Pár hónapon belül elkészülhet a koronavírus elleni oltás

-

A járványügyi szakemberek szerint a pandémiás helyzet végleges megszűnésére akkor számíthatunk, ha elkezdődik az első biztonságos védőoltás tömeggyártása és széleskörű alkalmazása. Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa szerint erre a legkorábban a jövő év elején kerülhet sor.  És hogy jelenleg milyen fázisban járnak a vakcina fejlesztési folyamatok? Utánanéztünk.

Mikor lesz vakcina?

A járványhelyzet teljes felszámolására a hatékony oltóanyag az egyetlen valódi megoldás. Jakab Ferenc, magyar virológus professzor a Mandinernek adott interjúban kifejtette, hogy szeptember közepéig 130 vakcina-fejlesztési projektről tudnak, ebből 30 klinikai kipróbálás alá került, 6-8 változattal pedig már az utolsó humán teszteket végzik. A szakember szerint  is 2021 első felében számithatunk hatékony és biztonságos oltóanyagra és a tömeggyártásuk megkezdésére. Ez egyben azt is jelenti, hogy sok ígéretes kutatás zajlik jelenleg is, de gyógyszerügyi hatóság által engedélyezett koronavírus vakcina még nincs.

Közben már arról szóltak a hírek, hogy az orosz Szputnyik 5 nevű szérummal már beoltottak orosz állampolgárokat a vírus ellen. Azonban a szakemberek fenntartásokkal fogadták az ellenanyagot, mivel Szlávik János infektológus szerint az ottani hatóságok túl korán, a tesztek lezárása előtt engedélyeztették azt, és ehhez mindössze 76 ember vizsgálati eredményeit vették alapul, ami megkérdőjelezi a vakcina biztonságosságát.

A másik élvonalban lévő ellenanyag a AZD1222 nevet kapta, melynek klinikai tesztjei jelenleg az utolsó, harmadik fázisban tartanak. Ezek eredményéből kiderül majd, hogy az oltás mennyire biztonságos, és megvéd-e a fertőzéssel szemben. Kacskovics Imre, az ELTE Immunológiai Tanszékének vezetője szerint ha egy változatnál 8-9 millió beoltottból csak tíznél súlyos szövődmény kép fel, a vakcinát nem lehet engedélyeztetni.

Fotó: McKinsey

Három hónapon belül

Jakab Ferenc a már említett AZD1222 vakcinát különösképp ígéretesnek nevezte. Ezt az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztették ki és a szakember véleményét alátámasztja, hogy Nagy-Britanniában akár három hónapon belül megkezdődhetnek a tömeges oltások a The Times információi alapján. Ez azt jelenti, hogy 2021 tavaszának elején a brit lakosság minden felnőtt tagja megkaphatja a védőoltást. A gyártási és forgalmazási tevékenységek az AstraZeneca gyógyszervállalat végzi az egyetemmel történt előzetes megállapodás szerint, tehát már csak a brit hatóságok jóváhagyására vár a projekt.

“Az idézett kormányforrások egyike kijelentette, jóllehet a hatóságok hathónapnyi időtávlatban gondolkodnak, a tömeges oltási programot valószínűleg ennél is sokkal hamarabb végre lehet hajtani. A The Times forrásai szerint már készülnek a szabályok annak lehetővé tételére, hogy az oltást az egészségügyben dolgozók nagyon széles köre jogosult legyen beadni, ennek érdekében képzésük néhány héten belül megkezdődik.” – írja a portfolio.hu

Fotó: Digitalpress

Magyarország szerepe a védekezésben

Magyarország is kiveszi a részét a vírus ellenszerének kutatásából. A pécsi Nemzeti Virológiai Laboratóriumban 5 ígéretes hatóanyag tesztelése hamarosan megkezdődik. Először a világon hazánkban mutatták ki azt is, hogy az orrsprayk összetevőjeként ismert azelasztin új terápiás gyógyszert jelenthet a koronavírus fertőzésben. Szintén büszkék lehetünk Kacskovics Imrére és csapatára, akik az ELTE Immunológiai Tanszékén egyedülálló koronavírus-gyógyszerrel kísérleteznek. A kutatócsoport reményei szerint a gyógyszer semlegesíti a vírust, a megfertőződött sejteket pedig az immunrendszerhez hasonlóan elpusztítja majd, ráadásul még megelőző védelmet is nyújthat néhány hét erejéig.

„Most az állatkísérletek zajlanak. Azt reméljük, hogy 2021 végére elérünk oda, hogy már beteg embereken is tudunk vizsgálatokat végezni. Nem megy hamarabb. Nem szeretnénk ugyanis senkit sem még betegebbé tenni. Figyeljük a versenytársakat is, és mai tudásunk szerint nem sokkal tarthatnak előrébb a gyógyszerfejlesztésben, legfeljebb egy hónappal.” – összegezte az ötletgazda, Kacskovics Imre.

A védőoltás elkészülése után a hatóságoknak bonyolult logisztikai folyamatokkal is szembe kell nézniük. A biztonságos vakcinát Müller Cecília szerint az egészségügyi szektor dolgozóinak kell először megkapniuk. Az országos tisztifőorvos nemrég egy orvosi konferencián kifejtette, hogy a kórházi munkavállalókat a magas kockázatú csoportba tartozók követik majd – például az idősek és a krónikus betegséggel küzdők –  illetve a közszolgáltatási terület működtetői és a pedagógusok. Elmondása szerint az operatív törzs már kidolgozott egy kész ütemtervet, amely alapján az oltóanyagot biztosítani fogja a lakosság számára.

Már kutyákat is alkalmaznak a koronavírus elleni küzdelemben. Ha érdekelnek a részletek, olvasd el ezt is:

A kutyák képesek kiszagolni a koronavírust – A helsinki reptéren már alkalmazzák is őket

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!