spot_imgspot_img
spot_img

Menő pékségek, amiket ki kell próbálnod

-

Article Top Ad (AdSense)

Ha pékségre gondolunk, már teljesen másra asszociálunk, mint 10- 20 évvel ezelőtt. A szó jelentése mögött mára vendéglátó egységek is megjelentek, melyek választéka nagyságrendeket változott. Az sem meglepő, ha a reggelinket, akár egy egytálételt, szendvicset, vagy éppen kávét fogyaszthatunk ezekben az üzletekben.

Fotó: Envato Elements

Megnövekedett igények, szélesebb kínálat

Manapság a pékségek már jóval többet jelentenek, mint régen. Annak idején 4 -5 fajta kenyeret, zsemlét, kiflit szerezhettünk be, a pult mögött álló fehér kötényes eladótól. Biztos sokan emlékeznek erre az időszakra és arra is, amikor gyerekként elküldtek minket a pékségbe, és hazafelé élvezettel harapdáltuk le a ropogós csücsköt. A pékségek világa nagyot fordult azóta. Az alap péksüteményeken kívül rengeteg féle cipót, veknit, aprósütemény, kalácsok különféle változatait, pogácsát, croissant-t, töltött batyut, bagetteket, cibattát, rétest, fánkot, és többféle pizzás pékárut is kaphatunk. A felsorolás még így sem teljes. Teljesen normális, hogy léteznek teljes kiőrlésű változatok, gluténmentes, és vegán kenyerek.

Fotó: Envato Elements

A pékség már több mint egy pékség. Közösségi tér, kulináris élmény. Egy olyan vendéglátóhely, mely előkelő helyet foglal el a gasztronómiai palettán.

Fotó: Artizan Budapest Facebook

Artizán

Kézműves pékség és kávézó. Egy igazán fantasztikus hely, ahol tényleg „kézműves” pékáruk fogadják a vendégeket. Amit náluk tapasztalhat az ember a termékek és péksütemények terén, egy teljesen más dimenzióba emeli a pékség fogalmát. Náluk is minden megtalálható, ami ebben a kategóriában lehetséges – a néhány óra alatt polcra kerülő friss árutól, a kovászt több napig pihentető tökéletes termékekig. Ez a pékség a tipikus példája a vendéglátóhely, a kávézó, és a pékség egyedi keveredésének. A nagy szakértelemmel készült termékek mellett reggelizhetünk, ebédelhetünk, és akár speciality kávét is fogyaszthatunk náluk. A tulajdonos -Fekete Gergő – külföldön tanulta ki a szakmát, aminek szerelmese. Ő az, aki minden nap megtalálható az üzleteiben és már hajnaltól ott áll a kemencék előtt. Aki egyszer betért hozzájuk, biztosan visszajáró vendég lesz.

Fotó: Három Tarka Macska Facebook

Három Tarka Macska kézműves pékség

A XIII. és a VI. kerületben is megtalálhatóak. A pékség már évek óta dübörög, hiszen csakis a legjobb alapanyagokból készülnek a kiváló kenyerek, péksütemények és szendvicsek. A tradicionális francia péksütemények eredeti receptúra alapján készülnek, kizárólag francia liszttel és eredetvédett normandiai vajjal sütnek. A tulajdonos – Márton Dávid – Franciaországban született, ott szívta magába a tudást, és a kultúrát, így ő a legnagyobb garancia a minőségre. Ahogy a legtöbb kézműves pékségben, úgy náluk is csak adalékanyag-mentes lisztből készítik a kenyeret, kovász felhasználásával. Az újlipótvárosi Pozsonyi út péksége elég gyorsan híressé vált, hiszen a pékáruk mellett kiváló tojásos fogásokkal, szendvicsekkel várják a vendégeket. Már az Oktogonnál is találkozhatunk velük. Talán ki lehet jelenteni, hogy a főváros egyik legjobb croissantja az övék.

Fotó: Jacques Liszt Facebook

Jacques Liszt

Egy hamisítatlan gourmet pékség a város szívében. Saját kovásszal készült friss kenyerek, tradicionális magyar, francia pékáruk találhatóak meg náluk. Természetesen náluk is minden kézzel készül, és a tulajdonos, a jogászból lett pék – Juhász Mihály, mindenki Misije – áll a kemence mellett. Nem kérdés, hogy a szakmai alázat minden termékükben megtalálható. Jellegzetes olasz felhozatalukban megtalálható az aszalt paradicsomos kenyér, és az olivás csodakenyér. Itáliai receptek alapján sütik a ciabattákat, és csakis természetes alapanyagokból dolgoznak. Náluk is meg lehet pihenni kávéra, desszertre, ami a pékségben bűbájosan szállingózó kenyérillatban tökéletes.

Fotó: Panificio Il Basilico Szentendre Facebook

Panificio Il Basilico Szentendre

Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi a pék. Őt már senkinek nem kell bemutatni, hiszen óriási népszerűségnek örvend. Mindenki kovászcimbije, kézműves pizzáival és kemencéjével az egész országot bejárja. Az ország pékeként is szokták emlegetni. A Panificio il Basilico Szentendre az egyik gyöngyszeme a munkásságának. Számára a tészta egy olyan „élőlény”, amire vigyázni kell. Természetesen nála is megtalálhatóak a tradicionális sütemények, pékáruk és a minőségben soha nincs pardon. A pékáruk és pizzák mellett éttermi kínálatunkban is a tökéletes alapanyagok jelennek meg.

Fotó: nor/ma Facebook

nor/ma

Budapest, Kecskeméti utca 11. Lehetne zarándokhely is a péksütemények, pékáruk kedvelőinek. A skandináv letisztul értékeket közvetítik, ami már az üzlet design-ján is látszik. Minőségi pékárukat és specialty kávékat egyaránt találhatunk náluk, illetve mint étterem is működnek igazán speciális étlappal. Az északi országokra jellemző letisztultság és precízség jellemzi őket. Az egyik kihagyhatatlan élményt garantáló péksége Budapestnek!

Megkerestük a legmenőbb Food Truckokat

Gasztronómiai hancúrozások 2023 -ban

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!