A különböző ételérzékenységek kifejezetten megnehezíthetik a mindennapi táplálkozásunkat. Jó hír, hogy gluténérzékenyként sem kell lemondanunk a nassolásról, ehhez hoztunk most néhány isteni rágcsa receptet!
Gluténmentes zabszelet
Íme egy gluténmentes recept, amely tökéletes a rohanó hétköznapokban – egyszerű, sütés nélkül, pillanatok alatt készen van! A mogyoróvaj, a méz és a zab mind-mind egészséges hozzávalók, a zabszelet reggelinek és rágcsálnivalónak is kiváló.
Hozzávalók:
- Gluténmentes zabpehely
- Mogyoróvaj: használjunk krémes, hozzáadott cukor nélküli mogyoróvajat.
- Méz: kellemes, tapadós textúrát ad.
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
Elkészítés:
- A hozzávalókat összekeverjük, majd egy sütőpapírral kibélelt négyzet alakú tepsibe tesszük
- A tepsit helyezzük a fagyasztóba körülbelül 15 percre, amíg a puha textúrából keményet nem kapunk.
- Ha megdermedt, vágjuk a tepsi zabszeletünket kis rudakra és jóétvágyat!
Mártogatós – Gluténmentes formában
Megszállott ropogtató vagy és nehéz lemondanod az egészségtelen, akár glutén tartalmú snackekről? Ismerkedj meg egy fitt mártogatós alternatívával, amely tele van ízekkel, és még jót is tesz az egészségünknek.
Hozzávalók:
- Mogyoróhagyma
- Görög joghurt
- Fokhagymapor
- Szárított kapor
- Só, bors
- Mártogatnivalónak: burgonya vagy édesburgonya gerezdek, sárgarépa rudat, zellerszár, paprika
Könnyű töltött datolya
Íme egy főzés nélküli rágcsálnivaló recept: kecskesajttal töltött datolya! Gyorsan elkészül, az édes és sós kombináció pedig mennyei kombinációt eredményez. Némi pisztáciával és paprikával dobhatjuk fel igazán az élményt.
Hozzávalók:
- Medjool datolya: ezek a datolyák nagyon nagyok és édes ízűek.
- Kecskesajt
- Pisztácia
- Füstölt paprika
- Só és bors
Elkészítés:
- Kimagozzuk a datolyát, majd belekanalazuk egy kevés lágy kecskesajtot.
- A tetejét szórjuk meg egy kis darált pisztációval és füstölt paprikával
- Tipp: mielőtt nekilátnánk, vegyük ki a kecskesajtot a hűtőből, mert hidegen nehéz vele dolgozni, szobahőmérsékletű állapotban könnyen lesz kanalazni.
Mandulás-kesudiós kréker
Ha mindig is szerettünk volna megtanulni házi kekszet készíteni, a recept nekünk való. Ez a mandulás-kesudiós kréker ízletesebb és egészségesebb, mint bolti kekszet vásárolni, mivel nincs benne adalékanyag vagy tartósítószer és egyáltalán nem tartalmaz lisztet, így természetesen gluténmentes is.
Hozzávalók:
- csomag mandula
- csomag kesudió
- 1 tojás
- csipet só
Elkészítés:
- A házi keksz elkészítéséhez konyhai robotgépre lesz szükség. Egyszerűen turmixoljuk össze a mandulát és a kesudiót, majd adjuk hozzá a tojást és a sót.
- A kapott „tésztát” nyújtsuk ki papírvékonyra, majd vágjuk négyzetekre.
- Ezután süssük a házi kekszeket mindössze 10 percig és már kész is a ropogtatnivalónk.
Forrás: Couple Cooks