spot_imgspot_img
spot_img

Mindenki egyen MA egy Pizzát MERT

-

Article Top Ad (AdSense)

Még jó, hogy van pizza világnap! Jól is néznénk ki, mikor már mindennek…is… van világnapja, hogy pont a pizzának ne lenne. Ez az étel márpedig meg is érdemli a saját napot, hiszen egy világhíres étel. Bárhova is tévedünk a kerek nagy világon, pizzát ehetünk a parton, a városban és a határon. Feltétlenül lesznek rajta feltétek, tésztája meg kerek lesz, mely nekünk incselkedni képes. Jól lakhatunk vele- akár egészben, vagy szeletben kapjuk- és adnak még nekünk, de csak ha kérünk, és hagyjuk.

Fotó: Pixabay

A Pizza Világnapja

A források alapján ma van a pizzanap, igy július 10-re sokan nem haragszanak. Bár vannak, akik a kerek eledel napját máskorra teszik, február 9-et és október 9-et is rebesgetik. Végül is vitán felül áll a dolog és felesleg a bajusz összeakasztás e téren, mert jobb, ha többször ünnepeljük a pizzákat egy évben. Ez indokot kreál arra, hogy ehessük nyáron, télen, vagy zivatarban. A lényegen nem változtat semmi, ma muszáj a pizzát alaposan enni, és ünnepelni. Öröm ez a nap az ízlelőbimbóknak, mik kedélyesen kényeztetve kacagnak. Üljük meg hát ma a pizza ünnepet, és így nem csak a világunk, hanem az étel is kerek.

Fotó: Pixabay

Gianni Annoni : „Az amiért az olasz pizza igazán jó- az a hitelesség! Az igazi fatüzelésű kemencék, a gyerekkorunk ízei, a legjobb alapanyagok. Mi olaszok, hiszünk a pizzában és komolyan is vesszük! Az eredeti mindig is olasz marad! Én személy szerint- és az olaszok általában, rosszul érzik magukat és nem bírják, ha a pizzát degradálják. Szerintünk az ananász, meg kukorica feltét, vagy éppen a nemzetenként változó mindenféle variáció néha elég, borzasztó! Legyen az a három alapanyag, amit ráteszünk kiváló minőségű, (paradicsom, sajt, bazsalikom) mert ettől lesz a pizza könnyű, kellemesen emészthető. Ha egy olasz meg akarja állapítani, hogy az a pizza jó, vagy sem- egy sima margaritát, vagy marinárát fog kóstolni!” (Forrás: Chef Inspiráció magazin)

Fotó: Pixabay

A Pizza eredete

Annyira régi, amennyire gondoljuk. Egészen a Római Birodalom koráig kell visszanyúlni, hogy valamilyen eredetelmélettel álljunk elő. Akkor még persze nagyon sok köze nem volt a pizzához, amolyan lepény kenyérként kezdett felcseperedni. Egyszerű emberek egyszerű ételeként futotta akkori pályafutását, és egyáltalán nem volt agyon bonyolítva. A kerek lapos tésztát olívaolajjal megkenték, jó esetben még került rá valami fűszer, de az is előfordult, hogy mézzel kenték meg. A sütési technológia sem volt túl bonyolult, eleinte kövön sütötték, és csak később került kemencébe. Aztán ahogy fejlődött az ember, a 18. század vége felé már a paradicsom is általános használatba került, így természetesen rákerült a pizzára is. Azt mondják Nápolyban kezdték el így készíteni, de ez homályos. Az olaszok a mai napig vitatkoznak azon kié is az eredeti, hiszen ahány város (városállam) ahány kulináris szokás, annyi féle eredet lehet. Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy a pizza olasz!

Fotó: Pixabay

A pizza világsztár

Miután a történelmi történések, a felfedezések kora, ( a nép ki-be vándorlás), az új világ felfedezése elindította az emberek keveredését, a kultúra és a gasztronómia is vándorútra kélt. Az olasz bevándorlók nem csak az olaszos vérmérsékletet vitték magukkal szana-szét a világban, hanem a pizzájuk titkait is, és elterjedt egész Európában, a 1950-es évekre pedig Amerikában. A pizza mára világsztár étel és bárhová is keveredünk a világban- meg fogjuk találni. Nyilván mindenhol más. Más a tészta, más a sütési technológia, mások az alapanyagok és ez által a feltétek, és teljesen más a minőség is. Az meg már magától értetődő, hogy a nagy élelmiszer láncok is megcsinálták a magukét, sőt komoly franchise hálózatok épülnek rá. A pizza óriási business lett, mely mellet megmaradtak a hagyományok is. De oly szerteágazó a pizza világ, mint égen a csillag.

Fotó: Piaxabay

A Pizza napon történtek a történelemben július 10.

Miközben boldogan majszoljuk a pizzánkat gondoljunk másra is ne csak a hasunkra 😊

1290 – IV. (Kun) László magyar királyt meggyilkolják.

1413 – I. Mehmed tönkreveri I. Músza oszmán szultán seregeit Szófiánál.

1521 – Piri Mehmed nagyvezír hozzákezd Nándorfehérvár külső falainak lövéséhez.

1541 – I. Szulejmán szultán előhada Buda alá ér.

1778 – XVI. Lajos francia király hadat üzen Angliának, támogatva a függetlenségéért küzdő amerikai angol gyarmatokat.

1897 – Miskolcon beindul a villamosforgalom.

Fotó: Pixabay

1924 – Nyolc hónapi fogházat és 200 ezer korona pénzbüntetést kap József Attila a Lázadó Krisztus verséért.

1940 – Mussolini, Olaszország vezére hadat üzen Nagy-Britanniának és Franciaországnak.

1941 – Az Egyesült Államok kiutasítja a német konzulátus tagjait.

1962 – Fellövik az első amerikai távközlési műholdat (Telstar–1), melynek segítségével televíziós közvetítés történik az USA és Nagy-Britannia között.

1985 – A francia titkosszolgálat az új-zélandi Auckland kikötőjében elsüllyeszti a Greenpeace környezetvédő szervezet Rainbow Warrior nevű hajóját. AZ FBI azóta is nyomoz az ügyben.

5 tipp az egészségtudatos étkezéshez

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!