spot_imgspot_img
spot_img

„Passzold vissza, Tesó!” – Lapul a fiókban egy-két régi mobil?

-

Article Top Ad (AdSense)

A Gorillák Nemzetközi Világnapján, szeptember 24-én indult el a „Passzold vissza, Tesó!” című használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány őszi szakasza. A 2018 óta futó akciót a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdette meg. Az idei második kampányszakaszban 2022. szeptember 24. – november 22. között buzdítják a szervezők a gyűjtésben résztvevőket, hogy kezdjék el, vagy folytassák a gyűjtést. 

A kampány egyre népszerűbb, 2018 óta több mint 1000 helyszínen, közel 5 tonna mobiltelefont gyűjtöttek a résztvevők. Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog. 

gorilla
„Fotó: Envato Elements”

A legeredményesebb gyűjtők számára a KÖVET Egyesület és a Jane Goodall Intézet is felajánlott eszmei értékű díjakat, mint például Csimpánz Örökbefogadást, szakmai előadásokat és egyesületi próbatagságot. Minden résztvevő szervezet elektronikus oklevelet kap a kampány végén, és egy beszámolót a kampány eredményeiről. 

A kampányban való részvétel ingyenes, itt lehet regisztrálni: 

A gyűjtőpontok térképen ábrázolva a Jane Goodall Intézet honlapján nyomon követhetők: 

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1z3wuSJYEhNkQGBP8F0A7W75-CnB7o4gw&ll=47.10501941052671%2C19.08164714999997&z=7

Gyűjtőpontot bárki létesíthet, nem kell más hozzá csak egy regisztráció, valamint egy gyűjtődoboz beszerzése/készítése és kihelyezése. A kampányban regisztrálók hozzáférést kapnak egy infocsomaghoz, amely tartalmaz minden szükséges információt – dokumentumokat és grafikai anyagokat – amelyek felhasználhatók egy gyűjtődoboz készítéséhez, illetve a vállalaton, intézményen belüli, a gyűjtést mozgósító kampány szervezéséhez. A csomagban videók, fotók, oktatási anyagok segítik a figyelem felkeltését és a könnyebb megértést.  

A kampány eddigi 4 éve alatt csatlakozó 1000 gyűjtőpont között vannak visszatérők, és sok helyszín csatlakozott újonnan. Közöttük találhatók iskolák, óvodák, civil szervezetek, egyetemek, intézmények, üzletek, irodák, rendelő, könyvtár, kutatóintézet, bevásárlóközpont, nemzeti park, múzeum, kereskedelmi- és ipari kamara és még sorolhatnánk. A tavaszi kampányszakaszban a szervezők a fővárosi lakosokat, továbbá a budapesti önkormányzatok- és az önkormányzati tulajdonú vállalatok dolgozóit igyekeznek mozgósítani.  

„Together we can! Together we will!” – „Együtt meg tudjuk csinálni! Együtt meg fogjuk tenni!” –  Dr. Jane Goodall  

„Mindenki nyithat egy legális „bányát” a munkahelyén, iskolájában és tehet a változásért, egy fenntarthatóbb világért.  A témához kapcsolódó online előadásunk, ökotudatos játékaink megrendelhetők. A 2021-es év során 400.000 emberhez jutottunk el és tettük őket csimpánzbaráttá. Reméljük a 2022-es év is hasonlóan sikeres lesz!” – mondta Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára. 

„A kampány megmozgatta az embereket és kicsalogatta a fiókokból az ott lapuló, használaton kívüli telefonokat, táblagépeket. A plakátok, az előadások, a számtalan sajtómegjelenés felhívta a figyelmet azokra a konfliktusos ásványokra, melyek mindennapjaink szerves részét képezik. Észre sem vesszük őket, pedig bányászatuk ökológiai és társadalmi problémákhoz vezet Afrikában. A kampány nem titkolt célja a figyelemfelhívás ezekre a problémákra és a körforgásos gazdaságra, valamint az életvitelünk környezeti hatásaival kapcsolatos szemléletformálás.” mondta Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója. 

A kisméretű elektronikai eszközöket (az EEE/WEEE –ket) a legnehezebb visszagyűjteni, de pont ezért mindent meg kell tenni és felhívni a társadalom, a lakosság figyelmét a problémára és a megoldásra. Az ilyen kampányok segítik elő, hogy tudatosabban éljenek, vásároljanak az emberek. A szemléletformálás mellett az ENSZ 17 fenntarthatósági céljai közül legalább négynek az elérését is elősegíti a kampány. A négy SDG cél: 9. Ipar, innováció és infrastruktúra, 12. Felelős fogyasztás és termelés, 15. Szárazföldi ökoszisztémák védelme és 17. Partnerség a célok eléréséért. (részletes alcélok a mellékletben olvashatók) 

A visszagyűjtött készülékek újrahasznosításáról az Inter-Metal Recycling Kft. gondoskodik.  

Az összegyűlt telefonokat az infocsomagban található leírás alapján kell eljuttatni személyesen vagy postai úton, esetleg futárszolgálattal az Inter-Metal Recycling Kft. valamely telephelyére (Csepel, Csorna, Polgár, Rákospalota, Szekszárd), vagy a Jane Goodall Intézet budai irodájába, illetve bevihető a KÖVET Egyesület pesti székhelyére és kaposvári irodájába egyeztetett időpontban. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!