartásáról van szó, fontos tápanyag. Az elkészítés módjától függően, de jelentősen kalóriaszegény, ezért diétázók számára is jelentős táplálék.

Fotó: envatoelements

Miért faljuk folyton a popcornt

Ennek egyszerű szociálisan megmagyarázható oka van. Egyszerűen úgy véljük, a belénk sulykolt dogmák által, hogy ez nekünk jó. Az a sztereotípia lebeg előttünk, hogy olyan ételt eszünk, ami nekünk jó. A szocializáció, és a valahova tartozás érzése kerít hatalmába minket, és eszünkbe sem jut más alternatíva. Rögzült, ott van, a részünkké vált. Hogy milyen ételeket kedvelünk, az általában több tényezős. Hatással van rá a saját ízlelés, hogy mi az éppen elérhető táplálék, a szokások, a családban megtapasztalt ízek és az adott kultúra.

Fotó: envatoelements

A disszonancia pszichés és fiziológiai hatásai

Ha azt érezzük, hogy a társadalmi elvárásokhoz képest ellentétesen cselekszünk, rosszul érezzük magunkat. Ez egy eredendő és bugyuta tulajdonságunk. Pont ez érvényes a popcorn evésre is, hiszen ha mindenki ezt csinálja, akkor a „NEKEM IS EZT KELL” érzés uralkodik el rajtunk. Ha belső feszültséget okoz valami, tudat alatt teszünk ellene, ezzel enyhíteni próbálva a kellemetlen érzést. Így lelkileg és testileg is jól érezzük magunkat. No persze ha ehhez nem kell küzdeni magunkkal, csak befalni egy jó nagy adag popcornt – akkor miért ne.

Fotó: envatoelements

Az ízlelőbimbók mesélnek rólunk

Az általunk kedvelt ízek szorosan összekapcsolódnak a személyiségünkkel. Amit felnőttként szeretünk enni az annak alapján történik, mit kaptunk gyerekkorunkban. Az ízmemória mélyen beépül, és meghatároz minket. Furcsán hangzik, de mint a háziállatoknál is, a „jutalmazás” ízek komoly szerepet játszanak. A megnyugvást, a szeretetet, a béke érzését kölcsönzik számunkra. Természetesen a megélt gasztronómiai élmények a személyiségfejlődés részét képezik, ez által az általunk kívánt ízek is változhatnak. Mint tudjuk, négy alapvető íz van. Sós, édes, savanyú és keserű… (van több is de most nem megyünk bele). Rengeteget elmond rólunk, hogy ezek közül mit kultiválunk a legjobban.

Fotó: envatoelements

A popcorn általában sós tehát…

Aki a sós ízeket helyezi előtérbe, általuk érzi jutalmazva magát. Általános „kórkép” – ezek az emberek imádják a versenyhelyzeteket, és a kihívásokat. Ezekre pillanatok alatt tudnak reagálni és megoldásokat találni. Ezek mellet viszont idegesíti az, ha macerás, türelmet igénylő tevékenységet kell végeznie. A só mivel tulajdonképpen egy kőzet, a földközeliséget jelenti. Fontos a só kedvelők számára, ha értik maguk körül a világot. Van is erre egy kifejezés…sóvárgás… Tény, hogy a megkívánt ízek, az étel- és ital választásunk minduntalan változik. Függően élethelyzetünktől, gondolatiságunktól, milyen a hangulatunk, és az energetikánk. Szervezetünk igényei is megsúgják, hogy mire van szükségünk. Viszont mindenkinél megvannak azok a kedvenc ízek, amelyek különösen hatnak az ízlelőbimbóira.

Aromák, amik függőséget okoznak

Marcipán nap – és mi fán terem

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!